Ce este putred in povestea "Anonymous santajeaza Symantec" (Opinii)

de Radu Eftimie | 9 februarie 2012

In mod sigur, ati auzit de cazul Symantec: prin 2006 "pierdea" codul sursa al produselor sale si abia recent anunta ca a fost victima unui furt de-a dreptul haiducesc. Iar furtul a fost pus la cale de o grupare care face parte, acum, din Anonymous. Spunem ca povestea este putreda pentru ca, mergand pe firul ei, ajungi la momentul santajului pe care l-ar fi incercat hackerii asupra companiei de securitate, solicitand 50.000 de dolari (!?), ca sa nu publice codul sursa.

Hai sa nu pornim de la premiza oficiala si impusa pe "piata" de autoritati, cum ca membrii Anonymous sunt lipsiti de scrupule. Prin mare parte din actiunile lor, cei de la Anonymous dau o replica secretomaniei autoritatilor. Mai exact, iau de la bogati si dau la "saraci". Ce anume? Informatie, care inseamna putere. Ca pot face mult rau in anumite situatii, este de un lucru cert.

Daca ne uitam la peisajul (global) in care activeaza Anonymous vom realiza ca nu fac altceva decat o "haiducie" de tip modern si ca, mai mult decat orice, incearca sa "democratizeze" cumva informatia aflata in acest moment ascunsa prin diverse arhive secrete (parolate probabil, functionareste, cu ..."password").

Ce este putred in cazul Symantec vs. Anonymous este faptul ca gruparea activista af fi incercat sa santajeze compania de securitate ...abia dupa vreo sase ani de la "subtilizarea" codurilor sursa. Si, pentru ca tot a asteptat aproape sase ani ca sa puna la cale santajul, a cerut (doar) 50.000 de dolari? Asa stim ca actioneaza Anonymous? In niciun caz. De altfel, majoritatea datelor care au intrat de-a lungul timpului in posesia gruparii (care continua intr-un fel activitatea Wikileaks), arata practicile discutabile ale unor institutii guvernamentale sau ale unor institutii bancare gigant.

Desigur, modalitatea prin care hackerii ajung in posesia informatiilor este ilegala. Scopul multor actiuni ale Anonymous, insa, justitifica, moral, chiar actiunile in sine, sustin hackerii.

Symantec afirma in continuare ca lucrurile sunt cat se poate de simple: "Anonymous a incercat sa ne santajeze". Iar cei de la Anonymous, care intre timp au publicat codul sursa al unor produse ale companiei de securitate, replicau printr-un tweet al userului Yamatough: "Brother we are ready to start pouring shit on symantec lying f-----z who tried to pay us $ to shut up".

Si-a schimbat dintr-o data gruparea de haiduci virtuali scopurile? Greu de crezut. E ca si cum ai da crezare celor care spun ca unele companii de securitate IT arunca pe piata virusi pentru ca ulterior sa vina si sa vanda antidotul...

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google