Furnizorul tau de net “sta la panda” – te poate sanctiona pentru accesarea continutului piratat

de Laurentiu Crisu | 28 ianuarie 2011

Cum te-ai simti daca ai sti ca furnizorul pe care il platesti pentru serviciile de Internet are abilitatea de a-ti urmari activitatea online si de a emite sanctiuni impotriva ta? Ei bine, cel mai probabil te-ai obisnui in cele din urma si asta pentru ca din ce in ce mai multe state membre ale Uniunii Europene cocheteaza cu ideea de a permite furnizorilor de Internet sa sa auto-sesizeze atunci cand vine vorba de accesarea contentului online ilegal.

Tot mai multi utilizatori se anunta a fi ingrijorati de noile masuri, intrucat implicarea politiei nu va mai fi necesara. Providerul de internet le poate monitoriza activitatea fara a trimite in prealabil un avertisment, si pot emite sanctiuni impotriva propriilor clienti.

Dar inainte de a va cataloga furnizorul de servicii drept inamicul public numarul 1 este bine de stiut ca nici aceste companii nu sunt prea incantate de noile reglementari. Legea nu este foarte clara cu privire la actiunile pe care trebuie sa le ia cand observa ca un utilizator a accesat continut ilegal. Au, mai nou, o povara destul de mare pe umeri. In plus, nu le place ideea de a fi puse sub acuzare fiindca nu l-au sanctionat pe utilizatorul X, cand a piratat filme online.

Pana acum, contentul online ilegal era anchetat de agentiile statului, insa Organizatia pentru Drepturile Digitale Europene (EDRI) este de parere ca noile masuri vin sa previna crearea unei situatii in care guvernul poate spiona pe orice, anuntand extinderea acestei abordari.

Pana in prezent aceste prevederi au aparut in legislatiile din Franta, Irlanda si Marea Britanie. Voi ce parere aveti, sunteti de acord cu noile masuri?

Sursa 

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer