Samsung Galaxy S6 Review: aproape perfect
6/6851
calendar_month 25 Mai 2015, 18:30
Putem spune din start ca arma cu care Samsung vrea sa se bata cu Apple exista, in sfarsit: Galaxy S6 este, cu siguranta, cel mai reusit terminal din gama de pana acum (excludem versiunea Edge, care aduce si mai multa personalitate brandului). Galaxy S6 este un smartphone puternic, cu un design inspirat si rafinat, ce dispune de un angrenaj de camera aproape impecabil, de o autonomie buna si aduce o interfata proprietara Samsung imbunatatita cu mult fata de ceea ce stiam. Pe scurt, cam asa am descrie noul varf de gama al Samsung, Galaxy S6.

Nu putem incepe review-ul inainte de a multumi CEL.ro pentru unitatea de test!
Specificatii complete:

  • Display: Super AMOLED, 5.1 inch, rezolutie de 1440 x 2560 pixeli (577 pixeli per inch), protejat Gorilla Glass 4;

  • Chipset: CPU octa-core Exynos 7420 (Quad-core 1.5 GHz Cortex-A53 & Quad-core 2.1 GHz Cortex-A57) / GPU: Mali-T760;

  • Memorie RAM / ROM: 3G RAM / 32GB memorie interna;

  • Camera principala: 16MP, 2988 x 5312 pixeli, stabilizare optica a imaginii, AF, LED flash, Geo-tagging, touch focus, face detection, Auto HDR, panorama;

  • Camera secundara: 5 MP, cu filmare la rezolutie 1080p@30fps, dual video call, Auto HDR;

  • Retele: 3G, 4G

  • Bluetooth: v4.1, A2DP, LE, apt-X

  • WLAN: 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot

  • Altele: Port IR, NFC

  • Porturi: microUSB v2.0 / 3.5mm audio jack

  • Senzori: accelerometru, giroscop, senzor de proximitate, compas, barometru, heart rate, SpO2

  • Senzor amprenta: certificat PayPal si Samsung Pay (certificari Visa, Mastercard)

  • Audio: un sigur difuzor

  • Baterie: 2.550 mAh

  • Sistem de operare: Android 5.0.2 Lollipop

  • Dimensiuni si greutate: 143.4mm x 70.5mm x 6.8 mm / 138 grame.


Design si constructie:

Am scris anterior ca Galaxy S6 seamana, din multe puncte de vedere (si unghiuri...), cu iPhone 6. Si asa este, exista similaritati, cel putin atunci cand privim baza celor doua device-uri rivale.

(iPhone 6 Plus)
Este clar ca designerii Samsung au aruncat o privire la "vecini", dar lucrurile nu sunt atat de grave pe cat par. Samsung Galaxy S6 nu poate fi numit o copie de iPhone 6 pentru ca, desi avem elemente de design comune, noul varf de gama al Samsung arata mult mai bine decat produsul Apple. Cel putin asta este opinia noastra. Combinatia dintre metalul ramei si sticla rezistenta la zgarieturi (pe spatele carcasei) dau terminalului o nota rafinata, premium, iar materialele folosite de catre sud-coreeni sunt, fara dubii, de calitate foarte buna. Ceea ce nu ofera Samsung Galaxy S6, insa (orice fapta buna trebuie pedepsita, nu? :), este priza sau gripul in mana utilizatorului. Aluneca foarte usor daca nu ai grija sa il tii cu atentie. De asemenea, folosirea sticlei pe spatele terminalului se traduce prin amprente multe.
Pe partea frontala vom gasi display-ul de 5,1 inch, iar sub el butonul multifunctional home/cititor de amprenta, incadrat de tastele capacitive Back (in dreapta) si Tasking (in stanga):

Deasupra ecranului avem logo-ul Samsung, difuzorul pentru apeluri, camera foto de 5MP, senzorul de proximitate si cel de ambianta:

Laturile aparatului se remarca printr-un design ingenios si care indeparteaza, practic, aspectul Galaxy S6 de rivalul iPhone 6. Artificiul estetic poate fi vazut in imaginile de mai jos. Pe latura stanga a device-ului gasim doar butoanele fizice de volum:

