Mediatek a lansat chipsetul Helio X20: zece nuclee si arhitectura Tri-Cluster

de Radu Eftimie | 13 mai 2015

Primele informatii despre noul Soc MediaTek au aparut in ianuarie anul acesta, moment in care scriam despre posibilitatea ca produatorul taiwanez sa lanseze, in 2015, un nou chipset mobil cu zece sau chiar 12 nuclee. Iata ca procesorul a devenit realitate, se numeste Helio X20, ofera zece nuclee si se bazeza pe arhitectura Tri-Cluster.

Noul procesor MediaTek, ce va fi implemetat in smartphone-uri high-end ce vor fi lansate pe piata in a doua parte a acestui an, aduce ca noutate in primul rand arhitectura folosita, respectiv Tri-Cluster si care inseamna combinarea a trei grupe de nuclee pe SoC. MediaTek Helio X20 ofera patru nuclee Coterx A-53 tactate la 1,4 GHz, pentru sarcini de baza), patru nuclee tot Cortex A53, dar tactate la 2.0 GHz, pentru taskuri medii, plus doua nuclee Cortex A-72 cu tactare la 2,5Ghz pentru putere mare de procesare. Interfata care conecteaza cele trei niveluri este numita  MediaTek Coherent System Interconnect. Noul chipset include si un GPU din noua serie Mali T800 (nu stim inca ce model).

Evident, MediaTek are doar cuvinte de lauda la adresa noului sau produs. Daca afirmatiile taiwanezilor se vor reflecta si in performanta generala a urmatoarei generatii de smartphones atunci compania are toate sansele sa castige si mai mult teren in fata unor nume mai vechi in industrie (evident, ne referim la Qualcomm).

MediaTek afirma ca chipsetul Helio X20 consuma cu 30% mai putina energie decat modelul Helio X10 (octa-core) in cazul decodarii video, cu 40% mai putina energie in cazul encodarii, ofera suport pentru LTE Cat. 6, CDMA 2000 si WiFi dual-band 802.11 ac.

Sursa: Gizmochina

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
Citeste despre: mediatek helio x20 tri cluster artitectura cotex a 72 mediatek x10 procesor zece nuclee mediatek MediaTek Coherent System Interconnect
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google