Nokia incheie ciclul de reinnoire a licentei de brevet pentru smartphone-uri
calendar_month 08 Feb 2024, 18:50


   - Nokia Technologies a semnat si ultimul sau acord major pentru smartphone-uri. Acesta este al saptelea acord major de licenta de brevet pentru smartphone-uri in ultimele treisprezece luni

   - Nokia Technologies se asteapta la plati de recuperare semnificative in T1 2024 si are acum o rata anuala de vanzari nete de aproximativ 1,3 miliarde EUR

   - Afacerea de licentiere Nokia are stabilitate pe termen lung

Nokia a anuntat astazi ca a semnat ultimul sau acord major de licenta de brevet pentru smartphone-uri si a incheiat ciclul sau de reinnoire a licentei de brevet pentru smartphone-uri, care a inceput in 2021.

Nokia va intra acum intr-o perioada de stabilitate fara acorduri majore pentru smartphone-uri care sa expire prea curand.

Anuntul de astazi urmeaza acordurilor recente efectuate cu Honor, OPPO, vivo, precum si acordurile de licenta semnate cu Apple si Samsung anul trecut si Huawei in decembrie 2022.

Drept urmare, Nokia Technologies are in prezent o rata anuala de vanzari nete (vanzari nete recurente contractate) de aproximativ 1,3 miliarde EUR, excluzand vanzarile nete de recuperare.

Pe langa piata ramasa de smartphone-uri adresabile, va continua sa se concentreze pe oportunitatile de a creste rata anuala a vanzarilor nete prin acordarea de licente de brevete in domenii precum auto, electronice de larg consum, IoT si multimedia, pentru a ajunge la o rata de rulare de 1,4 EUR. -1,5 miliarde pe termen mediu.

Avand in vedere numeroasele acorduri pe care Nokia Technologies le-a semnat in acest trimestru, se asteapta ca vanzarile sale nete din primul trimestru vor beneficia incasari nete de recuperare semnificativa, de peste 400 de milioane EUR, legate de perioadele anterioare de neplata.

Acest lucru este in concordanta cu ipoteza pe care Nokia a furnizat-o in Raportul sau financiar pentru T4 si intregul an 2023 pentru ca Nokia Technologies sa genereze cel putin 1,4 miliarde EUR de profit operational in 2024, inclusiv beneficiul de recuperare a vanzarilor nete.

Jenni Lukander, presedintele Nokia Technologies, a declarat:„Suntem incantati ca am incheiat cu succes ciclul nostru de reinnoire a licentei pentru smartphone. Aceste sapte acorduri majore demonstreaza puterea portofoliului de brevete Nokia si dependenta continua a industriei smartphone-urilor de tehnologia Nokia in dispozitivele lor.

Incheierea ciclului nostru de reinnoire a licentei pentru smartphone ne va permite sa ne concentram pe cresterea ratei de functionare a licentelor in zone noi. Am facut deja progrese semnificative in aceste domenii de crestere si avem o serie puternica de oportunitati viitoare.”


Portofoliul de brevete Nokia lider in industrie este construit pe aproximativ 150 de miliarde de euro investiti in cercetare si dezvoltare din 2000 si este compus din aproximativ 20.000 de familii de brevete, inclusiv peste 6.000 de familii de brevete declarate esentiale pentru 5G.

Nokia contribuie cu inventiile sale la standarde deschise in schimbul dreptului de a le licentia in conditii echitabile, rezonabile si nediscriminatorii (FRAND).

Companiile pot licentia si utiliza aceste tehnologii fara a fi nevoie sa faca propriile investitii substantiale in standarde, alimentand inovatia si dezvoltarea de noi produse si servicii pentru consumatori.