Review Utok i1000: Intel inside, aluminiu outside
1/16635
calendar_month 23 Oct 2014, 09:45
Utok a lansat relativ recent pe piata o noua tableta cu procesor Intel Atom si Android, de aceasta data un device de 10 inch. Lansarea coincide cu implinirea primului an de existenta pentru brandul Utok. Produsul este unul pe care il putem considera performant din punct de vedere al raportului calitate pret. Tableta costa 649 de lei si vine cu un case cu tastatura la pachet. Are si bune are si rele dar, per general, reprezinta o evolutie in ton cu scopul declarat al companiei, si anume acela de a face tehnologia accesibila.


Unboxing
Cutia in care vine Utok i1000 este una mai mare decat ne-am asteptat, asta datorita faptului ca tableta de 10 inch este insotita si de o husa cu tastatura integrata, care se conecteaza prin intermediul unui cablu microUSB.

In cutie gasim tableta de 10 Inch, amplasata peste husa cu tastatura, un cablu USB, incarcatorul si un adaptor OTG. Nu lipsesc ghidurile de utilizare.
Design
Estetic vorbind, Utok i1000 nu se desprinde foarte mult de designul traditional al tabletelor de 10 Inch, cu precizarea ca tableta de fata ofera bezeluri laterale inguste, ceea ce o apropie de aspectul generatiilor moderne ale unor branduri straine consacrate.

De remarcat este ca spatele tabletei este din aluminiu, ceea ce confera device-ului un aspect general rafinat.

Tinuta in mod portret, tableta pare un pic inalta in comparatie cu alte device-uri similare, insa asta se datoreaza, dupa cum spuneam anterior, si marginilor mai inguste care incadreaza ecranul.
Partea frontala a tabletei este ocupata in mare masura de ecran, nu avem butoane fizice pe fata, ci doar camera frontala de 0,3MP.

Pe latura dreapta gasim, sus, butonul de power/stand-by si butoanele de control pentru volumul audio. Pe aceeasi latura, asezat central, se afla slotul pentru carduri microSD, iar ceva mai jos gasim un mic orificiu, care este microfonul tabletei.

Baza Utok i1000 este curata, la fel si latura stanga.
Latura superioara gazduieste jack-ul audio de 3,5mm si mufa de incarcare si transfer fisiere microUSB.

Dupa cum va spuneam, spatele tabletei este din aluminiu. Aici gasim camera principala de 2MP si doua grile care acopera difuzoarele tabletei. Evident, tot pe spate se afla si logo-ul Utok si cel al corporatiei Intel.

Dimensiunile i1000 sunt de 260,6mm x 160,2mm, iar grosimea 8,8mm. Greutatea Utok i1000 este de 590 grame.
Display
Display-ul Utok i1000, cu rezolutie HD, este foarte responsiv, iar navigarea prin meniuri, galeria foto si prin Google Play este foarte fluenta. Pare a fi unul dintre cele mai responsive ecrane de Utok de pana acum. De asemenea, luminozitatea ecranului este foarte buna chiar si la nivelul minim, setare la care veti apela, in mod sigur, in multe cazuri. Desigur, tehnologia IPS isi face si ea simtita prezenta prin unghiuri mari de vizualizare.

Hardware si performante
Specificatii complete:

Utok i1000 vine cu un display de 10,1 inch, cu tehnologie IPS si rezolutie HD (1280x800 pixeli), se bazeaza pe un procesor Intel Atom Z2520, dual-core la 1,2 GHz si 1GB RAM. Procesorul grafic este un PowerVR SGX 544MP2. Impactul actualizarilor care functioneaza in background simultan cu rularea altor aplicatii pare a fi redusa, in raport cu alte produse similare, probabil si datorita procesorului Intel Atom implementat. Exista totusi cateva laguri, dar credem ca un update la Android KitKat ar rezolva si acest aspect, unul prezent, de altfel, si pe device-uri cu mult mai scumpe decat i1000 .
Vedeti rezultatele obtinute de Utok i1000 in testele benchmark:
Quadrant
(clic pe imagine pentru dimensiune mare)

AnTuTu

Vellamo

Am rulat Real Racing 3 si am detectat cateva probleme. Jocul porneste greu, si nu ne referim la prima rulare, ci la deshiderea ulterioara a jocului. Exista cateva mici laguri in meniul RR3, dar, per general, experienta de gaming este satisfacatoare.

Cert este ca Utok i1000 nu este o tableta de gaming, ci una orientata mai mult spre productivitate, mai ales ca vine cu husa cu tastatura inclusa.
Jocurile mai putin solicitante merg foarte bine, dar probabil ca aceasta precizare nici nu isi ai are rostul.
Browsing
Experienta de browsing pe navigatorul implicit din Android 4.2.2 Jelly Bean este placuta pe ecranul de 10.1 inch cu sensibilitate ridicata al Utok i1000. Pe parte de browsing nu am intampinat nicio surpriza neplacuta.