Pe latura opusa avem Butonul fizic Power/ standby si sertarul pentru nano SIM:

Rama superioara a Galaxy S6 gazduieste portul IR si un microfon:

La baza telefonului gasim jack-ul audio de 3,5mm, mufa micro USB, microfonul principal si difuzorul smartphone-ului camuflat in carcasa sub o grila pe care o regasim si la alte modele ce ofera un design bazat pe aliaj metalic:

Spatele Galaxy S6 este imbracat in intregime in Gorilla Glass 4 si, desi versiunea testata de noi este numita Black, putem vedea ca geamul de protectie ofera un efect vizual cu reflexii bluemarin sidefat (acelasi efect poate fi vazut pe marginile care imbraca ecranul). Impresia pe care ti-o lasa o astfel de combinatie este de device premium din cap si pana in picioare.

Pe spate gasim senzorul principal de camera foto de 16MP, incadrat de un bezel cromat, dar si blitul si senzorii heart rate. Probabil ca nu este prima data cand auziti asta, dar, da, angrenajul de camera iese in afara carcasei destul de mult, insa sticla de protectie a senzorului este si ea rezistenta la zgarieturi, dupa cum afirma producatorul. Totusi, recomandam prudenta in asezarea telefonului pe diverse suprafete pentru a evita deteriorarea camerei.

Display si audio:
Display-ul este fantastic, fara sa exageram niciun pic. Rezolutia oferita pe display-ul de 5.1 inch nu lasa loc de comentarii, oricat de carcotas esti.

La o densitate a pixelilor per inci de aproximativ 577, lucrurile arata excelent. Unghiurile de vizualizare sunt foarte bune, iar stralucirea ecranului face contentul vizibil fara probleme chiar si in lumina directa a Soarelui.

Sunetul pe singurul difuzor amplasat pe rama (in baza) nu ofera rezultate spectaculoase. Putem plasa experienta audio pe difuzorul extern in zona mediocra. Lucrurile se schimba mult in bine in momentul in care conectam la aparat castile de calitate foarte buna, aflate in pachetul comercial.

Hardware si rezultate benchmark:
Stiti deja despre "micul" scandal dintre Samsung si Qualcomm, care s-a lasat cu o decizie, spunem noi, buna luata de catre sud-coreeni, respectiv apelarea la propria solutie, Exynos 7420. Chipsetul, nu doar ca este elaborat in-house, ci si este si foarte puternic, alaturi de cei 3GB RAM. Un aspect foarte important este ca terminalul nu se incalzeste aproape deloc. Cat despre puterea de procesare, iti poti da seama imediat cand rulezi testele benchmark si vezi cat de repede sunt finalizate acestea, comparativ cu alte flagship-uri concurente.
Evident, smartphone-ul ruleaza impecabil absolut orice aplicatie. Real Racing 3 arata fabulos pe ecranul de 5,1 inch cu rezolutia amintita, iar toate aplicatiile se deschid aproape instantaneu.

Iata scorurile obtinute de Samsung Galaxy S6 in Quadrant, AnTuTu, GeekBench3 si Vellamo:
Quadrant:

AnTuTu:

GeekBenh 3:

Velammo:

Camera foto/video:
Punctul forte al Samsung Galaxy S6 este, fara indoiala, camera foto, probabil cea mai buna de pe piata smartphone in acest moment si care, credem noi, ca se poate bate cu tehnologia PureView, fara sa compreseze atatia megapixeli. Am realizat cateva fotografii in exterior si in interior pe functie auto, cu si fara HDR activat.
Ideea este ca Samsung ofera o "tona" de optiuni, reglaje si scene pentru noua camera a Galaxy S6, asa ca oricine nu este multumit de o imagine in modul Auto, poate apela la multiple setari.
(clic pe imagini pentru dimensiune mare)

(clic pe imagini pentru dimensiune mare)

Ar mai fi de spus ca stabilizarea optica a imaginii si viteza cu care poti face fotografii cu S6 sunt demne de studiat de catre o buna parte a concurentei (poate chiar si Apple ar putea arunca o privire :)
Iata mai multe sample-uri, cu precizarea ca in mometul in care am realizat fotografiile, era innorat:
(clic pe imagini pentru dimensiune mare)




