Review: Windows Mobile 7
calendar_month 23 Feb 2010, 16:55
2010 se anunta a fi un an bogat in lansari, iar marile companii au inceput deja un razboi strategic momentan doar la nivelul conferintelor de presa. Se pare piata pe care se mizeaza si in care se vor face schimbari majore in acest an este ceea a comunicatiilor.
Desi Google a ridicat o mare provocare pe piata sistemelor de operare pentru telefonie mobila introducand Android, lider este, in continuare, Symbian datorita, probabil in primul rand, parteneriatului cu Nokia. Totusi, ascensiunea noilor rivali pare a fi atat de rapida incat e posibil ca in scurt timp sa avem un alt clasament. Unul dintre pretendentii "din umbra" ai locului intai se anunta a fi nimeni altul decat Windows Mobile 7.
Profitand de lipsa de stralucire a competitorilor sai la World Mobile Congress desfasurat in februarie la Barcelona, Microsoft a tinut capul de afis cu anuntul privind noul lor sistem de operare denumit Windows Mobile 7, produs care va fi lansat in toamna acestui an.

Ce aduce Windows Mobile 7?
Se pare ca noul sistem de operare va avea o interfata grafica asemanatoare cu cea de la actualul media player Zune HD. Interfata grafica va oferi suport pentru integrarea cu consola de jocuri X-box, cu Zune si va dispune de facilitati pentru interactiunea cu retelele sociale.
Sistemul include sase centre tematice People, Pictures, Games, Multimedia, Marketplace si Office unde utilizatorul poate pastra si accesa continutul si permite conectarea la Xbox Live pentru jocuri in retea.Microsoft doreste mai mult control pentru a se asigura ca poate fi folosit in conditii optime.
In ceea ce priveste cerintele hardware, acestea sunt mult mai stricte iar autonomia bateriei este modificata simtitor.

"Este o ruptura completa fata de ceea ce s-a facut pana acum, dar si fata de ce se face in prezent, cand toata lumea incearca sa copieze Apple", a explicat un oficial Microsoft. Declaratia este extrem de provocatoare si ne obliga sa aruncam o privire la ceea ce se stie deja si deocamdata despre Windows Mobile 7 pe scurt:
-Lipsa multi-tasking-ului, mai exact aplicatiile care ruleaza in background vor fi suspendate;
-Interfata similara cu cea de la Zune HD cu cateva schimbari minore;
-Integrare completa cu X-Box si Zune;
-Suport complet pentru conectarea la retele de socializare, Facebook si la multe aplicatii de acest gen;
-Excluderea Windows Mobile Device Center. Sincronizarea va fi disponibila de acum doar prin intermediul Zune Software;
-Lipsa suportului Flash. Aici cei de la Adobe inca mai analizeaza oferta celor de la Microsoft si ramane de vazut ce se va intampla;
-Nu vor putea fi instalate aplicatii de pe diverse medii de stocare ele putand fi descarcate si instalate doar de pe Market Place cu optiunea "Try before you buy";
-Nu vor putea fi rulate aplicatiile vechi care functionau pe vechile sisteme de operare WM 6, 6.1 si 6.5;
-Lipsa suportului pentru interfetele OEM. Tragem concluzia ca Sense UI, SPB Mobile Shell, Point UI, Infinity si multe altele nu vor fi admise.

Analizand caracteristiciele de mai sus, daca nu apareau cuvintele Zune, X-box si semnatura celor de la Microsoft puteam sa pariez ca e un produs Apple. Sa le acordam insa si noi credit, daca tot si-l acorda singuri oricum. Personal cred ca balanta se va indrepta tot catre Android in urmatoarea perioada, Symbian va disparea incet de pe piata in urmatorii ani sau va fi dezvoltat intr-o noua directie gratie mutarii sale in zona open source, Blackberry va ramane la stadiul de plutire si cel mai probabil se va limita la continentul nord american, iar Windows Mobile va culege cate ceva de la unii si de la altii si va ramane in clasament doar datorita masinariei de marketing de care dispune. Apple va ramane primul si cel mai drag multora, evident, pana in ziua in care, posibil sau nu, toti se vor satura de limitarile si restrictiile existente la iPhone.
Evident, asta daca, in cativa ani sau poate chiar mai curand, nu va fi lansat un nou sistem de operare pe care nici nu ni-l putem imagina acum.