Autonomie este foarte buna

Utok i1000 vine cu o baterie de 6000 mAh ce asigura un timp de lucru de 5 ore, potrivit datelor oficiale ale producatorului. In utilizarea de zi cu zi am fost surprinsi de autonomia mult mai mare oferita de tableta.
Iata ce releva si testele noastre de autonomie:
Baterie full ora 13:45 (marti) - inceput de testare a autonomiei: luminozitate la jumatate; Wi-Fi pornit aproape tot timpul cu actualizari de email si retele sociale; rulare teste benchmark (AnTuTu, Quadrant si Vellamo); instalare si rulare Real Racing 3; navigare pe net; rulare clipuri Youtube (si stand-by-ul de rigoare). La ora 21.45, bateria tabletei arata inca 75%. Dupa vizionarea unui film HD pe Youtube cu o durata de o ora si 33 de minute, bateria a ajuns la 53%!

Consumul este foarte bine optimizat. Lasata in standby peste noapte, tableta a ramas la nivelul de baterie de 53%. Apreciem ca pe site-ul Utok compania a scris in dreptul autonomiei "timp de așteptare pana la 5 ore", dar de aceasta data puteau sa fie mai putin precauti :) pentru ca bateria de 6000 mAh este mult mai puternica decat poti deduce din prezentarea oficiala.
Dupa cum era de asteptat, tableta consuma cel mai mult in gaming. Jumatate de ora de Real Racing 3 (cu WiFi pornit) a adus bateria de la nivelul de 53% la nivelul de 37% (oricum am pune problema, consumul nu este excesiv). Cam 10 minute de browsing mai consuma 4% din baterie. Pe de alta parte, tableta nu se incalzeste aproape deloc (lucru surprinzator, mai ales cand vorbim despre jocuri cu cerinte mari de procesare grafica).
La final (miercuri ora 19:00) utilizata destul de intensiv, bateria Utok i1000 a rezistat o zi si 43 de minute pana la avertismentul de 15% energie ramasa.
Datele de utilizare si consum prezentate mai sus reprezinta autonomia oferita de Utok i1000 la un singur ciclu de incarcare.

Utilizare cu tastatura
Tastatura se conecteaza prin USB, asa cum v-am spus deja. Nu este cea mai practica solutie, ar fi fost de preferat tehnologia Bluetooth, dar este destul de raspandita printre accesoriile cu preturi accesibile pentru tabletele cu Android. Nu stim cat de mult veți folosi tastatura pentru functiile de productivitate, dar este clar ca daca v-ati obisnuit un pic tastarea pe un touch screen, veti folosi case-ul cu tastatura mai mult pe post de husa de protectie pentru device.

Ce mai putem spune este ca ne-ar fi placut ca tastatura sa ofere si un touchpad, mai ales ca Android este total compatibil cu acesta solutie tehnica, iar astfel navigarea pe internet, de exemplu, ar fi fost mult mai placuta de pe tastatura. Pentru scris texte, tastatura (butoanele sunt din plastic dur, nu din cauciuc) este utila, feedback-ul fizic la apasare este consistent, in concluzie ofera o experienta buna. In plus, husa cu care vine la pachet Utok i1000 este atent lucrata si este realizata dintr-un material care pare de calitate si are un aspect elegant. Adaugam aici si ca protejeaza foarte bine device-ul.

Software
Ca de obicei, faptul ca Utok nu incarca sistemul de operare al Google (Android 4.2.2 in acest caz) cu foarte multe aplicatii este de apreciat. In acelasi timp, traditional pentru Utok este ca device-urile sale sa vina cu Seenow, GetLokal, Elefant Reader (cu carti preinstalate), Zonga, Utok Now (pentru inregistrarea device-ului pe site-ul producatorului si prelungirea garantiei la 5 ani). Evident, nici Utok i1000 nu face exceptie si ofera aceste bonusuri.
Din pacate, de la camera principala de 2MP a tabletei nu poti avea pretentii. iata un sample:
(clic pe imagine pentru dimensiune mare)

Pret si concluzii

Tableta Utok i1000 costa pe site-ul UTOK 649 de lei cu tastatura inclusa (si un stylus).
Cei care doresc o tableta cu o autonomie foarte buna pe internet (browsing, playback de fisiere video etc.) optimizata pentru rularea de aplicatii de productivitate, social media si gaming de ocazie, Utok i1000 este o solutie foarte buna la pretul de 649 de lei.
Lansarea Utok i1000 pe piata, cu specificatiile si performantele pe care am putut sa le constatam, raportate, evident, la nivelul de pret accesibil, marcheaza evolutia pe care a facut-o Utok la un an de la aparitia pe piata. De altfel, in primul an de existenta, brandul celor de la Skin a mers pe ideea tehnologiei accesibile si se pare ca momentan acesta este si drumul pe care il va urma in continuare, cel putin pentru o perioada.



Sondaj

Care credeti ca a fost cel mai asteptat film din 2024?