Patriot Act calca in picioare drepturile utilizatorilor europeni de internet!

de Radu Eftimie | 7 decembrie 2012

Patriot Act este o lege controversata chiar si in Statele Unite ale Americii. Si, desi europenii pareau, cel putin la prima vedere, protejati in fata unor incercari de accesare a datelor personale stocate in cloud, avem o veste proasta. Agentiile guvernamentale americane si institutiile legii din SUA pot accesa orice fel de date pe care le-ati urcat pe anumite servicii de cloud.

Descoperirea a fost facuta de cercetatorii de la Institute for Information Law de la Universitatea din Amsterdam si arata cat se poate de clar ca legea antiterorism Patriot Act, care ar fi trebuit sa fie aplicata doar in SUA, depaseste granitele si calca pe un teren aproape ilegal. Pe scurt, agentiile specializate in securitate din SUA calca in picioare legile europene si acceseaza datele confidentiale ale cetatenilor Uniunii Europene. Stim, suna a teorie a conspiratiei, dar deja cercetatorii au demonstrat ca este mult mai mult decat atat.

Desigur, probabil ca nu aveti nimic de ascuns, traversati strada cand semaforul este verde pentru pietoni etc. Si tocmai de aceea intimitatea online nu trebuie sa dispara in totalitate prin adoptarea unei mentalitati paranoice care sustine ca in spatele fiecarui utilizator de internet se afla un terorist monstruos.

Din pacate, libertatea online a individului dispare incet, incet. Americanii, cu al lor Patriot Act si accesarea bunurilor online ale europenilor, nu se afla in totala ilegalitate.

Cercetatorii care au descoperit "bresa" spun ca accesarea datelor online ale europenilor de catre agentiile americane se poate face fara consimtamantul din partea UE, pentru simplul fapt ca majoritatea companiilor ce ofera servicii cloud sunt localizate in SUA. De aici rezulta si "legalitatea" actiunilor de intruziune.

Subiectul este extrem de delicat dar si destul de interesant pentru a fi urmarit in continuare. Asteptam o reactie din partea Uniunii Europene si suntem curiosi cum va evolua acest caz.

Iar daca afirmatiile cercetatorilor din Amsterdam nu va sunt de ajuns pentru a va convinge ca Big Brother-ul american va citeste documentele, atunci poate ca o declaratie mai veche a lui Gordon Frazer, Managing Director Microsoft UK, nu mai are nevoie de nicio completare: "Microsoft nu poate garanta ca datele cetatenilor europeni stocate in centrele de date din UE nu vor fi niciodata accesate (de serviciile speciale americane, sub umbrela Patriot Act - n.r.)".

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
Citeste despre: patriot act online antiterorism online confidentialitate date UE
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google