10 ani de la primul e-mail infectat cu virusi

de Bianca Dinu | 27 martie 2009

Desi ar putea parea ca virusii de computer exista aproape dintotdeauna, se pare ca unii dintre ei nu sunt chiar atat de “batrani”. De exemplu, virusul de e-mail, denumit Melissa, tocmai a implinit 10 ani!

S-a estimat recent ca primul virus din aceasta categorie a infectat peste un milion de computere si a cauzat pagube in valoare de aproximativ 80 de milioane de dolari.

In comparatie cu virusii cu care ne confruntam astazi, Melissa nu a fost nici mai mult, nici mai putin decat o joaca de copii. Lansat in luma martie a lui 1999, virusul a blocat toate sistemele de Internet mail prin trimiterea unui volum masiv de email-uri in retelele de business. Avand ca subiect mesajul “Iata documentul cerut. Nu-l impartasi nimanui”, virusul s-a imprastiat prin versiunile 97 ale Microsoft Word si Excel, dar si prin versiunile aparute ulterior: 2000 sau 2003.

De-a lungul timpului, au fost create cel putin patru variante ale Melissei, unele dintre ele cauzand pagube majore si atacand chiar fisiere ale sistemului Windows.

David Smith, din statul american New Jersey, a fost cel care a creat versiunea originala a virusului Melissa, el fiind condamnat in 2002 la 1 an si 8 luni inchisoare, pe langa o amenda de 5000 de dolari. Astazi, se considera ca Melissa este virusul responsabil care a creat bazele retelelor botnet si a ajutat la dezvoltarea malware.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google