(Interior - HDR)

functie de desharf pe subiectul principal - interior:

Functie de sharf pe subiectul principal - interior

Software, noul TouchWiz si telefonie:
Pentru ca simplu inseamna bine de cele mai multe ori, Samsung s-a pliat pe recomandarile utilizatorilor care de mai multi ani reproseaza producatorului ca TouchWiz este o caramida atarnata de gatul terminalelor cu Android sud-coreene.
Acum, totul este simplificat, gasim instalate in Android 5.0.2 doar cateva aplicatii proprietare Samsung, cu posibilitatea, desigur, de a instala si altele ulterior (precizare: aplicatiile de benchmark si Real Racing 3 au fost instalate de catre noi).

In plus, introducerea serviciilor Microsoft (avem un folder Microsoft chiar pe ecranul principal) pare o idee excelenta, o completare a optiunilor utilizatorilor fata de ceea ce ofera Google-ul in mod nativ.

Telefonia este de nota zece, de oriunde am vorbit nu am avut probleme de semnal, am auzit si am fost auziti foarte bine, fara intreruperi, cu un sunet "cristal".
Autonomie:
Dupa aproape o ora de apeluri, instalare si rulare teste benchmark, instalare si rulare RealRacing 3, browsing, email, plus realizarea a peste 150 de fotografii(!), alaturi de stanby-ul aferent - telefonul ne-a tinut doua zile si cinci ore pana la avertismentul de baterie descarcata de 15%. Ceea ce este mai mult decat bine, cu luminozitatea ecranului setata mixt (mediu si maxim).

In plus exista doua optiuni suplimentare pentru salvarea bateriei: "Modul economisire a energiei" care ar mai fi asigurat inca aproape 8 ore de utilizare, dar si "Modul Economisire maxima a energiei", care ar fi asigurat inca 17 ore de folosire a terminalului.
In testul video - rulare filme la 1080p si chiar si la 1440p (!) cu luminozitatea setata la 100%, volum maxim - pe casti - Galaxy S6 a oferit peste sase ore de vizionare (pana la avertismentul de baterie de 15%), un rezultat foarte bun.

Pachet comercial:
In cutie gasim smartphone-ul, incarcatorul, cablul de date, castile si ghidul de pornire rapida. Toate accesoriile oferite sunt de culoare alba. In pachet mai avem si agrafa speciala pentru scoaterea sertarului unde introducem nano SIM-ul.


Concluzii si pret:
Samsung Galaxy S6 poate fi numit un terminal mobil inteligent aproape complet. Nu ne hazardam sa spunem ca este cea mai buna alegere posibila de pe piata in momentul de fata, dar nici departe o astfel de afirmatie nu ne aflam. Ne-a impresionat atat prin design si calitatea materialelor utilizate de companie, cat si prin modul aproape ireprosabil in care functioneaza, indiferent de ceea ce vrei sa faci cu acest telefon. Autonomia este si ea foarte buna, desi la inceput aveam cateva indoieli ca o baterie de 2.550 mAh poate satisface cerintele unui ecran cu rezolutie foarte mare si procesorul puternic. Iar pe parte de fotografie si flmare poate fi recomandat utilizatorilor care vor sa plece in concediu si sa-si lase aparatul foto acasa. N-ar fi stricat si implementarea unui slot pentru carduri microSD, respectiv posibilitatea de expansiune a memoriei interne (mai ales ca filmarea UHD ocupa "ceva" spatiu). Pentru ca S6 este varful de gama al Samsung, nu vom spune ca este scump - se afla in aceeasi categorie de pret cu terminalele de top ale concurentei. In concluzie, putem spune ca Galaxy S6 este cel mai bine gandit smartphone din seria Galaxy de pana acum si, mai mult, se poate bate fara probleme pentru titlul de smartphone al anului 2015.
Samsung Galaxy S6 poate fi achizitionat al pretul de 3099 lei, cu o reducere de 100 de lei si bonus o baterie externa InfoTouch Solo de 10.000 mAh de la CEL.ro, in cadrul campaniei care se va incheia in aceasta seara la ora 24:00!



Sondaj

Ce cadou ti-ar placea sa primesti?