Studiu Kaspersky: Marti - trei ceasuri rele pentru securitatea IT

de Radu Eftimie | 1 septembrie 2011

Ziua de marti nu este deloc cu noroc pentru securitatea informatica. Martea, se arata intr-un studiu al Kaspersky Lab, este ziua cu cele mai multe atacuri de tip "Denial of Service" (DDos), potrivit unui comunicat de presa al companiei.

Bancile, tinte preferate

Atacurile de tip "denial of service" sunt, dupa cum explica expertii in securitate, incercari de a bloca resursele unui calculator. Atacul respectiv este efectul incercarilor unor persoane de a impiedica un sit web sau si servicii din Internet de a functiona corect. De obicei, autorii acestor atacuri au drept tinta site-uri sau servicii gazduite pe servere importante si solicitate. Exemple ar putea fi bancile si gateway-uri pentru plati prin carduri de credit.

"In prezent, aceste atacuri sunt tot mai frecvent folosite ca forme de protest impotriva activitatii unor guverne sau corporatii. In trimestrul doi al acestui an, cel mai lung atac de tip DDoS a durat 60 de zile, 1 ora, 21 de minute si 9 secunde, iar numarul cel mai mare de astfel de atacuri indreptate impotriva unui singur website a fost de 218", potrivit raportului comapaniei de securitate IT Kaspersky.

 

23 la suta dintre atacuri au loc marti

Specialistii din domeniu mai spun ca infractorii cibernetici folosesc retele de calculatoare-zombie, controlate de la distanta (botnet-uri) pentru a declansa atacuri DDoS si ca frecventa acestora este cea mai mare in timpul saptamanii, deoarece activitatea computerelor este mai intensa, in special intre zilele de luni si marti.

In acelasi timp, mai precizeaza cei de la Kaspersky, cea mai folosita zi pentru lansarea atacurilor DDoS este marti (peste 23% dintre aceste atacuri au loc in aceasta zi din saptamana).

 

 

SUA si Indonezia au cele mai multe PC-uri infectate

Conform statisticilor Kaspersky Lab pentru trimestrul doi al acestui an, 89% din totalul traficului DDoS a fost generat in 23 de tari. Clasamentul este dominat de Statele Unite ale Americii si Indonezia, fiecare cu cate 5 la suta din computerele infectate la nivel mondial. Faptul ca SUA este campioana la traficul DDos este dat de numarul foarte mare de computere care se afla pe teritoriul ameican. Trebuie spus si ca in Indonezia se gasesc cele mai multe computere infectate din lume (fiecare al doilea PC din Indonezia a fost tinta unei tentative de infectare cu malware). De asemenea, cei de la Kaspersky spun ca site-urile de cumparaturi online, cele de licitatii sau mica publicitate au fost tinta a 25 la suta din totalul atacurilor DDoS lansate in intervalul aprilie - iunie.

 

Studiu Kaspersky: Marti - trei ceasuri rele pentru securitatea IT

 

Atacuri celebre

In trimestrul al doilea al acestui an, cele mai active grupari de hackeri au fost LulzSec si Anonymousele lansand atacuri DDoS impotriva site-urilor guvernamentale din SUA, Marea Britanie, Spania, Turcia si Iran.

Apogeul activitatii a fost insa cand hackerii au reusit sa scoata temporar din uz website-ul CIA din SUA. In urma cu cateva luni, un tribunal din Germania a condamnat la trei ani de inchisoare un infractor cibernetic, pentru tendativa de santajez asupra sase case de pariuri din Germania (in timpul Campionatului Mondial de Fotbal din 2010).

Aceasta este prima sentinta din istoria Germaniei data pentru un atac DDoS. De precizat este ca astfel de atacuri sunt considerate "sabotaj informatic" iar cine se incumeta sa le lanseze poate primi pana la zece ani de inchisoare.

 

Studiu Kaspersky: Marti - trei ceasuri rele pentru securitatea IT

 

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer