Malware-ul pentru Android ar putea atinge numarul de un milion in acest an!

de Redactia Hit | 24 ianuarie 2013

Firmele de securitate IT reconfirma faptul ca autorii de malware isi indreapta din ce in ce mai mult atentia catre segmentul mobil, respectiv catre smartphone-uri si tablete cu sisteme de operare avansate. Tinta principala a atacatorilor devin, astfel, device-urile din categoria asa-numita post-PC.

Potrivit unui raport al companiei de securitate IT Trend Micro, realizat pentru 2013, tinta predilecta a malware-ului in acest an va fi sistemul de operare al Google, Android. Estimarea celor de la Trend Micro pentru sfarsitul acestui an este de-a dreptul inspaimantatoare: nu mai putin de un milion de aplicatii malware vor ataca device-urile Android.

Motivele acestei evolutii sunt cat se poate de clare, totusi: Android are cea mai rapida expansiune dintre platformele mobile si, in acelasi timp, tot Android este OS-ul cu cea mai mare cota de piata globala. Un alt aspect care a redefinit tinta atacatorilor este si faptul ca Android este relativ usor de penetrat, avand in vedere multiplele platforme pe care ruleaza.

Deloc surprinzatoare este si atractia in crestere a creatorilor de malware pentru sistemul de operare OS X, mai spun cei de la Trend Micro.

Desigur, atacurile bazate pe vulnerabilitatile Java / Windows vor continua si ele in acest an, mai afirma specialistii.

Totusi, Android ramane in mod cert tinta preferata a aplicatiilor malware, iar trendul s-a consolidat inca de anul trecut. In primul semestru din 2012, evolutia malware pentru Android a fost foarte mare, de la doar cateva zeci de coduri malitioase la peste 150.000 in luna august a anului trecut.

Grav este ca evolutia a devenit galopanta dupa luna august 2012, astfel ca in decembrie anul trecut erau deja descoperite peste 350.000 de aplicatii malitioase cu tinta Android. Dintre acestea, potrivit Trend Micro, 38% au fost de tip adware, 25% tentative de furt de date.  Pentru comparatie, Android a atras in doar trei ani de existenta pe piata un volum de malware similar cu cel atras de PC-uri in 14 ani!

Sursa: ZDNet

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
Citeste despre: cota malware android evolutie malware android vulnerabilitati android
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google