Premiera pentru Facebook: Pierde milioane de useri

de Dinu Boboc | 14 iunie 2011

Desi cea mai mare retea sociala din lume castiga teren pe plan mondial, in SUA a inceput sa piarda useri. Mai precis, numarul de utilizatori Facebook din Statele Unite a scazut cu sase milioane luna trecuta, ajungand de la 155,2 milioane in aprilie la 149,4 milioane in luna mai.

Totodata, userii din Canada sunt mai putini cu 1,52 milioane, iar cei din Marea Britanie cu 100.000. Oficialii Facebook sunt insa optimisti.

"Din cand in cand vedem stiri despre faptul ca Facebook pierde useri in unele regiuni. Unele rapoarte folosesc chiar date extrase din studiile noastre facute pentru advertiseri, dar acestea se raporteaza strict la reach-ul reclamelor de pe Facebook. Aceste unelte nu sunt facute pentru a monitoriza numarul de membri total al retelei. Suntem foarte multumiti cu cresterea retelei si cu modul in care utilizatorii se implica. Peste 50% dintre userii activi se logheaza la Facebook in fiecare zi", se arata intr-un comunicat al companiei.

Dan Olds, analist in cadrul The Gabriel Consulting Group, a declarat ca nu este surprins de faptul ca reteaua sociala cunoaste acum o crestere mai lenta si se indoieste de faptul ca directorii Facebook sunt ingrijorati de asta.
"In prezent, Facebook are peste 150 milioane de useri in SUA, ceea ce inseamna peste jumatate din intreaga populatie. Este o cifra foarte mare. Este normal ca rata de crestere sa scada atunci cand rata de penetrare ajunge la un nivel atat de mare. Vom mai vedea astfel de ajustari, pe masura ce baza de clienti se stabilizeaza", a explicat Olds.

Analistul considera ca este vorba despre oameni care vor sa incerce site-ul si care apoi isi pierd interesul, si nu despre oameni care pleaca pentru ca sunt nemultumiti sau se duc la alt competitor.

Numarul utilizatorilor de Facebook din SUA era, in mai 2009, de maxim 60 de milioane. In august 2010 acesta se situa la aproape 140 milioane, pentru a atinge numarul maxim de 150 milioane in luna ianuarie a acestui an.

Recent, au existat motive de ingrijorare legate de confidentialitatea utilizatorilor retelei sociale. Astfel, Facebook a extins in tacere aria de acoperire a tehnologiei de recunostere faciala, reinnoind astfel temerile referitoare la politicile de confidentialitate ale celei mai mari retele sociale din lume.

Functia respectiva, pe care Facebook a activat-o automat pentru toti userii Facebook, a fost extinsa de la Statele Unite la “majoritatea tarilor”, potrivit informatiei postate pe blogul retelei de socializare. Functionalitatea, care se numeste “Tag Suggestions”, foloseste tehnologia de recunoastere faciala pentru a accelera procesul de “etichetare” a prietenilor si a cunostintelor care apar in fotografiile postate pe reteaua sociala.

Implementarea acestei tehnologii a starnit un val de ingrijorari in randul specialistilor din industrie. Compania de securitate Sophos atragea atentia pe blog ca in ultimele zile utilizatorii Facebook au raportat activarea automata a optiunii de recunoastere faciala, fara a primi in prealabil o notificare de la Facebook.

Serviciile online ale Google si Apple, Picasa si respective iPhoto, folosesc de asemenea tehnologia recunoasterii faciale, insa folosirea unei astfel de functionalitati pe o retea sociala cu peste 500 de milioane de utilizatori ridica numeroase semne de intrebare cu privire la confidentialitate.

Sursa

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google