Test Nokia X. Android "made" in Finland
1/16502
calendar_month 10 Iul 2014, 09:30

(cllic pe imagini pentru dimensiune mare)
Nokia X este primul terminal mobil al Nokia ce ruleaza Android. O dorinta veche de multi ani, am putea spune, a fanilor companiei finlandeze, dar care poate sa fi venit prea tarziu. In ultimele saptamani am avut la dispozitie o unitate de test Nokia X. Nu ne propunem un review in adevaratul sens al cuvantului pe marginea smartphone-ului amintit, ci doar sa punctam cateva idei pro si contra, calitati si neajunsuri ale unui dispozitiv mobil inedit prin asocierea brand-sistem de operare si prin pretul extrem de accesibil la care poate fi gasit pe piata.
Tot in acest text veti gasi, la sfarsit, un material video in care veti putea vedea "live" cum se misca interfata Nokia X si cum arata meniurile sistemului de operare modificat de Nokia. De asemenea, la sectiunea hardware veti gasi un clip care arata cum se comporta Nokia X in gameplay la Real Racing 3!
Pachet comercial
Cutia contine telefonul, acumulatorul, incarcatorul si ghidurile de utilizare Nokia. Cel putin in pachetul primit de noi la teste nu am gasit si un cablu de date, un accesoriu banal si ieftin, dar util.


Design
Unitatea testata de noi este versiunea neagra de carcasa. Exista, insa, diverse alte variante cromatice pentru aparat.
Avem un smartphone simplu, ce pare la prima vedere un unibody perfect.

Totusi, capacul se scoate, oferind astfel acces la baterie, cele doua sloturi micro SIM si la slotul pentru cardul microSD.

Desi simplu ca design, dominat de muchii drepte si realizat din policarbonat, Nokia X da impresia de constructie de calitate, asa cum ne-a obisnuit compania deja. Smartphone-ul are o greutate de 129 de grame si se simte excelent in mana utilizatorului, la acest aspect contribuind din plin si senzatia de robustete a terminalului.
Display
Ecranul Nokia X are o diagonala de 4 inch si ofera o rezolutie de 800 x 480, si dispune de tehnologie IPS. Din pacate, display-ul nu este dotat si cu tehnologie ClearBlack a Nokia (ce reproduce negrul foarte bine, asigurand un constrast regasit pe modele mai scumpe din gama Lumia). Cu alte cuvinte, ecranul este unul mediu din punct de vedere calitativ, oferind culori bune, un contrast decent, unghiuri bune de vizualizare, dar nu iese in evidenta prin nimic. Luminoziatatea ecranului este si ea una buna, insa, din nou, se putea si mai bine. Totusi, ca si comparatie, in raport cu un display de 5,5 inch (LG G Pro Lite Dual) cu rezolutie qHD, ecranul Nokia nu este deloc rau!

Ca sensibilitate la atingere, display-ul raspunde in general bine comenzilor, insa am remarcat o ergonomie foarte scazuta atunci cand folosim tastatura virtuala. Cu greu am reusit sa terminam o fraza intr-un sms fara sa fi tastat gresit macar doua sau trei caractere. Am folosit si terminale cu display-uri mai mici, desigur, dar parca nu am intampinat o asa greutate in a scrie ceva pe un ecran tactil.

Categoric, experienta poate fi una pur subiectiva, iar alti utilizatori sau testeri sa se fi descurcat minunat cu aceasta tastatura virtuala. Dar noua nu ne-a placut!
Hardware
Nokia X ofera un procesor Qualcomm Snapdragon S4 Play (MSM8225), adica un dual-core la 1GHz (nuclee Cortex A5). GPU-ul este un Adreno 203. Nokia X dual SIM dispune de doar 512MB RAM si 4GB spatiu intern de stocare din care aveti la dispozitie in jur de 1,7GB. La o asemenea dotare, nu se pune problema de pretentii. Nokia X a oferit cam atat cat ne asteptam, atat ca rezultate benchmark (pe care le aveti mai jos), cat si ca experienta reala de utilizare.
Am reusit sa instalam (prin intermediul unui magazin de aplicatii diferit de cel al Nokia) Real Racing 3, jocul pe care il preferam pentru testarea experientei de gaming pe device-urile mobile. Nu am avut surprize mari. Jocul poate fi rulat, insa veti avea parte de cateva laguri dar, per total, de un gameplay de ocazie, decent.



