Atacatorii cibernetici profita de cea mai mare lansare de smartphone de anul acesta
3/35227
calendar_month 08 Sep 2023, 12:35

In asteptarea lansarii iminente a iPhone 15 de la Apple, expertii Kaspersky au descoperit o serie de escrocherii care exploateaza entuziasmul din jurul acesteia. Escrocheriile includ diverse scheme frauduloase, fiecare avand riscuri distincte pentru consumatorii nestiutori, inclusiv potentiale pierderi de date personale si financiare.

Intr-o manevra inselatoare populara, escrocii atrag utilizatorii cu ideea conform careia au sansa de a cumpara iPhone 15 inainte de lansarea oficiala. Aceasta schema valorifica dorinta utilizatorilor de a fi printre primii care poseda cel mai recent dispozitiv Apple.

Iata cum se deruleaza, de obicei, aceasta inselatorie: escrocii sustin ca pot oferi iPhone-uri in pre-lansare si promit utilizatorilor oportunitatea de a le achizitiona, adesea la un pret premium. Pentru a-si asigura achizitia „exclusiva”, victimelor li se cere sa faca o plata in avans sau sa-si divulge informatiile financiare. In plus, utilizatorii sunt rugati sa furnizeze detalii personale de identificare, precum numele, adresa si numarul de telefon. In urma achitarii avansului, escrocii dispar, lasand victimele fara iPhone-ul promis si lipsite de fondurile lor.

Dincolo de riscurile financiare, aceasta inselatorie creeaza ingrijorari serioase privind confidentialitatea, deoarece datele furate pot fi vandute pe Dark Market.Un exemplu de pagina de phishing care ofera posibilitatea de precomanda pentru iPhone 15


O alta inselatorie ofera participantilor sansa de a castiga noul iPhone 15, cu conditia sa plateasca o taxa fixa in avans. Utilizatorii sunt atrasi de perspectiva unui iPhone 15 gratuit, escrocii mizand pe nerabdarea lor inainte de lansarea iminenta. Pentru a participa la concurs, participantii sunt instruiti sa plateasca o mica taxa, adesea deghizata ca o taxa de „procesare” sau „inregistrare”. Dupa achitarea taxei, participantii nu primesc nimic in schimb. iPhone-ul promis nu exista, ducand la pierderi financiare pentru cei implicati.

Pentru a evita sa deveniti victimele unor astfel de escrocherii, expertii Kaspersky recomanda:

Verificati sursa: asigurati-va ca aveti de-a face cu vanzatori autorizati, in special pentru achizitiile inainte de lansare.

Evitati platile in avans: fiti precauti cu ofertele care solicita plati in avans pentru cadouri sau produse pre-lansare.

Utilizati canale oficiale: pentru achizitii autentice, va bazati pe site-ul web oficial Apple sau pe comerciantii autorizati.

Verificati recenziile: inainte de a face orice achizitie online, examinati cu atentie vanzatorul si feedback-ul clientilor acestuia.

Activati autentificarea in doi factori (2FA): protejati-va conturile online, in special cele legate de metodele de plata, cu 2FA.

Utilizati o solutie de securitate: o solutie automatizata de securitate, precum Kaspersky Premium, va va proteja de toate inselatoriile cunoscute si necunoscute.

Ramaneti informati: fiti la curent cu escrocheriile comune si cele mai bune practici de securitate cibernetica.