In 2009 rata tentativelor de frauda online a fost de 0,4 la suta

de Alex Hanea | 10 februarie 2010

In 2009 rata tentativelor de frauda online a ajuns la 0,4 la suta din totalul tranzactiilor procesate de Gecad ePayment, in scadere fata de 2008, cand procentul inregistrat a fost de 0,75%. Anul trecut, in sistemul ePayment au fost procesate 1.108.500 de tranzactii, la un volum de 88 de milioane de euro.In 2009, cele mai multe tentative de frauda s-au inregistrat la cartele de tip prepay/ incarcari electronice. Pe locul al doilea se situeaza tentativele care au vizat domeniul turismului, inclusiv vanzarea de bilete de avion, situatie in care incercarile de fraudare sunt mai periculoase, deoarece vizeaza produse mai scumpe. 

Astfel, in segmentul telecom/ incarcare electronica au avut loc 39% din tentativele de frauda online de anul trecut, in timp ce in domeniul turism/bilete de avion s-au inregistrat 20%.
Anul trecut, produsele tinta au fost cele usor valorificabile, in special telefoane mobile, si mai putin produse IT, comparativ cu anii trecuti.

“Cele mai multe incercari de fraudare au fost  cele cu cardul si cele de tip phishing. Am avut si cazuri in care s-au trimis mesaje de tip phishing pe telefoanele mobile, prin care se urmarea incarcarea unei cartele prepay. Ulterior, creditul acumulat era folosit pentru plata unor produse. In ceea ce priveste frecventa tentativelor de fraudare, nu putem vorbi de o sezonalitate sau de perioade de varf asociate unor momente  specifice”, a afirmat Cristian Badea, CIO al GECAD ePayment.In acelasi timp, si cumparatorii au devenit mai informati si incep sa aiba un comportament mai responsabil in mediul online. “In continuare, le recomandam cumparatorilor sa nu lase la vedere si sa nu divulge unor alte persoane datele de card, sa faca achizitii online de pe site-uri cu o reputatie buna, sa se asigure ca isi introduc datele de card numai intr-o pagina securizata si, foarte important in cazul tentativelor de phishing, sa nu dea curs solicitarilor venite prin email de a-si furniza propriile date”, a adaugat Cristian Badea.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google