Blackberry cumpara WatchDox - o tranzactie mult mai importanta decat pare la prima vedere
6/6758
calendar_month 22 Apr 2015, 00:01
Dupa cum probabil stiti, luna trecuta BlackBerry a raportat rezultatele financiare pentru al patrulea trimestru, iar CEO-ul John Chen a declarat ca o parte importanta din noua strategie de revenirea companiei va fi legata de achizitii. Ieri, BlackBerry a anuntat ca tocmai a facut o miscare surpriza si chiar foarte buna din punct de vedere strategic, preluand WatchDox, o companie specializata EFSS (servicii securizate file-sync-and-share).

Valoarea tranzactiei nu este oficiala. Anumite surse o plaseaza undeva in jurul cifrei de 150 milioane dolari. Detaliul acesta este, insa, mai putin relevant.
Si pentru ca spuneam ca achizitia facut de catre Blackberry este una inteligenta, ar trebui sa si argumentam. Pentru cei care nu stiu, WatchDox (companie israeliana, in urma cu cativa ani, doar un start up) ofera deja servicii pentru companii mari (incluse in Forbes 1000), printre care se numara sase dintre cele mai importante companii cu capital privat din SUA, cinci din cele sase studiouri majore de film de la Holywood, dar si cateva agentii guvernamentale si institutii medicale. Si pentru ca WatchDox va fi integrata in solutia dedicata a Blackberry pentru enterprise, BES12 (BlackBerry Enterprise Server 12), compania canadiana are toate sansele sa fi gasit, in sfarsit, o rezolvare pe termen lung a problemelor financiare cu care compania inca se confrunta. Cu alte cuvinte, WatchDox ar putea consolida pozitia pe piata solutiilor de securitate enterprise ale Blackberry, devenind, din nou, prima alegere pentru multe dintre companiile de top si, desigur, institutii guvernamentale vitale la nivel de stat.
Achizitia WatchDox nu este primul pas facut de Blackberry pentru revenirea pe segmentul pe care il domina in anii 2000
Va reamintim ca, in decembrie 2014, BlackBerry si gigantul american Boeing anuntau dezvoltarea unui nou telefon mobil, despre care afirmau ca va fi cel mai sigur smartphone din lume. In acel moment, cele doua companii declarau ca modelul va fi folosit in domeniul Apararii, dar si de catre companiile unde protectia datelor este cruciala.
De asemenea, canadienii au achizitionat, la jumatatea anului trecut, si Secusmart, implicit tehnologia de criptare cu acelasi nume.
Nu in ultimul rand, in martie anul acesta, in cadrul CeBit 2015 de la Hanovra, Blackberry, Samsung si IBM au prezentat primul rezultat al colaborarii bazate pe solutia Secusmart, Samsung Galaxy Tab S 10.5, redenumita secuTablet, si care a primit un tratament de securitate concentrat pe criptarea datelor si a comunicatiilor.
CITITI SI "Guvernul German: "Este timpul sa revenim la Blackberry" din motive de securitate"
Chiar daca Blacberry investeste acum in servicii si amana o revenire in forta pe segmentul terminalelor mobile, se pare ca producatorul nu va renunta la divizia de device-uri. Din contra, CEO-ul companiei a reconfirmat ca vom vedea pe piata noi smartphone-uri (si poate chiar si tablete) de la canadieni, chiar daca nu in viitorul foarte apropiat. De altfel, la cat de aglomerata este piata device-uilor mobile in acest moment, nu vedem nici noi vreun motiv pentru care Blackberry ar opta pentru lansarea unei game intregi de noi smartphones sau tablete, dupa modelul care deja incepe sa scartaie al marilor jucatori din piata. Compania mai "arunca pe piata consumer cate un device nou, fara prea mult tam-tam (vezi recent prezentatul Blackberry Leap, speculatul Blackberry Oslo si viitorul Blackberry Slider). Iar in aceste conditii, asteptarea unui moment propice pentru revenirea pe piata cu o noua generatie de device-uri mobile, actualizate la cele mai noi cerinte hardware, este clar parte din strategia de business a producatorului canadian. Si, in final, sa nu uitam ca Blackberry dispune de ceea ce lipseste de pe piata, la nivel mainstream: o alternativa reala la iOS, Android si Windows Phone. Alternativa se numeste Blackberry OS 10, iar cei care au testat macar sau folosesc deja sistemul de operare al companiei stiu despre ce vorbim.
In concluzie, Blackberry are de acum premisele de a recupera ce a pierdut in ultimii ani. Dar, cu siguranta nu o va face in prima faza prin intermediul nostru, al consumatorilor de tehnologie obisnuiti, si al pasiunii noastre pentru device-uri "misto" si care "ruleaza fluent aplicatiile si au carcasa din metal", ci prin ceva mai plictisitor, mai pragmatic si prea putin trendy pentru a fi interesant, cel putin la prima vedere.



Sondaj

Care e cel mai frumos stadion din Romania din cele nou construite?