NVIDIA: GPU-urile vor deveni de 570 de ori mai puternice

de Mina Hutterer | 27 august 2009

Standardele de realism grafic sunt intr-o permanenta schimbare, iar NVIDIA prezice un viitor extrem de interesant pentru chip-urile grafice, a caror putere va creste de 570 de ori in urmatorii sase ani. Aceasta a fost declaratia CEO-ului NVIDIA, Jen-Hsun Huang, la simpozionul Hot Chips de la Universitatea Stanford. Huang a mai estimat ca, in timp ce GPU-urile vor deveni de sute de ori mai performante, puterea "pura" a CPU-urilor va creste doar de 3 ori.

Huang a mentionat ca nu doar jocurile video vor beneficia de aceasta crestere fenomenala, ci si aplicatiile "din lumea reala": explorarea resurselor energetice, ray tracing-ul interactiv si simularile CGI.

Ray tracing este una dintre tehnologiile care va contribui din plin la atingerea fotorealismului, deoarece presupune afisarea imaginilor (umbre, culori) in functie de sursele de iluminare. In acest moment insa, puterea de procesare grafica disponibila chiar si prin cele mai puternice placi video este insuficienta pentru ray tracing de o complexitate suficienta pentru a reda imagini fotorealiste in miscare fluida.

Intrebat despre opiniile sale cu privire la integrarea functiilor grafice in structura unificata a unui singur chip cu functie duala GPU/CPU, Huang a declarat ca situatia actuala, in care GPU si CPU sunt entitati distincte, permite o mult mai mare flexibilitate in dezvoltarea aplicatiilor, iar diferitele arhitecturi sa pot dezvolta independent si in ritm propriu.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google