Internetul stimuleaza relatiile interumane

de Vlad Matei | 6 noiembrie 2009

Daca pana acum credeam ca devenim antisociali stand in fata calcualtorului pe Internet, un ultim studiu al companiei de cercetare de piata Pew Internet sustine exact contrariul: cel putin in cazul americanilor, acestia sunt mai sociabili decat acum 25 de ani.

Cercetatorii de la Universitatea din Pennsylvania sustin acelasi lucru. Utilizatorii Internetului, in mod special cei care sunt inscrisi in retele sociale de genul Facebook, dar si detinatorii de telefoane mobile, sunt mult mai sociabili decat cei care ignora tehnologia. Studiul sustine ca, in esenta, cifrele nu s-au schimbat prea mult fata de anii '80, cand nu existau nici telefoane mobile, nici Internet.

Ceea ce se straduiesc cercetatorii sa demonstreze, in cele din urma, este ca dezvoltarea tehnologica nu este responsabila de tendinta de desocializare. Desi recunosc ca relatiile cu persoanele din imediata apropiere au de suferit, cercetatorii vad insa, in utilizarea Internetului o reala modalitate de socializare.

Potrivit studiului realizat, 55% dintre persoanele chestionate au afirmat ca discuta si probleme serioase cu persoanele de pe Internet. Pentru americani, Internetul pare a fi cea mai buna solutie de a discuta cu persoane care au opinii politice diferite sau cu o persoana de culoare diferita.

Ramane de vazut daca aceste concluzii sunt valabile si in alte colturi ale lumii. Deocamdata se stie doar ca, la nivel global, relatiile sociale sunt sustinute, in primul rand, de comunicarea verbala directa, urmata de telefonul mobil, SMS-uri si telefonie fixa.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google