Implanturile medicale, in vizorul hackerilor

de Liviu Petrescu | 13 aprilie 2012

Termenul de hacking ii face pe cei mai multi oameni sa se gandeasca la virusi informatici, care pot provoca inconveniente doar PC-urilor sau telefoanelor, iar in cel mai rau caz pot fura informatii personale. Evolutia tehnologica din medicina deschide insa calea catre un nou tip de atacuri ale hackerilor, care ar putea ucide.

Implanturile medicale au sisteme de siguranta mai usor de compromis decat computerele si telefoanele, astfel incat un hacker priceput le-ar putea opri functionarea, actiune ce poate duce la moartea celor care se bazeaza pe implanturi pentru functia cardiaca, scrie BBC.

Implanturile medicale, in vizorul hackerilor?

Hacking de implanturi medicale

De la gadgeturi de tip pacemaker pana la aparatele pentru diabetici care administreaza automat insulina, implanturile medicale sunt expuse unor atacuri ce le pot modifica sau opri functionarea.

Cercetatorii de la firma de securitate McAfee au descoperit ca implanturile medicale sunt relativ expuse atacurilor, din cauza legaturii wireless cu gadgeturi din exterior. Dupa doua saptamani de lucru, a fost gasita o cale de a prelua controlul unei pompe de insulina, cu un semnal radio emis de la o distanta de maxim 90m. In cazul in care intreaga rezerva de insulina ar fi administrata pe loc, diabeticul care poarta implantul ar putea fi ucis.

Un studiu similar a fost realizat si la Universitatea din Massachusetts Amherst, unde profesorul Kevin Wu, specialist in electronica, a identificat o modalitate de a opri defibrilatoarele implantate. Aceste aparate au rolul de monitoriza ritmul cardiac neregulat si de a restabili pulsul corect prin impulsuri electrice de voltaj mic.

Defibrilatoarele implantate in pieptul pacientilor cu probleme cardiace sunt testate cu un semnal radio, iar acesta poate fi reprodus cu usurinta, lucru ce permite oprirea implantului.

Cele doua cercetari demonstreaza nevoia de implementare ale unor masuri de siguranta mai puternice in implanturile medicale. Fara masurile de precautie in securitate IT, evolutia medicinei si a implanturilor s-ar putea dovedi o adevarata arma.

Implanturile medicale, in vizorul hackerilor?

Hacking de masini

Masinile viitorul apropiat vor fi expuse la riscuri asemanatoare, datorita sistemelor computerizate tot mai avansate instalate de producatorii auto. Fara sa mergem cu gandul pana la Google Car, masina care de conduce singura, prototip prezentat de HIT.ro, sistemele computerizate ale masinilor ar putea fi vulnerabile in fata atacurilor hackerilor.

Daca sistemul de securitate este compromis, hackerii ar putea controla display-ul de bord, oferind informatii eronate soferului, informatii ce i-ar putea pune viata in pericol.

Implanturile medicale, in vizorul hackerilor?

Hacking de retele electrice

Pericolele la care ne expun sistemele computerizate vizeaza si un cadru mai larg, in care zeci de mii de oameni ar putea fi afectati simultan de catre un atac online.

Seful NSA a avertizat asupra pericolului unor atacuri informatice asupra retelelor electrice. In cativa ani, organizatia de hacktivisti Anonymous ar putea pune in pericol sistemele computerizate care controleaza relelele electrice a explicat oficialul american, dupa cum HIT.ro a scris deja.

Un astfel de atac ar putea lasa in bezna spitale, aeroporturi si orase intregi, putand provoca indirect moartea a zeci sau chiar sute de oameni, cu cateva apasari de taste ale unui hacker priceput. Ramane de vazut daca sistemele de securitate vor ramane cu un pas inaintea atacurilor de acest tip.

Implanturile medicale, in vizorul hackerilor?

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google