hit.ro  »  Gadgeturi  »  Telefoane mobile  »  Cum au reusit Nokia si Microsoft sa promoveze iPhone 5

Cum au reusit Nokia si Microsoft sa promoveze iPhone 5

calendar_month 10 Sep 2012, 15:45
Graba strica treaba, iar zicala este cea mai potrivita acum pentru evenimentul de lansare al noilor smartphone-uri Nokia din gama Lumia.
Microsoft si Nokia au dat atat de tare cu batul in balta saptamana trecuta, la prezentarea Lumia 920 si Lumia 820, incat compania Apple, de exemplu, care lanseaza peste doua zile noul iPhone 5, poate sta linistita. Se pare ca nu exista un pericol real din partea Nokia sau chiar daca pericolul unui succes al concurentei a existat, el a fost spulberat chiar de finlandezi.

Am decis sa scriem acest articol, nu pentru ca am avea ceva impotriva Nokia sau Microsoft. Din contra, am asteptat aproape cu sufletul la gura lansarile noilor device-uri Lumia si eram aproape siguri ca Nokia este capabila de "revolutii". La urma urmei, finlandezii au fost cei care au reusit, de la inceputurile telefoniei mobile si pana acum cativa ani, sa fie port drapelul industriei. Scriem acest articol pentru ca ni se pare aproape incredibil ca doua companii de calibrul Microsoft si Nokia sa se "joace" cu asteptarile consumatorilor intr-un mod atat de ciudat.
HIT v-a prezentat deja cele doua gafe recunoscute, de altfel, de Nokia: cazul cu clipul ce nu a fost filmat cu Nokia Lumia 920 si fotografiile la fel de fake pe care Nokia le-a atribuit capabilitatilor multimedia ale noului device de top.
Paradoxal este ca Lumia 920 chiar este capabil sa filmeze la o calitate excelenta, acelasi lucru fiind valabil si in cazul fotografiilor. Cum se explica faptul ca Nokia a decis sa inlocuiasca filmarea si fotografiile reale cu unele "trase" cu alte dispozitive? Graba este singurul raspuns logic.
Chiar reprezentantii Nokia se dezvinovateau la putin timp timp "scandal" venind cu astfel de argumente: "tehnologia de pe Lumia 920 nu era finalizata in momentul sedintei foto". Evident ca te intrebi, "si atunci de ce nu ati amanat lansarea?".
Si de aceasta data raspunsul este extrem de la indemana: noul iPhone pe care americanii il vor lansa miercuri este singura explicatie pentru aceasta graba, oricat de mult ar incerca Elop (CEO-ul Nokia) sa ne contrazica.
Dar, ca si cum "diversiunea" cu performantele foto video ale Lumia 920 nu era de ajuns pentru a face praf imaginea unui produs inca dinainte de lansare, astazi mai apare o informatie similara: Nokia Lumia 920 filmeaza HD, dar sunetul inregistrat este ...mono! Asta sigur poate pune capac multor utilzatori care asteptau de la Nokia un produs cat se poate de performant, nu o carcasa superba cu promisiuni de smartphone.
Ce poate salva Nokia din aceasta situatie destul de jenanta? Tot device-urile lansate: Lumia 920 si Lumia 820, care odata ajunse pe piata sa fie capabile sa faca furori printre utilizatori. Este greu de imaginat totusi o "revolutie" de acest gen.
Din nefericire insa, Nokia (si Microsoft pentru Windows 8) avea nevoie de un start in forta cu noua gama de smartphone-uri Lumia, fara caderi de software in timpul prezentarii si mai ales fara niciun fel de diversiuni care nu se preteaza pur si simplu la acest nivel in industria de profil.
Faptul ca Nokia a dezamagit la lansarea noilor Lumia 920 si 820 s-a vazut inclusiv in evolutia foarte proasta a companiei pe bursa dupa anuntul lansarii - scaderea actiunilor cu peste 10%.
Ce mai poate face Nokia in acest moment pentru a se (re)impune pe piata? Sa spere ca iPhone-ul Apple ce va fi lansat peste doua zile va fi un dezastru de proportii. Va lasam pe voi sa apreciati cat de plauzibil este un astfel de scenariu.


 

Sondaj

Care credeti ca este cel mai asteptat film din 2023?