Comisia Europeana vrea sa se "bata" cu Google Books

de Bianca Dinu | 11 ianuarie 2011

Comisia Europeana si-a propus sa se dueleze cu serviciul Google de carti digitizate si postate online, Google Books

Proiectul Comisiei Europene a fost lansat in urma cu doi ani, insa nu a fost dus la bun sfarsit, astfel ca Uniunea Europeana le-a solicitat statelor membre sa-si digitizeze cat mai repede colectiile din biblioteci, arhive sau muzeele nationale.

Proiectul Europeana, sau biblioteca digitala a Uniunii Europene, ofera in prezent acces la peste 15 milioane de carti digitizate, harti, ziare, picturi, fotografii si alte artefacte. Aceste cifre transforma Europeana intr-un adevarat competitor Google Books, care estimeaza, de asemenea, ca a digitizat 15 milioane de carti.

Principalul obstacol pe care il intampina biblioteca digitala a Uniunii Europene il constituie “lucrarile orfane”, sau, altfel spus, materialele ale caror autori sunt necunoscuti sau cartile care nu se mai publica si nu mai sunt tiparite.

In raportul lansat la inceputul acestei saptamani de catre CE se mentioneaza faptul ca, desi este de datoria autorilor de drept sa isi digitizeze lucrarile care nu se mai publica si sa le exploateze, institutiile culturale trebuie sa dispuna de oportunitatea de a digitiza materialele si de a le face disponibile online publicului, iar autorii de drept sa fie in schimb remunerati.

Anul trecut, Comisia a cerut asigurari din partea Google ca nu va incalca drepturile de autor. Gigantul Internetului a incercat sa impaciuiasca publisherii declarand ca va afisa numai traducerile care nu se mai publica operelor ce sunt inca disponibile comercial in Europa, cu acordul detinatorilor drepturilor de autor. 

Compania a promis, de asemenea, ca va face eforturi mai mari pentru a se asigura ca intr-adevar cartile nu se mai publica, inainte de a le face disponibile in format digital. 

Colectia Europeana este alcatuita in proportie de 64% din fotografii, harti, picturi si imagini ale obiectelor de muzeu, iar 34% este dedicata textelor, dintre care 1.2 milioane carti complet digitizate, care pot fi descarcate. Acestea includ manuscrise rare, cu opere printate inainte de anul 1500.

Sursa

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer