Renunta Apple la procesoarele Intel pentru Mac?

de Redactia Hit | 7 noiembrie 2012

Apple a facut valuri cu lansarea iPad in 2010, dar cei mai infocati fani ai companiei nu au apreciat doar device-ul in sine, ci si faptul ca firma din Cupertino a decis sa foloseasca pentru tabletele sale chip Apple A4. Era vorba despre SoC-uri ARM construite integral de Apple. Nu este o necunoscuta faptul ca celor de la Apple le-a placut intotdeauana sa-si construiasca singuri cele mai importante componente din device-uri. In ultima perioada tot mai multe surse spun ca Apple revine la "vechile obiceiuri" si in cazul Mac-ului.

Computerele Apple erau dotate pana in 2005 cu chip-uri PowerPC de la Motorola, dar a urmat schimbarea cu cele produse de Intel, care desi a fost o miscare contestata initial, nu s-a dovedit deloc rea. Si totusi, Apple ar putea sa faca in viitorul apropiat inca o miscare. Inginerii companiei cred ca urmatoarea generatie de chip-uri mobile ARM ar putea oferi performanta (si rentabilitate) si pe computere.

Iar daca ne gandim ca se merge pe o convergenta din ce in ce mai mare intre mobile si PC, iar Apple incearca din rasputeri sa  combine parca OSX-ul cu iOS-ul (nu doar la nivel estetic, ci si functional), atunci s-ar putea ca Apple sa mizeze din nou, in viitorul apropiat, pe procesoare facute chiar de companie.

De cealalta parte Intel a intrat de curand pe terenul mobil prin platforma sa Atom Medfield. Nimeni nu poate paria deocamdata pe o rata de adoptie mare a acestor procesoare.

In afara de cateva telefoane lansate deja pe piata si care sunt motorizate de Medfield-ul Intel, nu putem vorbi in acest moment, la fel cum nu se poate da un verdict clar asupra succesului platformei pe viitor.

In acelasi timp daca Apple reuseste sa ofere procesoarelor ARM suficienta putere pentru a satisface pretentiile utiliziatorilor de computere, atunci miscarea ar putea fi clara. Iar pentru Intel ruperea contractului cu Apple ar fi o adevarata problema.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
Citeste despre: apple Soc motorola apple procesor intel procesoare apple A
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google