Windows 8 Consumer Preview - TEST HIT.ro
calendar_month 23 Mar 2012, 16:10
HIT.ro va aduce "Review-ul saptamanii", prin care incercam, in fiecare vineri, sa va oferim noutatile legate de cele mai importante gadgeturi lansate pe piata si pe care le-am testat.
Cum facem testele? Folosim o saptamana cate un gadget, dupa care va impartasim si voua exeperienta pe care am avut-o cu device-ul respectiv.
Inainte de a porni aventura Windows 8 Consumer Preview va trebuie:
Un PC cu specificatii minime
procesor de minim 1 GHz
minim 1 GB memorie RAM pentru versiunea pe 32 de biti
16GB spatiu pe HDD
Noi am instalat Windows 8 pe un PC extrem de modest: Fujitsu Siemens Esprimo E5905, cu procesor Intel Centrino D la 3000 MHz Hyper-threading, 1 GB RAM - Dual Chanel, HDD 80 GB, Placa video Nvidia Geforce 8400 GS etc. (nu credem ca mai trebuie sa dam detalii legate de cat de veche este configuratia)
Primul sfat: Nu incercati sa instalati Windows 8 pe vreo tableta (Android, iOS, WebOS etc.) nu veti ajunge la vreun rezultat pentru ca sistemul de operare nu este facut pentru arhitecturile respective!
Al doilea sfat: Daca aveti posibilitatea, nu instalati Windows 8 pe PC-ul vostru principal, asta insemnand ca aveti prin casa un al doilea PC (dedicat testelor, experimentelor etc.)
Instalare: pas cu pas
Exista posibilitatea decarcarii imaginii OS-ului pentru 32 de biti de AICI sau pentru 64 de biti de AICI. Noi am ales varianta de 32 de biti pentru ca este ceva mai mica (in jur de 2,5 GB). Trebuie spus de la bun inceput ca pentru utilizarea Windows 8 CP si pentru instalarea lui este nevoie de un cont Microsoft Live, care se poate face rapid pe pagina companiei.
O a doua optiune este instalarea online, direct de pe site-ul Microsoft, a sistemului de operare, in cazul in care pe PC exista o alta distributie de Windows,
Dupa rularea fisierului executabil de 5 MB, Installerul va evalua compatibilitatea fisierelor instalate pe vechiul OS cu noua varianta a Windows-ului. Se va afisa o fereastra care va spune cate aplicatii din vechiul sistem de operare sunt compatibile cu Windows 8 si cate nu sunt compatibile - dupa cum se poate vedea in fotografia de mai jos:
Daca totul decurge normal, urmeaza instalarea propriu-zisa online (este necesara o conexiune buna si stabila la internet).
In notificarea urmatoare apare si Product key-ul, la fel ca in cazul instalarii Windows 7 Release Candidate.
Foarte important: Windows 8 CP ofera posibilitatea, in cazul update-ului sistemului de la o versiune mai veche de Windows, sa se poata pastra fisierele si datele personale. Desi noi am ales varianta Clean Install, dupa terminarea operatiunii am constatat ca Windows 8 Consumer Preview a pastrat, totusi, fisierele noastre intacte (desi selectasem stergerea lor totala).
Trecand peste acest aspect, instalarea a durat mai putin de o ora cu tot cu update-urile (precizam ca am instalat sistemul chiar in prima zi in care a fost publicat de Microsoft si probabil ca nu erau multe actualizari disponibile.
Login screen
Dupa ce sistemul se instaleaza pe ecran va aparea Login screen-ul.
Dupa autentificarea cu userul stabilit si parola respectiva, pe ecran apare Metro UI - noua interfata grafica a Windows 8 sau, mai bine spus, principala interfata.
Se poate trece oricand la Desktop-ul bine cunoscut din Windows 7 (sau macar asemanator cu cel de Widows 7). Trebuie dat doar un click pe iconita (sau "dala") pe care scrie Desktop si care se afla in partea stanga, jos, a ecranului.
Pentru utilizarea Metro UI si explorarea capabilitatilor si caracteristicilor noii interferte, se da un click dreapta oriunde pe wallpaper (nu pe iconite) si in partea dreapta jos apare un icon "All Apps".
