Vonino Sirius Evo Z Review: tableta ieftina si buna
6/6537
calendar_month 03 Feb 2015, 09:00
Vonino este o companie ODM/OEM cunoscuta la noi in special pentru tabletele accesibile si care ataca acelasi segment de piata ca si companii precum Utok, eBoda, Prestigio, Evolio, Allview etc. Probabil ca o prezentare mai detaliata a companiei nu isi are rostul pentru ca multi ati auzit deja despre ea sau chiar folositi produsele propuse sub acest brand. Am avut ocazia sa testam recent cateva produse realizate sub brandul Vonino, iar astazi ne oprim asupra tabletei Vonino Sirius Evo Z, un device ce ruleaza Android 4.4, are un ecran de 8 inch IPS, conectivitate cu Wifi, procesor quad-core si 1GB RAM.

Tableta costa in magazinele romanesti (si pe site-ul oficial) 449 de lei, un pret la ca gasiti deja produse entry-level de la branduri cunoscute.
Merita achizitionata Vonino Sirius Evo Z, in defavoarea altor modele? Sa vedem daca produsul ne-a convins in review-ul pe care vi-l propunem in continuare.
Specificatii complete:

  • Procesor: quad-core MediaTek MTK8127, Cortex A7 la 1.3GHz

  • GPU: ARM Mali-450

  • Memorie: 1GB DDR3

  • Memorie interna: 8GB + slot pentru carduri microSD

  • Display: 8 inch cu rezolutie 1280x800p, IPS Multi-Touch in 5 puncte,

  • Camera: principala - 2.0MP, frontala - 0.3MP (pentru apeluri video)

  • GPS: Da

  • Conectare si porturi: WiFi 802.11b/g/n; 3G prin dongle extern USB, Bluetooth, mufa Video out miniHDMI

  • Acumulator: Li-ion, 3.7V 4500mAh

  • Dimensiuni: 220mm x 123mm x 9.5mm

  • Greutate: 360g

  • Sistem de operare: Google Android 4.4 KitKat


Continut pachet comercial

Cutia contine, pe langa tableta care vine cu folie de protectie aplicata deja, incarcatorul, cablul de date si un adaptor OTG pentru conectarea stick-urilor de memorie sau a dongle-urilor pentru date. Desigur, nu lipseste nici ghidul de utilizare printat.

Design

Design-ul este unul simplu, tableta este alba cu capacul spate realizat din plastic mat cu striatii, pentru o priza buna in mana utilizatorului.

Tableta pare destul de robusta si bine construita, carcasa nu scartaie.
Toate butoanele fizice si mufele tabletei sunt pozitionate pe latura superioara a device-ului. Avem butonul de Power/Stand by, butoanele de volum, jack-ul audio (3.5mm), mufa micro USB si o mufa mini HDMI.

Sub un capac situat pe spatele tabletei gasim slotul pentru carduri microSD.
Partea frontala a tabletei gazduieste in partea superioara, central, camera pentru apeluri video.

Microfonul tabletei se afla pozitionat in partea inferioara, pe una dintre laturi.

Spatele Vonino Sirius Evo Z gazduieste difuzorul principal (in partea de jos) si camera principala de 2MP.


Display
Display-ul 720p (1280 x 800 pixeli) cu tehnologie IPS este foarte bun in acest pret, unghiurile de vizualizarea sunt destul de bune, insa putem reprosa ca luminozitatea ecranului nu este foarte puternica, nici chiar atunci cand este setata la maximum. Per general, insa, ecranul ofera imagini clare si culori corect calibrate.



Ecranul se vede foarte bine indoor, insa in lumina naturala luminozitatea scazuta face vizualizarea contentului destul de dificila. Tableta nu este dotata cu senzor de ambianta, asa ca veti jongla cu nivelul de lumina in functie de mediul in care folositi dispozitivul.
Hardware
Combinatia intre procesul MediaTek MTK 8127 cu patru nuclee, tactat la 1,3 GHz, 1GB RAM si procesorul grafic Mali 450 este destul de reusita. Tableta se preteaza pentru orice sarcina de zi cu zi, dar si pentru jocuri destul de pretentioase, precum Real Racing 3, care solicita destul de mult orice configuratie hardware.

Totusi, intr-un joc precum RR3 veti vedea o reducere a calitatii grafice a jocului, insa nu intr-atat incat sa nu obtineti o experienta de joc satisfacatoare. Per total, tableta se misca foarte bine in gaming si, foarte important, nu se incalzeste in timpul gameplay-ului.
In benchmarkuri tableta obtine scoruri bune. Aveti rezultatele in Quadrant, AnTuTu si Vellamo in continuare:
Quadrant

AnTuTu

Vellamo

Sistem de operare:
De apreciat la Vonino este ca sistemul de operare nu vine cu niciun fel de bloatware, iar aceasta alegere a companiei se traduce prin fluiditatea rularii sistemului de operare Android 4.4.

De altfel, inca de la prima configurarea si pornire a tabletei veti observa ca nu sunt prezente pe device decat aplicatiile importante, ceea ce inseamna ca utilizatorul are libertate totala legata de ceea ce instaleaza pe device. O bila alba din partea noastra pentru Vonino la acest capitol!
Autonomie
In caracteristicile oficiale pe care le gasim inclusiv imprimate pe spatele cutiei tabletei utilizatorul este informat ca bateria de 4500 mAh ofera o autonomie de lucru fara oprire de maxim patru ore. Spre surprinderea noastra tableta ofera un timp de lucru de peste sase ore in conditii de utilizare destul de intensiva. La utilizare medie bateria ofera o zi intreaga de utilizare si nu exageram deloc. Am instalat aplicatii din Google Play, (Real Racing 3, Antutu, Quadrant, Vellamo, Youtube), am rulat testele benchmark, ne-am jucat 30 de minute, cu conexiunea activa Wifi, am facut browsing pe net aproximativ 15 minute, am rulat un film HD pe Youtube (cu o durata de 2 ore si 20 de minute) cu luminozitatea si sunet (pe casti) setate la maximum. Dupa 4 ore si 20 de minute de functionare bateria mai avea inca 49% resurse.

Pret si concluzie:
Vonino a oferit clientilor atunci cand a intrat pe piata din Romania "una calda, una rece". Mai exact, unele produse, in cazul nostru tablete, au suprins prin calitatea deosebita, in timp ce alte modele, in general cele care "bat la ochi" prin pretul extrem de redus, au ajuns subiecte de discutii pe forumuri, cu aprecieri deloc pozitive. Odata cu evolutia companiei, mare parte dintre problemele tehnice (inerente si prezente constant si la multe dintre produsele similare ale companiilor autohtone) au fost rezolvate. Iar dupa ce am testat Vonino Sirius Evo Z putem spune ca tableta este una pe care o putem recomanda pentru achizitionare in acest target de pret, de 450 de lei.

Sondaj

Ce cadou ti-ar placea sa primesti?