De ce ai cumpara un netbook cu sistem de operare Chrome?

de Radu Eftimie | 30 decembrie 2011

Computerele portabile au castigat, in ultimii ani, foarte mult teren in fata desktopurilor PC. Tendinta este normala si vine odata cu evolutia performantei portabilelor. Laptopurile se afla insa intr-o faza de regres ca si cerere pe piata, iar acum portabilitatea suprema apartine netbook-urilor, tabletelor PC si, evident, telefoanelor mobile care tind sa egaleze performantele netbook-urilor.

Recent, o noua "specie" (din punct de vedere software) de portabile si-a facut aparitia pe piata, dar nu prea multa lume pare sa fie interesata de noutate. Vorbim despre Chromebook-uri, mai exact despre netbook-urile cu sistem de operare Chrome OS de la Google si care ofera o experienta total diferita de ceea ce stia publicul consumator ca inseamna un portabil.

Online este cuvantul de ordine atunci cand vine vorba despre Chromebook. Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de device-uri, explica AllAboutEeepc.

Ce este un Chromebook?

Daca nimeriti intr-un magazin IT in fata raftului cu netbook-uri, nu veti face, in mod sigur, diferenta intre un Chromebook si un netbook deja "clasic".

Chromebook-ul isi va arata adevarata fata in momentul in care veti porni portabilul si veti descoperi un sistem de operare cu totul nou, simplu si rapid, dar care are nevoie, pentru a va oferi o experienta similara celei oferite de un netbook normal, de internet.

Sistemul de operare Chrome OS de la Google functioneaza pe baza de internet. Teoretic, pentru cei care obisnuiesc sa stea cu orele pe internet, un Chromebook este solutia ideala.

Google isi lauda produsul afirmand ca este mai bun si mai rapid decat orice Windows atunci cand vine vorba despre navigarea pe internet sau utilizarea aplicatiilor web based.

Tot Google mai afirma despre Chrome OS ca booteaza in doar 8 secunde (lucru promis si de Microsoft pentru Windows 8).

De ce ai cumpara un netbook cu sistem de operare Chrome?

Ce trebuie sa stiti daca vreti sa cumparati un Chromebook

Majoritatea Chromebook-urilor disponibile in acest moment pe piata vin cu spatiu de stocare SSD de 16 sau 32 GB - similar tabletelor PC.

Google spune ca nu aveti nevoie de mai mult in conditiile in care veti folosi cloud-ul pentru stocarea documentelor.

Pe un Chromebook nu poti folosi decat aplicatiile asociate cu sistemul de operare, iar acest lucru se bazeaza pe o conexiune la internet.

Niciunul dintre serviciile pe care le veti vedea de desktopul Chromebook-ului nu functioneaza fara internet (sunt doar shortcut-uri pentru linkuri)

De ce ai cumpara un netbook cu sistem de operare Chrome?

Chromebook-urile isi actualizeaza software-ul automat, fara sa va notifice.

Marea problema a Chromebook-urilor este ca in acest moment nu ofera aplicatiile pe care le ofera un netbook cu Windows, de exemplu.

Ce oferte exista in Romania?

Vrei totusi sa cumperi un astfel de portabil? Ei bine, deocamdata doar cateva companii au lansat Chromebook-uri.

In Romania, cel mai bine promovat este Samsung Chromebook XE500C21, care ofera un ecran de 12,1 inci, SSD de 16GB, 2GB RAM si se bazeaza pe un procesor Intel Atom N570 (1,66GHz).

Pretul insa, comparativ cu alte produse oarecum similare, este foarte mare, aproape nejustificat - peste 1.900 de lei!

Momentan, singurii concurenti ai Samsung pe segmentul Chromebook sunt Acer si Toshiba.

De ce ai cumpara un netbook cu sistem de operare Chrome?

 

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google