3 din 4 rootkit-uri provin de la PC-uri cu Windows XP

de Silviu Anton | 29 iulie 2011

Dezvoltatorul de software antivirus Avast avertizeaza ca dispozitivele Windows XP neupdadate continua sa reprezinte o amenintare majora pentru ecosistemul internetului, prin colectarea a trei patrimi din infectiile rootkit.

Compania isi bazeaza estimarile pe datele furnizate de cele peste 130  de milioane de instalari de antivirus Avast, care trimit masuratori ale malware-ului.

Potrivit unei analize efectuate recent, 74% dintr-un esantion de 630 000 de rootkit-uri gasite pe Internet sunt originare din dispozitivele Windows XP, informeaza Inquirer.

Rata de infectie este de aproape doua ori mai mare decat cota de piata globala a sistemului de operare, care este de 38%.

Statisticile Avast arata ca 49% dintre clientii sai detin computere care ruleaza pe platforma XP.

Una dintre explicatiile pentru care rata de infectie este mai mare decat cota de piata consta in numarul mare de versiuni piratate, care adesea nu pot fi updatate corespunzator, intrucat software-ul nu poate fi validat de Microsoft.

Rootkit-urile reprezinta o amenintare majora, din cauza abilitatii lor de a functiona la cele mai scazute nivele ale nivele ale sistemului de operare, ceea ce le face foarte greu de detectat.

Cea mai periculoasa familie de rootkit-uri este cunoscuta drept Alureon, TDL sau TDSS.

Ultima varianta, TDL4, este capabil pe auto-propagarea si poate infecta versiunea de 64-bit a Windows Vista si Windows 7.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google