A fost lansat Hylas, satelitul care va oferi Internet broadband in Europa

de Silviu Anton | 30 noiembrie 2010

Un satelit care promite sa aduca internet de banda larga in mai multe zone ale Europei a fost lansat in spatiu la sfarsitul saptamanii trecute. 

Hylas – 1 a fost plasat pe orbita cu ajutorul unei rachete Ariane 5, de la centrul spatial Kourou, Guyana Franceza. 

Satelitul va acoperi zone din Anglia, Irlanda, Spania, Portugalia si Europa de Est, printre care si Romania. Spre deosebire de satelitii conventionali care acopera tot continentul, fluxurile regionale de pe Hylas – 1 sunt focusate pe portiuni mai mici ale continentului. Asta inseamna ca aceleasi frevente pot fi refolosite in diferite regiuni, marind latimea de banda a satelitului.

Infrastructura clasica de broadband asigura viteze mari de transfer pentru unele regiuni ale Europei, insa in unele zone fie nu exista, fie ofera un trafic foarte scazut.

Penetrarea scazuta este cauzata uneori de lipsa accesului la broadband in zonele rurale, unde furnizorii nu investesc pe fondul densitatii scazute a populatiei, care reduce amortizarea investitiei. 

Hylas este targhetat tocmai pe aceste zone.

Satelitul este detinut de Avanti Communication, o companie cu sediul in Marea Britanie, care vinde servicii de broadband furnizorilor telecom, ce revand, la randul lor, business-urilor individuale si consumatorilor.

Avanti au anuntat deja o serie de contracte cu diferite companii din Europa care ofera servicii de telecom si IT. 

Un al doilea satelit, Hylas-2 este programat pentru lansare in 2012, urmand sa acopere regiuni din Orientul mijlociu si Africa. Avanti estimeaza ca cei doi sateliti vor putea asigura internet broadband pentru aproximativ 1 milion de utilizatori.

Videoclipul de mai jos prezinta decolarea rachetei:

Sursa: PC World

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google