Tutorial: Cum sa-ti alegi carcasa PC-ului

de Redactia Hit | 18 martie 2013

Carcasa unui calculator indeplineste cateva roluri importante, printre care si acela de a oferi adapost componentelor ce alcatuiesc unitatea centrala. Este adevarat ca cei mai multi se uita ori la design ori la volumul pe care carcasa calculatorului stationar il ocupa pe birou. Unii isi doresc o carcasa voluminoasa, impunatoare. Altii dimpotriva isi doresc o carcasa cat mai mica, in asa fel incat spatiul ocupat sa fie cat mai mic.

Ca la oricare componenta a unui calculator producatori sunt multi, iar daca la procesoare sau hard disk-uri sunt doar cativa importanti, cand vine vorba de carcase, aici producatorii sunt cu mult mai numerosi. Fiecare producator incearca sa asigure compatibilitatea carcasei sale cu anumite tipuri de placi de baza, cum ar fi ATX, mATX. Deasemenea este foarte important cate locasuri de 3.5 interne si cate de 5.25 sunt disponibile. La fel de importante sunt si locurile unde sunt amplasate si numarul conectorilor, USB, casti sau microfon.

Dupa dimensiune carcasele se clasifica in Mini Tower, Middle Tower, Micro Tower, Big Tower sau Mini ITX. Carcasele se pot vinde cu sursa de alimentare incorporata sau fara. De asemenea anumite carcase sunt prevazute cu ventilatoare suplimentare, care asigura o racire mai eficienta a incintei, foarte utile pe perioada de vara, cand temperatura mediului ambiant poate depasi 30 de grade, iar racirea suplimentara va oferi o garantie in plus pentru buna functionare a calculatorului dumneavoastra.

In general, carcasele se vand in doua culori de baza, albe si negre, insa evident ca putem gasi si alte variante, ba mai mult, anumiti producatori ofera posibilitatea de a avea unul din peretii exteriori transaparenti.

Sursele de alimentare pornesc de la valori mici, sub 100 si urca pana la cateva sute de Watti. Mai rar sunt cumparate variante constructive de genul Extra Big ATX Tower, Hometheater, Super Tower sau Full Tower. Pretul unei carcase poate fi de cateva zeci de lei si ajunge in anumite cazuri la cateva sute sau chiar mii de lei.

Spre exemplu, carcasa Thermaltake Level 10 Limited Edition - Full Tower depaseste 4.700 de lei. Are un design deosebit, iar greutatea ajunge la 21.37kg.

O alta carcasa cu un design deosebit este Thermaltake Level 10 GT Battle Edition - Full Tower, care are insa un pret de 3 ori mai mic.

O alta carcasa performanta cu un pret rezonabil este Enermax Flumo GT - Full Tower. Aceasta re incorporate trei ventilatoare, iar pentru conectarea externa dispune de conectori USB 3.0, HD Audio si eSATA.

O carcasa Hometheater destul de ieftina si foarte interesanta este Cooler Master HAF XB.

Aceasta are un panel frontal din aluminiu si plastic, include doua ventilatoare de 120 mm si are urmatoarele  dimensiuni: 442 mm(W) x330 mm(H) x423mm (D). Precum vedeti, este o carcasa deosebita, care intr-un ambient spatios poate oferi pe langa performanta si un aspect deosebit.

In concluzie, indiferent ce tip de carcasa va decideti sa achizitionati, trebuie sa aveti in vedere mai multe aspecte, plecand de la faptul ca aveti sursa de alimentare inclusa in set si pana la tipul placilor pe care le puteti instala in acea carcasa, culoarea ei fiind ultimul aspect la care trebuie sa va ganditi.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
Citeste despre: pc case tower carcase pc thermaltake carcase pc speciale
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google