Apple se afla in spatele primelor retele sociale ale lumii

de Silviu Anton | 27 ianuarie 2011

In 1970, inainte de Twitter sau Facebook, doi oameni au purtat discutii electronice prin intermediul unui computer Apple si al unui modem pe care Steve Jobs le oferise unuia dintre cei doi. Din aceasta interactiune s-a nascut o comunitate numita The Well.

Potrivit BBC, Dr. Larry Brilliant, care era la acea vreme ofiter la Organizatia Mondiala a Sanatatii si prieten cu Jobs, incerca sa salveze un elicopter doborat in Kathmandu. Dupa ce s-a conectat cu Stewart Brand, creatorul Good Earth Catalog, cei doi au realizat ca ar putea folosi permanent tehnologia tele-conferintelor.

The Well s-a transformat intr-un loc in care hackerii, scriitorii si hipiotii din San Francisco Bay Area se conectau si isi impartaseau gandurile despre tehnologie, politica si filozofie.

In plus, fanii formatiilor in voga la acea vreme  se logau pentru a se conecta cu alti admiratori si pentru a discuta despre artistii preferati. Iar, de cele mai multe ori, aceste interactiuni electronice conduceau la intalniri in viata reala.

Dar The Well nu a fost singura comunitate de acest gen. Mai exista un loc in care puteai posta un mesaj electronic, pe care altii puteau sa il vada si sa iti raspunda. Locatia? Un magazin de muzica din Berkeley, SUA. Pe la inceputul anilor ’70, magazinul Leopold Records avea unul dintre primele computere disponibile publicului.

In curand, masinaria s-a umplut cu mesaje, care contineau fie versurile unui poet, fie reprezentatiile unor muzicieni, fie discutii despre cele mai bune locuri din care puteai cumpara covrigi.

Proiectul, care s-a numit Community Memory, a supravietuit timp de peste un deceniu, conducand la instalerea mai multor computere in zona San Francisco. Dar de abia in anii ’80 multimea a prins viata online.

Sursa: Gizmodo

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer