Intel vrea sa creeze calculatoare de o mie de ori mai performante

de Alex Hanea | 20 noiembrie 2009

Cercetatorii de la Intel au anuntat ca au in vedere sa creeze computere cu un nivel de performanta de o mie de ori mai mare decat al celor mai rapide supercomputere actuale, investitia intr-un astfel de proiect ridicandu-se la cateva zeci de milioane de euro.Pentru a duce la bun sfarsit aceasta initiativa, care se subscrie Intel Labs Europe, reteaua europeana de cercetare Intel, din care fac parte 900 oameni de stiinta, Comisariatul pentru Energie Atomica, Centrul National de Calcul Intensiv, Intel Corporation si Universitatea din Versailles Saint-Quentin-en-Yvelines au incheiat un acord pentru a crea Centrul de Cercetare de Calcul Exascale.

Noul centru va face parte din reteaua europeana Intel de cercetare si va studia modul in care se pot construi sisteme de calcul de inalta performanta, care sa atinga de o mie de ori performantele celor mai rapide supercomputere din zilele noastre.

Corporatia Intel va sustine Centrul de Cercetare de Calcul Exascale, investind mai multe milioane de euro, pe o perioada de trei ani.

Specialistii implicati in proiectul derulat prin Intel Labs Europe estimeaza ca infiintarea centrului Exascale va permite supercomputerelor sa rezolve probleme mult mai complexe decat cele de astazi, precum capacitatea realizarii de calcule mai sofisticate pe marginea genomului, care va permite tratamentul individualizat al pacientilor sau simularea interactiunii celulelor, pentru a oferi noi metode de tratament al cancerului.

O alta aplicatie poate fi gasita in seismologie, unde calculele de nivel “exascale” ar putea permite anticiparea mai detaliata a miscarilor scoartei terestre, in zone de inalta securitate sau in locuri unde astfel de miscari sunt probabile.

De asemenea, in cazul modelelor climatice, cu ajutorul noilor supercalculatoare s-ar putea face prognoze mai exacte pe termen lung si prognoze meteo locale mai detaliate.
In cadrul Centrului Exascale de Cercetare si Calcul vor fi angajati, initial, aproximativ 12 persoane, urmand ca numarul acestora sa fie triplat in perioada viitoare.

Intel Labs Europe a fost infiintat, oficial, la inceputul anului 2009, ca o metoda centrala de coordonare a activitatilor in cadrul acestei retele diverse si extinse si pentru a consolida si imbunatati alinierea Intel la tendintele europene.

In prezent, Intel Labs Europe include 19 laboratoare, in care lucreaza peste 900 profesionisti in domeniul cercetarii.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google