Viermele informatic care vorbeşte cu tine pe Yahoo Messenger!

de Laurentiu Popa | 24 noiembrie 2011

O noua amenintare circula pe Yahoo Messenger: un vierme informatic care intretine conversatii autentice si ii pacaleste pe utilizatori sa se inscrie pe un site infectat.Programele de mesagerie instant, precum Yahoo Messenger, au fost intotdeauna unul dintre principalele canale de transmitere a amenintarilor informatice. Deoarece, in general, astfel de amenintari au la baza mecanisme nu foarte elaborate de inginerie sociala, sunt depistate cu usurinta de utilizatori. Cu toate acestea, specialistii Bitdefender au identificat de curand un program periculos de tip bot, care se propaga prin intermediul Yahoo Messenger si foloseste un mecanim extrem de ingenios pentru a insela vigilenta utilizatorilor.

Amenintarea, numita Trojan.YIMBot.K, initiaza conversatii pe Yahoo Messenger, printr-o formula politicoasa si extrem de autentica de salut si anunta o asa-zisa stire bomba: Apple  ofera gratuit 5000 de laptopuri MacBook pentru a comemora moartea lui Steve Jobs.

Noutatea in cazul acestei amenintari consta in faptul ca reuseste sa fie extrem de interactiva, simuland replici autentice, ca si cand in spatele falsului ID de Messenger se afla o persoana reala. Programul este conceput astfel incat recunoaste unele cuvinte cheie din conversatia victimei si da replici pertinente, ca in imaginea de mai jos.

Scopul acestei actiuni este de a-i convinge pe utilizatori sa acceseze o asa-zisa pagina unde se pot inscrie pentru a intra in posesia unui MacBook gratuit. La accesarea linkului, victimele sunt redirectionate catre un site de joburi ce iti ofera posibilitatea sa lucrezi de acasa.

Aici e vorba despre o inselatorie, gandita pentru a masca o serie de tranzactii ilicite. Mecanismul din spatele acestei strategeme ii implica pe utilizatorii nestiutori care, fara sa isi dea seama, primesc si redirectioneaza sume de bani in diverse locatii de pe glob, astfel incat autoritatile sa nu poata urmari traseul banilor obtinuti in mod fraudulos.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google