Botnetul Zeus - pagube de 36 milioane euro pentru clientii de banci din Europa

de Radu Eftimie | 6 decembrie 2012

O versiune a periculosului virus Zeus, despre care HIT.ro a scris de nenumarate ori, a reusit sa provoace pagube, anul trecut, in valoare de zeci de milioane euro clientilor europeni ai diferitelor banci.

Virusul, denumit "Eurograbber si descris de companiile de securitate Versafe si Check Point Software Technologies intr-un raport, este extrem de periculos pentru ca reuseste sa treaca de doua dintre sesiunile de autentificare in conturile clientilor de banci.

Pana in acest moment, virusul a fost identificat doar in Europa, insa, spun specialistii in securitate, exista posibilitatea ca malware-ul sa se raspandeasca din alte regiuni.

Eurograbber afecteaza utilzatorii care instaleaza un "upgrade de securitate pentru banking software" pe telefonul mobil.

Acest "upgrade" fals infecteaza device-ul utilizatorului cu versiunea ZITMO a troianului Zeus (Zeus in the mobile - ZITMO) si care poate intercepta mesajele care contin numarul autorizatiei de tranzactie.

Botnetul Eurograbber poate ulterior sa foloseasca acest numar de verificare pentru a transfera bani din contului victimei intr-un alt cont.

Descoperit anul trecut in Italia, Eurograbber este responsabil deja pentru fraudarea a peste 30.000 de conturi bancare comerciale si ale unor persoane fizice, iar pagubele se ridica la 36 de milioane de euro.

Una dintre metodele de eliminare a ZeuS de pe pc-uri este folosirea Mirage AntiBot

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
Citeste despre: zeus botnet bancar eurograbber pericol informatic pagube zeus mobil securitate bancara
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google