Samsung Gear S review: (aproape) telefon la incheietura mainii

calendar_month 23 Dec 2014, 13:22
Dupa ce am testat Motorola Moto 360 si Sony SmartWatch 3, a venit randul celui mai bine promovat ceas inteligent sa-si primesca "portia" de review. Va prezentam astazi Samsung Gear S, primul smartwatch cu Tizen OS, cu 3G si functie independenta de telefonie. Inainte de a incepe, le multumim celor de la CEL.ro pentru unitatea de test!
Dupa cum stiti probabil, Samsung Gear S a fost prezentat in acelasi timp cu Samsung Galaxy Note 4, iar ambele produse sunt comercializate si prin intermediul operatorilor de telefonie mobila si sunt promovate in pachete de achizitie comune. De ce? Pentru ca smartwatch-ul Samsung nu poate fi configurat decat cu ajutorul catorva modele din noua gama de smartphones Galaxy. De asemenea, instalarea si dezinstalarea aplicatiilor se face exclusiv cu ajutorul unui telefon din gama Galaxy. Cu alte cuvinte, nu dati buzna in magazin sa cumparati ceasul Gear S daca nu aveti deja un Samsung Galaxy S5, Note 3 (si alte cateva modele) sau daca nu intentionati sa va cumparati si un astfel de telefon.

Odata facuta aceasta precizare, sa trecem la prezentarea Samsung Gear S.Continut pachet comercial
Cutia Gear S pastreaza design-ul "eco" stabilit de Samsung de mai multa vreme pentru produsele sale.


In cutie avem ceasul, incarcatorul dedicat cu mufa micro USB, o baterie externa cu functie dubla, de incarcare a ceasului in mod independent si conectare a device-ului la chargerul de casa. In pachet mai gasim o "agrafa" speciala pentru indepartarea capacului de plastic al smartwatch-ului sub care se afla slotul pentru nano SIM.

Desigur, tot in cutie veti gasi un ghid de configurare si utilizare pentru Gear S si actul de garantie.Design
Gear S nu este un smartwatch clasic, care sa incerce sa imite ceasurile traditionale, iar acest lucru ne place. Este un gadget care vrea sa fie gadget, nu ceas, cu orice pret. Samsung Gear S are dimensiuni de 39.9 x 58.1 x 12.5mm, este certificat pentru standardul IP67 (rezistent la apa si praf) si vine in doua versiuni, alb si negru.
Display-ul il face un fel de phablet al smartwatch-urilor. Are 2 inch cu rezolutie de 480 x 360p si peste 300 ppi (majoritatea ceasurilor concurente cu Android Wear ofera ecrane de 1,6 inch).

Ceasul este mare, nu se remarca printr-o carcasa prea subtire, insa materialele folosite sunt de buna calitate, iar combinatia de plastic cauciucat, rama ce imita metalul cromat si sticla curbata a ecranului, coverg catre un design reusit, spunem noi. Gear S seamana mai mult cu o bratara inteligenta de dimensiuni mai mari decat cu un ceas.
Ecranul curbat, care acopera practic incheietura purtatorului, este elementul principal de design al device-ului, alaturi de bezelul cromat ce imbraca marginea display-ului. Tot frontal, la baza ecranului gasim butonul fizic de Power / standby / wakeUp, inspirat din design-ul seriei de smartphones Galaxy.

Pe latura dreapta a gadgetului gasim microfonul pentru apeluri si comenzi vocale iar pe latura stanga se gaseste difuzorul ceasului.


Pe spatele carcasei gasim pinii care fac legatura pentru incarcare cu micul charger extern, senzorii principali si locasul pentru nano SIM, protejat de un capac din pastic cauciucat.

Compatibilitate si specificatii:
Samsung Gear S este compatibil cu urmatoarele modele de smartphones Samsung: Samsung Galaxy Note 4 / Samsung Galaxy S5 / Samsung Galaxy Note Edge / Samsung Galaxy S4 / Samsung Galaxy Note 3 / Samsung Galaxy Note 2 / Samsung Galaxy S3.

