IPv6 a trecut testul: o noua era poate incepe

de Dinu Boboc | 14 iunie 2011

Recentele teste efectuate cu noul protocol de internet IPv6 au fost incurajatoare, astfel ca unele website-uri au ales sa pastreze serverele disponibile pentru viitoare tipuri de conexiuni. 

Acest fapt inseamna vesti bune pentru un internet care a inceput sa scartaie la incheieturi, deoarece aceste rezultate bune ar putea determina mai multe website-uri sa faca trecerea la noua tehnologie, relateaza Cnet.

"Exista o mare usurare ca nimic rau nu s-a intamplat. Acum este clar ca IPv6 este o tehnologie matura care este gata sa fie folosita", a declarat Alaind Durand, director de software la Juniper Networks.

Procentul internautilor care a avut probleme este extrem de mic, mai mic de 0,1%, au avut probleme de configurare a retelei, dar, pe ansamblu, testele efectuate au avut rezultate foarte bune.

Atat de bune incat Google a decis sa pastreze YouTube.com pe noua tehnologie, iar Facebook va lasa in functiune tehnologia pentru developers.facebook.com. Potrivit RIPE, organizatia europeana care administreaza adresele de IP, printre organizatiile care au lasat deschisa noua tehnologie de conectare se numara Sprint, Mozilla si BBN Techologies.

Comcast, unul dintre cei mai mari provideri de internet din SUA, a participat la test si va incepe o serie de teste proprii pentru IPv6: in aceasta luna va incepe testele la servicii de e-mail si va extinde oferta si pentru orase precum San Francisco, Chicago, Philadelphia si Miramar.

Pentru a ajuta mai eficient consumatorii care ar putea avea probleme cu acest nou tip de conexiune, gigantii software Microsoft si Apple si-au extins serviciile de asistenta, precum si producatorul de echipamente D-Link.
Potrivit analistilor, livrarea de continut pe formatul IPv6, cum ar fi clipuri video pe YouTube, va fi un stimulent serios pentru tot mai multi furnizori de servicii sa administreze corect acest tip de conexiune.

De ce atata agitatie pentru IPv6? Este simplu: reprezinta viitorul. Noua tehnologie rezolva limitele serioase cu care se confrunta actualul format IPv4, care furnizeaza doar 4,3 miliarde de adrese IP. Desi poate parea mult, numarul device-urilor care se conecteaza la internet creste exponential. Exista tot mai multe servere, PC-uri, smartphone-uri, tablete, TV-uri, console si rutere care au nevoie, fiecare, de o adresa de IP.

Pana recent, utilizarea IPv6 era o chestiune de alegere, asa ca putini au investit timp in asa ceva. Administratorii de retele ar putea chiar amana tranzitia la noua tehnologie pentru ca exista servicii precum NAT (network address translation) permite userilor sa imparta o singura adresa de IPv4 la mai multe device-uri. Nu este o tehnologie perfecta, dar permite internautilor sa scoata tot din vechea tehnologie.

Intre timp insa, problema a devenit tot mai clara: in februarie au fost alocate ultimele adrese de IPv4, iar problemele nu vor intarzia sa apara. De cealalta parte, IPv6 ofera multe miliarde de miliarde de adrese de IP, prin folosirea unui sistem pe 128 de biti, fata de 32 de biti cat avea vechiul sistem. Totusi, o adresa de IP unica inseamna ca device-urile care impart intre ele acelasi IP vor fi mult mai expuse atunci cand vor avea IP unic, ceea ce va ridica noi probleme de securitate. Cu toate acestea, vor exista avantaje, comunicare peer-to-peer urmand sa se efectueze mult mai eficient. Astfel, masuratorile efectuate in timp testelor arata o dublare a traficului pe unele servere care au folosit IPv6.

Specialistii IT considera insa ca nu se poate face o trecere brusca la noua tehnologie. IPv4 va mai rezista cel putin cinci ani de acum incolo.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google