Studiu: Samsung Galaxy Watch4 depisteaza si contribuie la combaterea tulburarilor de somn
8/8127
calendar_month 30 Iul 2022, 08:20

Jurnalul medical de prestigiu Sleep Health a publicat concluziile studiului privind acuratetea lui Galaxy Watch4 în masurarea saturatiei de oxigen si posibila sa contributie în identificarea sindromului de apnee obstructiva în somn (AOS)
Un studiu publicat de Sleep Health, jurnalul medical al Fundatiei Nationale pentru Somn (National Sleep Foundation – organizatie americana nonguvernamentala), arata ca ceasurile smart, precum Galaxy Watch4, ar putea fi folosite pentru a masura apneea obstructiva din timpul somnului (AOS), întrucat au un nivel ridicat de acuratete în a stabili nivelul de oxigen din sangele utilizatorilor.
În cadrul studiului au fost monitorizati 97 de adulti1 care s-au confruntat de-a lungul vietii cu turbulente de somn (între varstele de 13 si 44 de ani), avand sindromul AOS prezent în diferite stadii2 (usor, moderat sau sever).
O echipa de cercetatori de la Centrul Medical Samsung3 si Samsung Electronics a comparat masuratorile saturatiei de oxigen efectuate de Galaxy Watch4 cu cele realizate prin metodele traditionale de monitorizare a somnului, cum este de exemplu polisomnografia. Cercetatorii au masurat simultan inclusiv saturatia de oxigen, folosind Galaxy Watch4 si un pulsoximetrul (care se plaseaza pe varful degetelor), iar prin compararea datelor a reiesit ca ceasul Galaxy Watch4 masoara cu precizie saturatia oxigenului în timpul somnului si poate fi folosit pentru a identifica sindromul AOS.
Astfel, cercetatorii au ajuns la concluzia ca monitorizarea zilnica a somnului, direct prin intermediul dispozitivului Galaxy Watch4, ar putea fi o alternativa mai eficienta pentru spitale, la nivel de costuri si resurse necesare, comparativ cu metodele traditionale care se folosesc în prezent.

Cum masoara Galaxy Watch4 oxigenul din sange?

Modulul pulsoximetru al Galaxy Watch4 de la Samsung (dotat cu senzori pozitionati în partea inferioara a dispozitivului, intrand astfel direct în contact cu pielea) reuseste sa masoare nivelul de saturatie al oxigenului din sangele periferic (SpO2).
Prin intermediul aplicatiei Samsung Health, Galaxy Watch4 poate ajuta utilizatorii sa îsi îmbunatateasca somnul prin diferite functii dedicate pentru respiratie, meditatie si monitorizare, precum cea a nivelului de stres.
Pe langa tiparele de somn, Galaxy Watch 4 monitorizeaza si tensiunea arteriala, bataile neregulate ale inimii, dar si compozitia corporala (nivel de apa, grasime etc.), ceea ce permite utilizatorilor sa îsi înteleaga mai bine starea de sanatate.
Ce este apneea obstructiva în somn?
AOS este o tulburare de somn comuna, estimata sa afecteze pana la 38% din populatia adulta generala. Tulburarea se caracterizeaza, în general, prin obstructia repetitiva a cailor respiratorii superioare în timpul somnului, ducand la reducerea saturatiei oxigenului în sange si cresterea activitatii simpatice.

1 Din cei 97 de adulti, 74 erau barbati si 23 femei.


2 Participantii la studio au fost împartiti în 4 grupe: normal (indice de apnee-hipopnee <5/h), moderat (5≤ indice de apnee-hipopnee <15/h), moderat (15≤ indice de apnee-hipopnee <30/h) si sever (indice de apnee-hipopnee ≥30/h), conform rezultatelor obtinute în urma polisomnografiei.
3 Centrul Medical Samsung este cel mai renumit spital din Coreea. De la deschidere, centrul s-a dedicat progreselor medicale în termini de tratamente, cercetare, educatie si servicii de specialitate.Sondaj

Care credeti ca este cel mai asteptat film din 2024?