A crescut numarul de atacuri asupra utilizatorilor romani de Facebook

de Radu Eftimie | 2 august 2012

Utilizatorii romani de Facebook au devenit tinte tot mai frecvente ale atacurilor online, in prima jumatate a acestui an, potrivit datelor centralizate de specialistii de Bitdefender.

Astfel, noua abordare a infractorilor romani ce exploateaza reteaua sociala Facebook vizeaza atragerea utilizatorilor in diverse inselatorii cu premii. Spre comparatie, pe parcursul anului trecut, utilizatorii romani erau expusi cu precadere amenintarilor din zona internationala.

Aceste inselatorii, deghizate in concursuri cu premii de la companii de telefonie mobila sau producatori de telefoane forteaza fanii sa dea "Share" sau "Like unei pagini, cu promisiunea inscrierii la o tombola.

Odata cu abonarea, utilizatorii vor primi tot continutul pe care il publica administratorii paginii, inclusiv link-uri potential periculoase.Una din cele mai mari inselatorii de acest gen a avut loc in februarie, cand aproximativ 12 mii de romani au cazut victimele unei escrocherii ce promitea un Samsung Galaxy S2.

Alte nume de rezonanta folosite in concursuri false pe Facebook sunt Samsung, Orange Romania, Cosmote Shop si Vodafone, se arata intr-un comunicat de presa al Bitdefender.

Virusii

Principalele familii de virusi care au afectat calculatoarele romanilor in primele 6 luni sunt Win32.Worm.Downadup, Trojan.AutorunInf si Trojan.Autorun.AET, trei familii de malware care afecteaza cu precadere sistemele de operare dinainte de Windows Vista. Acestia exploateaza functia Autorun a sistemului de operare pentru a se lansa in executie in mod automat de fiecare data cand un dispozitiv USB infectat este conectat la PC.

Pentru a preveni infectiile cu virusii ce se folosesc de Autorun, Bitdefender pune la dispozitia utilizatorilor un tool gratuit: USB Immunizer.

Spamul si phishing-ul romanesc

Desi volumul de spam trimis din Romania a scazut considerabil in ultimele 6 luni, volumul de mesaje nesolicitate primite de utilizatorii romani a ramas relativ constant si se situeaza in jurul a 70% din totalul mesajelor electronice.

Principalele valuri de spam concepute pentru utilizatorii din Romania fac reclama la produse (oferte pe site-uri cu reduceri), dispozitive-minune (economizoare de energie electrica sau combustibil) sau chiar accesorii contrafacute.

O categorie speciala de spam - phishing-ul – reprezinta 0.9% din totalul mesajelor spam trimise in Romania.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
Citeste despre: evolutie virusi 2012 raport securitate bitdefender antivirus online
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google