Procesoarele Intel Core M ajung in portabile in aceasta toamna. Mai puternice si mai economice

de Redactia Hit | 12 august 2014

Intel a prezentat noua generatie de procesoare Core M (nume de cod Broadwell Y), bazate pe proces de fabricatie pe 14nm si care promit o evolutie semnificativa fata de generatia anterioara de cip-uri dedicate segmentului portabilelor.

Procesoarele Intel Core M vor ajunge la producatorii de dispozitive portabile si mobile, precum ultrabook-uri, tablete si smartphones, in aceasta toamna, asa ca primele produse bazate pe noua tehnologie a Intel vor aparea in oferta comerciala pe la sfarsitul anului.

Din prezentarea oficiala a Intel reiese ca procesul de fabricatie pe 14nm permite realizarea unor cip-uri cu 25% mai mici decat cele bazate pe tehnologia de fabricatie pe 22nm. Asadar, avem dimensiuni mult reduse si care se vor reflecta in design-ul final al unor produse precum laptopurile sau tabletele viitoare care vor fi extrem de subtiri.

(Design de referinta pentru device-uri cu Intel Core M)

Evident, compania a impulsionat si performantele noii generatii de procesoare. Vorbim despre o crestere cu 5% a performantelor Broadwell Y fata de Haswell. Nu pare mult, dar se incadreaza in strategia de produs a companiei. Dupa cum stiti probabil, Intel a pus accent in ultima perioada pe scalare si pe reducerea consumului de energie, aducand evolutii relativ modeste ale performantei procesoarelor sale mobile.

Partea grafica a chipseturilor din generatia Broadwell Y s-ar putea insa sa reprezinte un salt destul de important in performanta si sa plaseze GPU-ul, dupa cum scriu si cei de la ExtremeTech, la egalitate cu solutiile desktop actuale (Nvidia a reusit ceva similar, odata cu Tegra K1).

Intel Core M vor avea nevoie de doua ori mai putina energie decat generatiile anterioare de procesoare, acest lucru fiind inclusiv rezultatul procesului de fabricatie pe 14 nm. Noile cip-uri Broadwell Y consuma pana la 5W, iar acest lucru, alaturi de implementarea unui nou management al performantei, va avea impact si asupra autonomiei device-urilor care vor integra noile procesoare si care vor oferi un timp de lucru mai mare.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
Citeste despre: intel core m proces fabricatie 14 nm intel broadwell y haswell nvidia tegra detlaii intel core m
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google