Specificatii complete:
- Dimensiuni: 39.9 x 58.1 x 12.5mm, carcasa certificata IP67 (rezistenta la apa si socuri)
- Ecran: 2 inch, multitouch, Super AMOLED, rezolutie de 480 x 360p (300ppi)
- Procesor: Qualcomm Snapdragon 400, dual-core la 1Ghz
- RAM / ROM: 512MB RAM, 4 GB ROM (2,3GB disponibil pentru utilizator)
- Alerte: prin vibratie si ringtone-uri
- Baterie: 300 mAh + 350mAh baterie externa
- Senzori: accelerometru, barometru, senzor giroscopic, senzor geomagnetic, senzor de puls, senzor de lumina, senzor UV
- Conectivitate: Bluetooth 4.1, Wi-Fi 802.11 b/g/n, 3G, A-GPS cu GLONASS
- Sistem de operare: Tizen OS
Configurare
Configurarea initiala se face doar prin intermediul unui smartphone de generatie recenta din gama Galaxy. Instalarea de aplicatii pe smartwatch se face, de asemenea, folosind un smartphone compatibil.
Acestea fiind spuse, Gear S necesita instalarea pe smartphone a aplicatiei Samsung Gear manager din Google Play. Odata instalata, aplicatia se comporta, dupa cum indica si numele, ca un manager pentru ceasul Gear S.

In plus, la initiere, va arata cum sa puteti utiliza gesturile pe micul ecran al ceasului pentru navigare prin meniurile gadgetului.

Instalarea de aplicatii terte pentru ceasul inteligent se face din acest software.

Orice aplicatie selectata din Magazin se descarca pe smartphone, apoi se transfera catre Gear S si se instaleaza automat.

Noile aplicatii instalate de user apar in meniul general de aplicatii al ceasului.

Telefon independent? Da si nu
Pentru o serie de aplicatii veti avea nevoie de smartphone. De exemplu, aplicatia de harti, Here, poate fi initiata pe ceas, dar functioneaza doar pe smartphone.

De asemenea, daca vreti sa folositi Gear S cu SIM, notificarile de pe smartphone-ul vostru nu vor fi sincronizate si nu vor aparea pe ceas. Nu am inteles care este logica, in afara, desigur, de cea de marketing. De asemenea, nu veti putea folosi SIM-ul de pe ceas pentru apeluri sau trimitere de SMS-uri, atat timp cat gadgetul este conectat prin Bluetooth la smartphone. In acelasi timp, primirea notificarilor de pe smartphone pe ceasul inteligent (daca aveti un SIM introdus in Gear S) nu este posibila decat daca alegeti sa faceti redirectionare de apeluri.
Una peste alta, configurarea si folosirea ceasului, de fapt invatarea modului de utilizare pentru a-l folosi fara sa va poticniti permanent intrebandu-va de ce nu puteti face o operatiune sau alta, "mananca" mult timp.
Dincolo de aceste cateva mici "scapari" ale Samsung, Gear S se descurca bine atunci cand il folosesti doar pentru functia de telefonie, cu ajutorului unui nano SIM.

Ceasul are un difuzor destul de puternic si un microfon dedicat, cu ajutorul carora puteti initia si prelua apeluri, in acelasi mod in care o faceti pe un smartphone, cu precizarea ca folosirea lui fara accesorii de tip headset bluetooth va pune in fata situatiei de a vorbi la ceas folosind modul speaker, iar acest lucru nu este tocmai ok in orice situatie. Conectat la o casca bluetooth, Gear S poate inlocui cu succes un smartphone pe parte de apeluri si SMS-uri.

