Anonymous - istoria si cele mai importante actiuni ale activistilor

de Liviu Petrescu | 27 martie 2012

Cel mai cunoscut grup de activisti online, Anonymous, a atras atentia multor hackeri care si-au pus astfel abilitatile la incercare pentru diverse cauze, nu doar pentru profitul personal. Pentru cei care vor sa stie mai multe despre "hacktivisti", Mashable a prezentat pe larg istoria Anonymous si cele mai importante actiuni ale activistilor.

Cu o organizare descentralizata, grupul Anonymous a reusit sa infiltreze retelele de securitate ale Interpol si CIA, a publicat mailuri de presedinti si a luptat impotriva corporatiilor care incearca sa limiteze libertatea internetului, in cei aproape 8 ani de existenta.

Inceputurile Anonymous

Primele mentiuni despre Anonymous au aparut in 2003 pe site-ul 4chan.org, responsabil pentru o mare parte din cultura de meme-uri preluata in prezent de site-uri ca Reddit si 9gag.

Primele tinte Anonymous au fost mici si atacurile online s-au limitat la hartuire prin metode traditionale, disponibile oricui, insa grupul a devenit tot mai cunoscut, iar hackerii profesionisti au fost atrasi de Anonymous.

Poate cel mai important simbol al grupului este Guy Fawkes, anarhist britanic care a incercat sa arunce in aer Parlamentul din Londra in 1605, intr-o tentativa de asasinare a regelui James I. Masca cu chipul stilizat al lui Guy Fawkes, folosita de un anarhist si in filmul din 2005 "V for Vendetta", a devenit rapid chipul anonimilor.

Punctul de turnura pentru Anonymous poate fi gasit in prima actiune de activism adevarat a gruparii in 2007. Dupa mai multe scandaluri legate de modul in care Biserica Scientologica abuzeaza psihic de membri sau ii hartuiesc daca vor sa paraseasca secta, Anonymous a lansat un atac direct impotriva institutiei.

Sicanele Anonymous online s-au transformat in proteste reale, in care mii de tineri au protestat la sediile Bisericii Scientologice. Atacurile la adresa acestei secte au fost doar inceputul pentru initiativele de activism ale Anonymous.

Reputatia Anonymous

Grupul si-a consolidat cel mai mult reputatia la nivel global in 2011, odata cu mai multe atacuri puternice impotriva autoritatilor sau a marilor companii acuzate de pradarea celor slabi.

Reputatia Anonymous de grup de hackeri este insa inteleasa gresit de multi. Fara o conducere centralizata, Anonymous este mai degraba un brand, caruia i se poate alatura oricine, atata vreme cat actiunile sale sunt in conformitate cu principiile grupului.

Care sunt principiile Anonymous? Organizatia sustine ca lupta pentru cei slabi, iar in acest motto par a fi incluse tot felul de cauze, de la lupta impotriva pornografiei cu minori pana la protestele impotriva guvernelor totalitare.

Furtul de date a devenit o prioritate tarzie pentru Anonymous, care a incercat sa expuna in ultimii doi ani atat vulnerabilitatea tintelor sale, cat si lipsa de conduita morala a institutiilor sau organizatiilor pe care le-a atacat.

Reactiile Anonymous la boicotarea Wikileaks sau la inchiderea Megaupload au fost agresive si puternice, lucru ce a demonstrat ca grupul se poate agrega in spatele oricarei cauze ce ameninta libertatile individuale.

Iata cele mai importante actiuni ale celor de la Anonymous:

1) 3 februarie 2012 - Anonymous ataca si intercepteaza convorbirile dintr-o conferinta online securizata intre FBI si Scotland Yard. Ulterior, Ryan Cleary, activist Anonymos este arestat fiind acuzat de interceptarea conferintei.

Anonymous - istoria si cele mai importante actiuni ale activistilor


Citeste in continuare 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google