Wikileaks planuieste sa dea in judecata Visa si MasterCard

de Cristina Enescu | 4 iulie 2011

Au trecut mai mult de sase luni de cand Visa, Mastercard si PayPal au blocat orice transfer de banii catre conturile organizatiei WikiLeaks.

Iar daca Visa Europe si MasterCard Europe nu redeschid platile in termen de sase zile, WikiLeaks, impreuna cu DataCell, furnizorul de plati al organizatiei planuiesc sa depuna o plangere la Comisia Europeana impotriva celor doua companii, precum si impotriva procesatorului de plati danez Teller, informeaza Forbes.

“Boicoteaza Datacell si Wikileaks fara niciun fel de justificare obiectiva. Asta reprezinta clar un abuz al dominatiei pe care o exercita asupra pietei,” a declarat Sveinn Andri Sveinsson, avocatul WikiLeaks si Datacell.

Potrivit plangerii formulate de Sveinsson, cele trei firme de plati au incalcat articolele 101 si 102 ale Tratatului Uniunii Europene, care privesc concurenta in mediul de business si interzic crearea cartelurilor anticoncurentiale.

Atat Visa, cat si MasterCard sustin ca platile catre WikiLeaks si DataCell au fost suspendate pentru ca au incalcat “Termenii si Conditiile” impuse de cele doua companii.

Mastercard si-a justificat actiunile declarand ca impiedica “clientii sa se angajeze sau sa faciliteze in mod direct sau indirect orice actiuni ilegale”, in vreme ce Visa a oferit o explicatie superficiala, afirmand ca investigheaza “natura organizatiei WikiLeaks si daca aceasta contravine regulilor de functionare Visa.”

WikiLeaks este o organizatie non-profit, care depinde de donatii pentru a-si putea sustine activitatea. Potrivit unui video lansat saptamana aceasta pe site-ului lui Julian Assange, suspendarea transferurilor catre conturile organizatiei a generat pierderi de 15 milioane de dolari.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google