Calitatea apelurilor pe care le-am efectuat in cadrul testului este buna pe speaker (cu mici probleme de sunet, dar nesemnificative) si foarte buna daca folositi o casca Bluetooth! Am auzit si am fost auziti foarte bine in apeluri folosind o casca Bluetooth fara pretentii.Sistem de operare, customizare si aplicatii
Tizen OS este un sistem de operare aflat la inceput. Numarul aplicatiilor disponibile este inca destul de mic in magazinul dedicat. Cu toate acestea, pachetul de aplicatii se imbogateste permanent, iar ecosistemul promite destul de mult. Gear S vine cu o serie de aplicatii preinstalate, dintre care remarcam News Briefing, playerul de muzica, SVoice, ce permite controlul vocal al gadgetului, si, bineinteles, suita de sanatate si fitness S Health.



In magazinul dedicat gasiti aplicatii impartite deja pe categorii, dupa modelul Google Play. Cel mai probabil, cel mai mult veti apela la descarcarea unor noi teme pentru ceas (ecranul principal), iar aici aveti de unde sa alegeti.

Pentru navigare pe internet noi am instalat Opera Mini, browser pe care vi-l recomandam in cazul in care achizitionati ceasul. In ceea ce priveste introducerea textului pe micul ecran de 2 inch, fie ca vorbim despre scrierea unor sms-uri sau despre folosirea browserului, trebuie sa spunem ca Samsung a facut o treaba buna. Tastatura este, evident, mica, insa am reusit sa ne descurcam destul de bine la introducerea textului.


De asemenea, in magazin exista si o aplicatie care va permite sa va personalizati dupa bunul plac ecranul ceasului.

Alte aplicatii disponibile gratuit si care ne-au atras atentia sunt Compas, Calculator, Timer, Find my Car sau Voice memo.
Conectarea la PC se face printr-un cablu micro USB si cu ajutorul bateriei externe. Memoria interna a Gear S este de 4GB din care aveti la dispozitie in jur de 2,3GB pentru fisiere precum muzica, foto si altele. Odata conectat ceasul la PC, veti avea acces la folderele prestabilite pentru a copia contentul din si pe Gear S, prin metoda drag & drop.

Autonomie:
Cu SIM si date activate, cu cateva apeluri de test, cu bluetooth activat pentru instalarea aplicatiilor si folosit la nivel mediu, Gear S tine aproape 24 de ore. Bateria se consuma mult, insa, in standby (lasat, de exemplu, peste noapte a consumat 40%). Bateria externa ii asigura inca un ciclu de 24 de ore de functionare. Din pacate, cuplarea bateriei externe il face imposibil de purtat la mana, asa ca solutia nu este tocmai una ideala, dar, din nou, ajuta la prelungirea duratei de viata.



Interesant este ca Samsung a implementat si pe Gear S functia ultra Power Saving, care se comporta ca si pe Galaxy S5. Functia taie comunicatiile Wifi si lasa la latitudinea utilizatorului decizia de folosire sau oprire a conectivitatii 3G. In acelasi timp, ecranul devine alb-negru. Activarea functiei prelungeste autonomia in caz de nevoie.Pret si concluzii

Samsung Gear S costa in jur de 1.600 de lei si poate fi achizitionat de la CEL.ro. Pretul nu este unul tocmai mic, insa raportat la celelalte ceasuri inteligente de pe piata, gadgetul wearable al Samsung ofera suport pentru SIM si conectivitate completa, de la Bluetooth si WiFi la GPS si 3G. Nu putem sa tragem o concluzie transanta legata de Gear S, tocmai din cauza ca sistemul de operare este la inceput de drum. Desigur, vor urma actualizari publicate de Samsung si care vor face ca experienta utilizatorilor sa fie din ce in ce mai completa.
Este Samsung Gear S un gadget pe care il recomandam spre achizitie? Da, se situeaza mult deasupra celorlalte optiuni de pe piata, iar daca dispuneti deja de un terminal inteligent Galaxy de ultima generatie si aveti si un buget stabilit pentru achizitia unui smartwatch, atunci Gear S poate fi considerat prima optiune. In fond, diferenta de pret fata Moto 360 sau Sony Smartwatch 3 nu este chiar atat de mare, iar functia de telefonie oferita de Gear S poate fi un argument pro Samsung Gear S.
Noutati