Dupa cum va spuneam si inainte, hardware-ul ofera exact ceea ce trebuie la acest nivel. Experienta este medie pe parte de gaming, iar pretentiile mari nu isi gasesc locul aici. Celelalte jocuri, mai putin solicitante, sunt rulate foarte bine, fara laguri. De altfel, nici nu credem ca cineva si-ar cumpara Nokia X ca device de gaming. Alte functii primeaza la el, iar una dintre ele este functia dual SIM.
Pentru iubitorii de cifre, iata rezultatele in AnTuTu X, Quadrant si Vellamo:
AnTuTu

Quadrant

VELLAMO

Audio si camera
Una calda, una rece: cam asa am putea incepe acest capitol. Nokia X se descurca foarte bine pe parte audio, fie ca vorbim despre auditia in apeluri, fie ca ne referim la muzica. Ce nu ne-a placut, au fost castile, dar acest aspect poate fi rezolvat dupa cum bine stiti (cumparati alte casti...). E clar insa ca Nokia a facut economie inclusiv la handsfree, care nu redau tot ceea ce poate genera micul device, mai ales ca dispune, pe parte de player muzical, de efecte 3D, bass Boost si Equalizer personalizabil cu 5 benzi. Casca pentru apeluri se aude foarte bine si puternic, asa ca rar veti folosi telefonul cu volumul la maximum intr-o convorbire, de exemplu.

Despre "cea rece", din subtitlul capitolului, era clar ca ne referim la camera foto a Nokia X.
Este mai mult decat dezamagitoare, iar aici credem ca Nokia ar fi putut sa pluseze un pic. Senzorul de 3,15MP este "chior", cum se spune pe romaneste, nu ofera un AF, iar fotografiile vor fi proaste, aproape indiferent de conditiile de lumina din mediul in care fotografiati. Pacat de acest aspect.
(clic pe imagine pentru dimensiunea maxima a fotografiei)

Autonomie
La capitolul autonomie, Nokia X nu dezamageste. Cu un singur SIM-uri activat si cu reteaua 3G pornita si WiFi activat, si actualizari automate pentru diferitele conturi de mail sau retele sociale, aparatul acopera doua zile de lucru.

Cu doua SIM-uri active, aparatul va putea asigura fara probleme o zi intreaga de autonomie, in conditii similare de conectivitate wireless.
Cititi in continuare concluziile noastre si urmariti un video complet Hands-on
Ce ne place la Nokia X
Despre ce nu ne place la acest smartphone ati putut citi cam pe tot parcursul review-ului nostru. Sa vorbim un pic si despre calitatile device-ului, mai exact despre acele puncte pentru care ar merita sa dati banii pe el pentru ca este pretuit acum la aproximativ 450 lei sau sub aceast pret la oferte, daca le prindeti...

  • Design simplu, dar solid si finisaje de buna calitate

  • Ergonomie foarte buna data de liniile drepte ale carcasei: poate fi operat cu o singura mana fara efort.

  • Sunetul este foarte bun, atat in apeluri cat si in playback de muzica (la muzica, nu va asteptati la calitatea Walkman de la Sony sau Cowon, dar ...merge la pretul aminitit)

  • Pretul este foarte competitiv pe segmentul de smartphone entry-level (aproximativ 450 lei), mai ales ca avem de-a face, totusi, cu un mare brand (poate cel mai mare, la urma urmei, in instoria telefoniei mobile).


Nu vom trage o concluzie in cazul Nokia X, dar putem face o recomandare pentru cei care vor un smartphone Nokia cu Android. Daca sunteti dispusi sa cheltuiti cu aproximativ 200 de lei mai mult, adica vreo 650 de lei, asteptati sa apara pe piata Nokia X2, lansat deja oficial si care va deveni disponibil comercial in viitorul apropiat si in Romania. Hardware-ul Nokia X2 dubleaza performantele telefonului, ecranul este mai mare si probabil ca Nokia a rezolvat o serie de probleme pe care le-am semnalat in cazul Nokia X, in randurile de mai sus.
Video hands-on
Cum v-am promis la inceputul review-ului, aveti in continuare un hands-on cu NOKIA X in actiune. Puteti vedea meniurile, interfata si fluiditatea cu care se misca smartphone-ul finlandezilor etc. Concluziile va apartin. Asteptam comentariile voastre!


Sondaj

Care credeti ca a fost cel mai asteptat film din 2024?