Intel lider in topul super calculatoarelor

de Alex Hanea | 17 noiembrie 2009

Intel a publicat rezultatele unui top al supercalculatoarelor. Conform acestui top, 402 sisteme din Top 500 sunt echipate cu cu procesoare Intel, trei dintre acestea aflandu-se in Top 10 al celor mai bune supercalculatoare din lume.Mai mult de patru din cinci calculatoare listate in Top 500 Supercomputers sunt echipate cu procesoare Intel. Intel a profitat de ocazie si pentru a anunta disponibilitatea noului procesor optimizat Intel HPC Nehalem-EX, incepand cu 2010.

In prima jumatate a anului 2010, Intel Corporation va lansa o noua varianta optimizata de High Performance Computing (HPC) al procesorului “Nehalem-EX“. Noul chip cu sase nuclee va avea o frecventa de lucru mai mare decat cea a versiunilor cu 8 nuclee ale procesoarelor Nehalem-EX si va oferi o serie de avantaje in lucrul cu anumite sarcini HPC. Comparativ cu solutiile actuale, consumatorii vor putea beneficia de o latime de banda mai mare a memoriei si de o capacitate sporita a acesteia. De asemenea, va fi posibila construirea de supersisteme, ce integreaza cu pana la 256 de astfel de chip-uri; un cluster de supercalculator poate integra mai multe astfel de sisteme.

De asemenea, Intel a anuntat disponibilitatea programului beta pentru Intel Ct technology, la sfarsitul anului 2009. Tehnologia Intel Ct permite o programare paralela mai usoara in limbajele C si C++, realizandu-se o paralelizare automata a codului de-a lungul procesoarelor multi-core.

Revenind la top, cea de-a 34 editie a listei Top 500 releva un record. Din cele 500 de supersisteme ale lumii, 402 folosesc procesoare Intel. O rata mai mare de adoptie se observa in cazul calculatoarelor dezvoltate pentru geofizica, calcule financiare si cercetari stiintifice. Conform acestei liste, chip-urile Intel sunt prezente in 20 de calculatoare din Top 50. Predominant sunt intalnite calculatoare ce folosesc procesoare Intel Xeon quad-core, inregistrandu-se un total de 379 de astfel de sisteme.

Doar in cele cateva luni scurse de la lansare, procesorul Intel Xeon 5500, cunoscut anterior sub numele de cod “Nehalem-EP” a reusit sa isi puna amprenta asupra comunitatii HPC, fiind integrat in 21 de sisteme din top 100.

“Conform listei Top500, create pe baza benchmark-ului Linpack, datorita unei adoptari rapide a seriei de procesoare Intel Xeon de catre industrie, Intel are in acest moment un numar record de supersisteme”, a precizat Richard Dracott, General Manager al Intel High Performance Computing Group. “Suntem incantati de faptul ca utilizatorii aleg produse ce integreaza procesoare Xeon nu doar datorita rezultatelor Linpack, dar si gratie performantei exceptionale oferite in lucru cu o gama larga de sarcini din domeniul explorarii, cercetarilor stiintifice si a 3-D Internet.”

Procesorul Xeon 5500 joaca un rol esential in lumea supercalculatoarelor folosite in cadrul cercetarilor stiintifice si al explorarilor. NASA si SGI au adaugat servere ce contin 2304 procesoare din seria Xeon 5500, marind astfel puterea de calcul a supercalculatorului Pleiades cu 35%, pentru ca NASA sa isi poata continua angajamentul luat fata de cercetarile privind schimbarile climatice. In acest moment, Pleiades foloseste 14.080 de procesoare Intel Xeon.

Calculatorul care ocupa pozitia a 10-a este denumit “Red Sky” si este detinut de Sandia National Laboratories si Sun Microsystems. Red Sky foloseste mai mult de 10.000 de procesoare Intel din seria Xeon 5500.

Lista Top 500 bianuala este produsul lui Hans Meuer de la Universitatea din Mannheim, al lui Erich Strohmaier si Horst Simon, U.S. Department of Energy's National Energy Research Scientific Computing Center, precum si a lui Jack Dongarra de la Universitatea din Tennessee. Raportul complet este disponibil accesand www.top500.org.

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google