Odata accesata optiunea "All apps" printr-un click, vor fi afisate toate aplicatiile disponibile (imaginea de mai jos):
De asemenea, tot pentru cautare, se poate tasta in interfata "All apps" numele aplicatiei sau primele litere ale numelui si Search-ul dedicat Metro afiseaza rezultale:
Atat Metro UI, cat si Desktopul clasic se pot personaliza. In interfata Desktop exista optiuni de configurare grafica regasite in Windows 7.
Drivere si compatibilitate
Spre deosebire de versiunea Developer Preview, Windows 8 Consumer Preview este mult mai asezat si aproape pregatit pentru a-si justifica numele de beta. Dupa instalarea sistemului, cel putin pe configuratia noastra hardware (care, repetam, nu este deloc noua), sistemul a recunoscut toate device-urile si componentele hardware.
Unica problema inregistrata a fost pe partea de sunet, unde am fost nevoiti sa instalam, in modul de compatbilitate, driverul pentru Realtek audio HD (placa de sunet integrata). Ar mai fi de spus ca placa video (Nvidia GeForce 8400 GS) si-a aratat performanta cu adevarat dupa instalare driverelor proprietare (Nvidia a lansat foarte repede drivere compatibile pentru Windows 8 Consumer Preview), despre care HIT.ro a scris.
In rest, nu putem spune ca am intampinat mari probleme nici macar pe partea de jocuri - Colin Mcrae Dirt 2 ruleaza fluent, la fel si Bioshok. Totusi, anumite jocuri sau aplicatii mai vechi nu pornesc nici macar dupa acordarea drepturilor de administrator. O posibila solutie este folosirea cunoscutului instrument Compatibility, care se regaseste si in Vista si in Windows 7.
Totusi, trebuie avut in vedere ca Windows 8 Consumer Preview este un beta si este departe de produsul final. Multe aplicatii nu vor rula, iar instalarea anumitor jocuri originale care beneficiaza de protectie de DVD cu instalare automata si care nu poate fi evitata nu vor porni. Windows 8 nu "stie", cel putin momentan, sa treaca de aceasta problema. Evident, ea va fi rezolvata in versiunea finala.
Ergonomie - adaptare
La acest capitol trebuie sa recunoastem ca nu suntem foarte incantati de Windows 8, precizand insa ca ne referim doar la varianta dedicata Desktop si care este momentan unica disponibila din partea companiei pentru "consumer test". Trecerea la Metro UI pe un PC clasic cere putina rabdare si chiar si disponibilitate din partea utilizatorului.
In Windows 8 sunt folosite mai mult tastele/tastatura decat mouse-ul (cel putin pentru trecerea de la Metro la interfata Desktop). De asemenea, celebra combinatie de taste ALT+F4 pentru a inchide anumite programe dedicate Metro este utila, iar mouse-ul devine instrument de derulare a interfetei Metro, mai ales pentru adaugarea mai multor shortcut-uri in acest mediu grafic.
Pentru derularea ecranului Metro, se foloseste rotita mouse-ului sau se muta cursorul in extremitatile laterale ale ecranului, metoda prin care derularea lui se va face automat. Tasta Windows capata in sfarsit valoarea practica incontestabia in Windows 8. Este folosita cel mai mult pentru trecerea in background a unor aplicatii care ruleaza si pentru schimbarea intre Metro UI si Desktop. Noua ni s-a parut utila.
Setings & Charm
Microsoft a implementat in Windows 8 CP Metro UI meniul Charm care apare odata ce cursorul mouse-ului este pozitionat in partea de jos-stanga a ecranului. Dintre cele patru iconite care apar, Settings este cea mai importanta. Odata apasata iconita Setings, se pot adauga in Metro UI toate shortcut-urile la tool-urile aflate in mod normal in Control Panel-ul din versiunile anterioare ale sistemului de operare.
Recomandam crearea de shortcut-uri in Metro pentru ca accesul la aceste tool-uri este important. Activarea optiunii "Show administrative tools" aduce in ecranul Metro toate iconitele prin intermediul carora se fac schimbari in sistemul de operare si se configureaza cele mai importante aplicatii. Tot prin aceasta metoda utilizatorul are acces la o optimizare de sistem sau o defragmentare a hard disk-ului.
