Procesorul Apple A7, detaliat in sfarsit: o adevarata bestie de clasa Desktop

de Radu Eftimie | 1 aprilie 2014

De la lansarea Apple iPhone 5S si iPad Air, dotate cu procesoare A7 Cyclone, au trecut aproximativ sase luni, iar compania din Cupertino s-a ferit sa dea detalii prea multe despre hardware-ul device-urilor sale. De altfel, nu este ceva neobisnuit la Apple, dar strategia a alimentat o serie de speculatii care vorbeau despre o "smecherie" de marketing la care compania america ar fi apelat pentru promovarea noului iPhone 5S. Ei bine, acum avem, in sfarsit, detalii clare referitoare la designul si performantele A7 Cyclone. Si vorbim despre performante incredibile pentru aceasta clasa de produse.

Arhitectura Cyclone folosita de Apple pentru A7 se apropie mai mult de design-ului big core de la Intel si AMD decat de CPU-urile conventionale dedicate device-urilor mobile.

Vedeti ofeta de Mac-uri de la eMAG

Detaliile, care provin din codul sursa al proiectului LLVM al Apple, confirma faptul ca A7 este o adevarata bestie la toate capitolele. Procesorul este capabil sa execute sase instructiuni per ciclu de tact, adica de doua ori mai multe decat cel mai performant chipset propus pe piata de Qualcomm. De asemenea, detaliile din codul sursa citat mai sus releva si faptul ca procesorul A7 are un buffer de reordonare (ROB) similar celui regasit pe procesoarele Intel Haswell.

Asa cum spuneam la inceput, Apple nu a facut prea mult tam-tam la lansarea iPhone 5S, iar detaliile legate de procesor s-au limitat la arhitectura pe 64 biti si precizarea ca CPU-ul este de clasa desktop. Si chiar este. Acum, singurul aspect pe care Apple trebuie sa-l rezolve ramane folosirea puterii de calcul cu adevarat impresionante. Ce facem cu un astfel de procesor fara aplicatii care sa profite de puterea oferita? Deocamdata nimic. Asteptam ca aplicatiile de procesare grafica, de exemplu, sa faca pasul spre mediul mobil oferind aceleasi resurse de editare ca si pe Desktop.

Pe de alta parte, dupa cum scriu cei de la Extremetech, este foarte posibil ca Apple sa vrea sa foloseasca acest tip de procesoare, pe care le va imbunatati odata cu lansarea Apple A8 si pe MacBook-uri.

Nu stim cat de repede va avea loc tranzitia Desktop to Mobile, dar ea se va intampla (chiar daca doar sub forma unei expansiuni a spatiului de lucru pentru useri, ceea ce nu ar implica mult-promovata disparitie a PC-urilor). Cert este insa ca Apple ar putea pregati surprize multe pentru utilizatori in acest an, in toamna. Si speram sa fie asa, pentru ca este clar ca industria are nevoie de un impuls nou.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
Citeste despre: apple a7 cpu specificatii apple a7 procesor 64 bit apple a7 cpu vs qualcomm haswell intel apple
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google