Amazon, Microsoft si Yahoo se aliaza iar impotriva Google

de Vlad Matei | 22 august 2009

Amazon, Microsoft si Yahoo au creat o coalitie numita "Open Book Alliance" in incercarea de a opri planurile gigantului Google, care intentioneaza sa creeze cea mai mare biblioteca virtuala din lume, informeaza presa de specialitate.Cei trei giganti, carora li s-au alaturat biblioteci si asociatii de editori din SUA si Europa, se opun unei intelegeri amiabile care ar putea face din Google sursa principala de carti scanate. "Google incearca sa monopolizeze sistemul bibliotecilor digitale. Daca intelegerea va functiona, vor da lovitura, devenind <biblioteca, singura biblioteca digitala>", a declarat Brewster Kahle, fondatorul Archivei de pe Internet.

Totul a pornit in 2008, cand compania care a creat imensul motor de cautare a ajuns la o intelegere cu editorii si autorii in privinta a doua procese care acuzau compania de incalcarea drepturilor de autor pentru scanarea neautorizata a cartilor. In aceasta intelegere, Google a fost de acord sa plateasca 125 milioane de dolari pentru a crea un Registru al Drepturilor Cartii, in care autorii si editorii isi pot inregistra operele, urmand sa primeasca 70% din vanzarea lor, companiei Google revenindu-i 30% din castiguri.

Google ar fi primit si dreptul de a digitaliza carti carora nu li se cunoaste autorul. Volumele de acest tip, pentru care nu poate pretinde nimeni drepturi de autor, se estimeaza ca reprezinta 50-70% dintre cartile publicate dupa 1923. Intelegerea Google cu editorii si autorii ar trebui sa trebui sa fie parafata pana pe 4 septembrie.

Arhiva pentru Internet scaneaza 1000 carti zilnic, la pretul de 30 centi pagina. Aceasta formatiune non-profit s-a opus, de multa vreme, acestei intelegeri dintre Google, editori si autori. Avocatul aliantei nou-create este Gary Reback, cel care a convins Departamentul de Justitie din SUA sa demareze o ancheta asupra practicilor non-concurentiale ale Microsoft, in anii 90.

Conform datelor furnizate de compania de cercetare ComScore Inc, Google domina in iunie aproximativ 65% din piata motoarelor de cautare. Impreuna, Microsoft si Yahoo abia acopereau 28%.

Sursa: Newsin

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google