Aplicatii preinstalate
Windows 8 Consumer Preview vine la pachet cu instrumentele de baza (Notepad, Wordpad, Paint, Internet Explorer, Calendar, Contacte etc.) Toate apar in interfata Metro. Unele se deschid implicit in Metro, asa cum este aplicatia de mail, altele trec automat in Desktop. Tot in Metro exista si noile aplicatii care vor sa completeze vechile tool-ul clasice.
De exemplu, Music este un player care se vede ca a fost costruit pentru touchscreen.
De asemenea, o alta aplicatie pentru filme se numeste simplu: Video.
Internet Explorerul 10 asociat Metro UI este diferit de alte versiuni. Toolbar-ul se afla jos, butoanele de navigare sunt mari (tot dedicate touchscreen). Nu trebuie sa uitam ca Internet Explorer 10 este inca in dezvoltare si probabil ca versiunea Metro Style mai are de evoluat.
In Windows 8 exista si Internet Explorerul 9:
"Store" este magazinul de aplicatii pe care Microsoft spera sa-l umple in timp cu cat mai multe programe. Ce gasim deocamdata in el? Aproximativ 90 de aplicatii in majoritate in stadiul "preview".
Metro UI mai ofera si Maps:
Skydrive-ul Microsoft a fost deja integrat in Windows 8 CP. Sincronizeaza in cloud fisierele alese de utilizator si ofera acces de pe orice alte device-uri compatibile la pachetele uploadate - de pe Windows Phone, de exemplu.
File Explorer-ul Windows 8 este aproape identic celui din Windows 7.
Desigur, ar mai fi multe de spus despre Windows 8 Consumer Preview. Ceea ce am incercat a fost sa va oferim o imagine de ansamblu asupra sistemului de operare aflat in faza beta, cu o galerie foto exemplificativa, evitand sa repetam datele care exista deja pe internet si punand accent pe ceea ce am experimentat pe parcursul utilizarii Windows 8 Consumer Preview.
Ce ne place:
Microsoft incearca sa ofere doua produse intr-unul singur (nu stim insa cat de bine va fi primita schimbarea de majoritatea consumatorilor de Windows).
Usurinta in instalare si timpul redus necesar operatiunii - noua ne-a luat intre 45 de minute si o ora, pe un sistem invechit.
Odata obisnuiti cu Metro, noua interfata a Microsoft este destul de usor de utilizat chiar daca a fost construita, in mod clar, pentru touchscreen-uri.
Aplicatiile ruleaza (chiar si in varianta beta a sistemului) excelent.
NU am intampinat probleme de blocare a sistemului de operare.
Posibilitatea de a folosi Desktopul clasic este de apreciat. Microsoft nu si-a ignorat utilizatorii conservatori.
Sistemul de operare porneste extrem de rapid - 22 secunde pana la deschiderea ecranului de login!
Ce nu ne place:
(Este incorect sa vorbesti la modul negativ despre un produs care nu este finalizat, asa ca vom fi indulgenti)
Compatibilitatea cu anumite aplicatii este imposibil de rezolvat prin rularea "compatibility mode"
Aplicatiile preview nu sunt cele mai potrivite ca metoda de marketing nu socheaza nici ca performanta, nici ca abundenta, in Store. Pe scurt, aproape nu conteaza!
Mai in gluma, mai in serios, wallpaperul default al Desktop-ului Windows 8 este ...urat. Este parerea noastra si ne-o sustinem.
Concluzie:
Inainte de Consumer preview, HIT.ro a instalat si testat Windows 8 Developer Preview. Optimizarea fata de DP este imensa, Consumer Preview-ul dovedind ca poate rula ca sistem de operare folosit in orice activitate zilnica obisnuita. Il puteti instala ca sistem principal si va puteti baza pe el asa cum va puteti baza pe un Windows 7? Hai sa ne hazardam si sa spunem DA. Dar trebuie sa aveti in vedere ca fiecare configuratie hardware este o gazda diferita pentru Windows 8 Consumer Preview.
Instalarea Windows 8 Consumer Preview ca sistem principal de operare va fi o decizie pe care va trebui sa v-o asumati singuri. Noi suntem multumiti de cum ruleaza beta-ul viitorului sistem de operare Windows 8.
Noutati