Sfaturi pentru alegerea parolei

de Alex Hanea | 20 februarie 2010

Combinatia de litere si cifre pe care o utilizati va poate duce cu un pas mai aprope sau mai departe de accesarea contului de catre alte persoane. Mai exact, in functie de cat de bine ati ales parola, aveti sau nu sansa sa scapati in cazul unui atatc cibernetic.

In urma cu ceva timp, Hit v-a prezentat topul celor mai utilizate parole, printre care "123456" sau "qwerty" detin locuri fruntase.

Exista site-uri care iti impun o combinatie de cifre si de litere, pentru a creste protectia. Exista alte site-uri care iti semnaleaza cat de sigura sau de nesigura e parola aleasa. Dar, in toate situatiile, utilizatorul este cel care detine integral responsabilitatea parolelor utilizate.

Pentru cei mai putini obisnuiti cu astfel de probleme si pentru cei mai neatenti, va oferim in continuare cateva sfaturi pentru alegerea unei parole care sa va ofere mai multa siguranta.

In primul rand, ar trebui sa evitati combinatiile foarte utilizate, precum cele enumerate mai sus. Daca insistati sa va amintiti de parola la o simpla vizualizare a tastaturii, atunci optati pentru o combinatie macar a celor doua, de tipul "q6w5e4r3t2y1".

Lungimea parolei conteaza. Si aici, sunt site-uri si servicii care impun minim 8 caractere sau chiar mai mult, dar cele mai multe nu iti solicita decat mai mult de 4 caractere. Evident, cu cat este mai lunga parola, cu atat va creste si numarul de combinatii. La o parola cu sase caractere, numarul ajunge la 308 milioane. Celor mai multi acesta li se poate parea urias, dar exista programe care permit verificarea acestor combinatii in cateva minute. O parola de minimum 8 caractere va poate oferi deja mai multe sanse.

Daca, in cadrul parolei, folositi si majuscule, numarul de combinatii ajunge la 19 miliarde pentru o parola de 6 caractere si la 53 de triliarde pentru una de opt caractere.

Sfatul merge si mai departe. NASA a calculat combinatiile in cazul unei parole cu 8 simboluri, dintre care cel putin unul cu litera mica, unul cu majuscula, unul cifra si unul caracter special sau semn de punctuatie. Pentru aceasta combinatie care poate parea extrem de complicata pentru cei mai multi, numarul combinatiilor ajunge la 6 cvadrilioane (adica 6 x 10 la puterea 15) combinatii. Cat de dificila ar putea fi aceasta? Daca luam un cuvant extrem de simplu precum "internet" il putem transforma intr-o parola sigura daca il scriem "In?3rn3?", pe scurt, inlocuind "t" cu "?" si "e" cu "3" si scriind cuvantul cu majuscula.

Parola nu devine garantia protectiei, dar sunt sanse mult mai mari ca hackerii sa opteze pentru contul cuiva spart din 308 milioane de incercari, in cateva minute, decat unul care dureaza mult mai mult. Evident, asta daca nu este vizat in mod special un anume cont.

Bineinteles, ati putea alege o combinatie aproape imposibil de retinut, precum "iB8yq@9%" si, pentru a fi siguri ca nu o uitati, ati putea fi chiar tentati sa o salvati pe calculator. Exista un motiv real pentru care site-urile genereaza automat astfel de parole la crearea contului dar recomanda ca utilizatorii sa le schimbe. Ideal este ca parola sa aiba o constructie logica. Un nume precum "Maria" poate fi combinat cu caractere si cifre pentru a crea o parola buna, un exemplu fiind "Ma&ia00?".

Pentru a retine parola puteti apela la mici poezioare, asa cum procedeaza copiii pentru a retine o insiruire de cuvinte. Evident, nu va recomandam acum sa recitati in timp ce tastati parole, dar combinatia de mai sus ar putea fi usor retinuta ca "ma si ia si doi de zero?", cea ce nu o mai face asa  de dificila. Acesta este insa un exemplu banal pentru a va putea crea propriile parole din combinatii personale.

Evident, daca tot v-ati straduit sa creati o parola buna, ar trebui sa utilizati doar algoritmul la urmatorul cont, nu si aceeasi parola. Este dificil, intr-adevar, sa retineti zeci de parole (de la conturi de e-mail, magazine online, forumuri, jocuri, site-uri de descarcare de muzica, retele de socializare si multe altele). Utilizarea aceleiasi parole, eventul cu acelasi nume de utilizator, este insa cea mai putin benefica solutie.

Si daca dupa toate astea ati ales un algoritm logic, usor de memorat, pe baza caruia sa va creati parolele, mai avem doua ultime sfaturi: nu va lasati  calculatorul nesupravegheat si cu conturile deschise si, mai ales, nu divulgati parolele altor persoane, chiar si cunoscute.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google