hit.ro  »  Gadgeturi  »  Tablete - E-books  »  Ubuntu Linux pe proaspatul Microsoft Surface 3? Da, aproape ca functioneaza

Ubuntu Linux pe proaspatul Microsoft Surface 3? Da, aproape ca functioneaza

calendar_month 28 Mai 2014, 12:30
Microsoft Surface Pro 3 este o tableta de top care ruleaza Windows, si o face excelent, desi tocmai acest lucru a dus la experimentul de mai jos.
Pe scurt, cei "suparati" pe sistemul de operare al companiei din Redmond au decis sa instaleze pe ea...Ubuntu. Desigur, asa cum era de asteptat, au si reusit. Mai precis, Ubuntu 14.04.
Modalitatea de a face asta nu este deloc complicata. In primul rand, un backup al sistemului. In functie de ceea ce aveti instalat pe tableta, fisierul backup poate ajunge si la 30GB, asa ca asigurati-va ca aveti spatiu pentru el. De asemenea, va fi nevoie de un drive separat de pe care sa restaurati imaginea de Windows, daca doriti sa faceti asta, pentru ca optiunile de repair/restore vor disparea la instalarea Linux-ului.

Apoi, un stick bootabil cu Ubuntu, pornirea tabletei prin combinatia Volume Up+Power, apoi eliberati butoanele la vederea logo-ului Surface si din clipa aceea veti vedea obisnuitul ecran de instalare al Ubuntu.
Desigur, ca intotdeauna, nu veti scapa de partile mai putin fericite ale noului OS. WiFi-ul functioneaza, doar ca nu detecteaza decat retelele de 2.4GHz, keyboard-ul nu functioneaza, va trebui sa activati keyboard-ul virtual, numai ca cel de pe Ubuntu este lipsit de multe functionalitati. Pen-ul functioneaza ca un pointer, bluetooth-ul nu functioneaza imediat, dock-ul nu mare a fi nici el recunoscut de Ubuntu. Pentru partea din urma exista suport third-party, dar stiti deja cam cum stau treburile cu aceste variante.
Desigur, este la aprecierea fiecaruia sa aleaga una sau alta dintre experiente, insa noi nu am ceda OS-ul proprietar pentru Ubuntu. Cel putin nu pana cel din urma nu ajunge la maturitate deplina, lucru care este departe de a se intampla.
Sursa: Geek 

Sondaj

Care credeti ca e cel mai bun sistem de operare pentru telefoane?