Autorii de malware folosesc Google pentru contrabanda

de Vlad Matei | 22 iunie 2009

In ultimile zile G DATA a observat atacuri la scara mare asupra utilizatorilor motorului de cautare Google. Procedura folosita de infractori este extrem de vicleana: inscrierea anumitor cereri de cautare conduce la rezultate cu link-uri manipulate. Daca navigatorul le acceseaza, la urmatorul pas un cod malitios este injectat din acel website, care initiaza manevre de camuflaj foarte variate.Astfel, unii navigatori primesc un video codec, altii primesc oferte pentru program de antivirus falsificat. Conform studiilor efectuate de catre G DATA Security Labs, site-ul server-ului malware este in prezent in India. Prezentul val de atacuri, este concentrat asupra utilizatorilor care cauta site-uri cu continut pornografic. Cu toate acestea, G DATA estimeaza ca in curand se va schimba directia atacurilor. Urmatorii care s-ar putea afla in „bataia pustii” pot fi fanii sporturilor, pasionatii de autoturisme sau chiar cei care cauta slujbe.

Procedura utilizata de catre infractori

Atacatorii incearca sa introduca un cod malitios inlocuind text cu numere hexadecimale. Ca si rezultat, browser-ul poate procesa codul fara nici un fel de problema. Cu toate acestea, pentru oameni si motoare de cautare, acest lucru este ilizibil. Prin aceasta procedura, atacatorii se pot strecura printre filtrele Google.

Codul hexadecimal contine cod HTML ascuns care este incorporat in rezultatul paginii web. Acesta este denumit „cross-site scripting”. Daca utilizatorul Google acceseaza rezultatul din cautare, atunci site-ul web dorit se va deschide, dar suplimentat de catre un script provenit de la un domeniu indian. Aparent Google foloseste continutul injectat in evaluarea termenilor cautarii.

Link-urile manipulate sunt plasate de catre atacatori in blog-uri, forum-uri sau site-uri „hacked”, iar astfel se atinge un rating foarte bun pentru termenii cautati. Pentru exemplificare, se  pare ca un site putin accesat al unei universitati din Statele Unite a fost manipulat astfel incat anumiti termeni de cautare sa apara in topul rezultatelor cautarii.

Codul Script descarcat de pe site-ul indian este asemenea bine deghizat. Pagina web rezultata nu este produsa static de catre aceasta procedura, ci sunt o varietate de tipuri de infectii. In teste, expertii de la G DATA Security Labs au venit impotriva fisierelor flash infectate, codecurilor video aparente si a software-ului de antivirus falsificat. Cu toate acestea, intreaga varietate de inselatorii a avut acelasi rezultat – in final se descarca acelasi fisier malware.
Masuri de protectie:

Clientii G Data erau protejati inca de la inceput impotriva acestei amenintari. Expertii de securitate din Bochum recomanda utilizatorilor Internet-ului, pentru protectia impotriva atacurilor similare:

- Intotdeauna sa mentineti sistemul de operare si soft-ul de antivirus actualizat la zi.
- Asigurati-va ca protectia antivirus verifica continutul web, inainte de a ajunge la browser.
- Dezactivati Java Script din browser (exemplu: cu NoScript in Firefox).
- Fara navigare cu drepturi de Administrator.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google