Samsung introduce senzorul de imagine de 200 megapixeli pentru smartphone-urile flagship
8/8399
calendar_month 27 Ian 2023, 12:08Noul Samsung ISOCELL HP2 imbunatateste performantele foto pentru a obtine imagini detaliate in orice conditii de lumina

Samsung Electronics, lider mondial in tehnologia avansata a semiconductorilor, a lansat cel mai recent senzor de imagine de 200 megapixeli (MP), ISOCELL HP2, cu tehnologie imbunatatita a pixelilor si capacitate full-well, pentru ca smartphone-urile viitorului sa genereze imagini uimitoare, de inalta calitate.
,,Samsung ISOCELL HP2 valorifica expertiza Samsung in materie de tehnologii pentru senzori de imagine de inalta rezolutie pentru a oferi detalii epice. Tehnologiile inovatoare de pixeli care le permit senzorilor sa depaseasca numarul si dimensiunea pixelilor sunt cele care au contribuit la obtinerea titlului de lider in piata. Vom continua sa deschidem noi orizonturi si sa ne consolidam prezenta pe piata senzorilor de ultra-inalta rezolutie, care este in continua expansiune.", a declarat JoonSeo Yim, vicepresedinte executiv al diviziei Sensor din cadrul Samsung Electronics.
ISOCELL HP2 are 200 de milioane de pixeli de 0,6 micrometri (μm) intr-un format optic de 1/1,3" si o dimensiune a senzorului care este utilizata pe scara larga in camerele principale ale smartphone-urilor de 108MP. Acest lucru permite consumatorilor sa se bucure de rezolutii si mai mari in cele mai recente smartphone-uri high-end, fara a avea o camera proeminenta.
Cu tehnologia avansata Samsung pixel-binning, Tetra2pixeli, HP2 adauga mai multa versatilitate camerei, deoarece simuleaza diferite dimensiuni ale pixelilor pentru a se potrivi diferitelor niveluri de iluminare. Cand se afla in medii slab luminate, senzorul se transforma fie intr-un senzor de imagine de 1,2 μm de 50MP, fie intr-un senzor de imagine de 2,4 μm de 12,5 CM prin legarea a patru pana la 16 pixeli invecinati. Pentru un videoclip 8K, la aproximativ 33MP, HP2 trece la modul de 1,2μm de 50MP pentru a minimiza decuparea si a capta mai mult din scena. Filmarea 8K la 30 de cadre pe secunda (fps), cu un camp vizual larg, impreuna cu o dimensiune mai mare a pixelilor, poate genera videoclipuri cinematografice clare.
Lipsa de claritate pe care o au imaginile puternic luminate poate fi redusa semnificativ cu HP2, datorita noii tehnologii Samsung Dual Vertical Transfer Gate (D-VTG). Intr-o dioda foto din fiecare pixel, o poarta de transfer de tensiune este plasata in partea de jos pentru a transporta electronii de la pixeli la stratul logic. Cu o precizie ridicata, D-VTG adauga o a doua poarta de transfer in pixel, marind capacitatea completa a pixelului cu mai mult de 33%. Cu mai multi electroni stocati si transferuri eficiente de semnal, aceasta metoda poate reduce supraexpunerea si poate imbunatati reproducerea culorilor, in special in conditii de lumina puternica
In medii slab luminate, focalizarea automata a HP2 este dusa la nivelul urmator cu Super QPD, care permite senzorului sa utilizeze toti cei 200 de milioane de pixeli pentru agentii de focalizare. Cantitatea mare de agenti de focalizare este grupata de patru pixeli adiacenti pentru a recunoaste atat modificarile de tipar orizontale, cat si pe cele verticale, care ofera focalizare automata mai rapida si mai precisa. Utilizand datele despre aceste tipare impreuna cu numarul mare de puncte de referinta, noul senzor este capabil de autofocalizare rapida, chiar si intr-un mediu slab luminat.
Pentru optimizarea HDR, Samsung introduce pentru prima data functia DSG in modul de 50MP, care aplica doua valori de conversie separate semnalului analogic primit la nivel de pixel. In plus, Smart-ISO Pro, o solutie HDR care imbina diferite niveluri de citire ISO de la o singura expunere, permite camerei sa preia imagini de 12,5MP si 4K la 60fps video in HDR.
Samsung ISOCELL HP2 a intrat deja in productia de masa.