Review Utok Hello 7K: un "phablet" surprinzator de bun
6/6632
calendar_month 06 Mar 2015, 10:00
Utok ne-a pus la dispozitie pentru teste un nou produs sub brandul romanesc, Utok Hello 7K, o tableta cu ecran de 7 inch, dotata cu functie de telefonie (SIM intern) si procesor octa-core de la MediaTek.

Inainte de a trece la review-ul propriu-zis ar trebui sa justificam titlul articolului, care concluzioneaza cumva impresiile pe care ni le-a creat noua tableta sub brand romanesc.
Dupa cum stiti daca ati urmarit review-urile noastre, ne-am obisnuit sa "certam" companiile locale de cele mai multe ori pentru lipsa de inspiratie atunci cand decid sa aduca si sa comercializeze in Romania produse realizate in China si branduite local. In acelasi timp, am laudat initiativele acelorasi companii atunci cand produsele pe care le-am testat ne-au depasit asteptarile, mai ales ca am raportat intotdeauna aceste asteptari la pretul de raft al produselor in cauza. Industria globala de profil s-a schimbat mult in ultimii doi ani, iar acum firmele locale intampina un cu totul alt tip de obstacol.
Pe scurt, problema "producatorilor" de gadgeturi de la noi este una ce se rezolva cu eforturi mari (a se citi investitii). Companiile de renume din domeniul tehnologic au adoptat un trend care arata ca marea masa a utilizatorilor doreste device-uri bune, dar si ieftine! Si au trecut la treaba. Astfel, s-a ajuns la situatia in care pentru un nume relativ nou pe piata telefoanelor sau tabletelor (luati orice exemplu de companie de la noi) a devenit aproape inutil sa ofere un produs ieftin si atat. Se impune clar o evolutie calitativa semnificativa, insotita de un pret ceva mai accesibil macar decat cel al unui produs similar, dar "de brand". Cu alte cuvinte, este greu sa recomanzi un produs "romanesc" ce vine cu un pret similar unui Asus sau unui Samsung, doar pentru ca este romanesc. Revenind la subiectul articolului, Utok Hello 7K pare sa ne fi convins sa spunem ca tableta merita credit, iar daca Utok, ca de altfel, orice alta companie de la noi, continua pe acest drum s-ar putea sa incepem sa ne schimbam optica si sa fim mai putin reticenti atunci cand vorbim despre produsele sub brand local. Iar acum, argumentele!
Specificatii Utok Hello 7K:

  • Dimensiuni: 186x107x8.9mm

  • Greutate: 260g

  • Display: 7 inch, IPS OGS, rezolutie 1280 x 800p

  • Procesor: octa-core MediaTek 8392 (1,7GHz)

  • GPU: Mali 450 MP4

  • RAM/ROM: 1GB DDR3, 8GB memorie interna (slot carduri microSD)

  • Camera principala: 2MP

  • Camera frontala: 0,3MP

  • Senzori: G-Senzor, Senzor de proximitate, Senzor de lumina

  • Retea 3G 900/2100 Mhz (SIM normal)

  • Conectivitate: 3G, Wi-Fi IEEE 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0, GPS

  • Porturi: Micro USB, Micro SD, jack audio standard 3,5mm

  • OS: Android 4.4 KitKat

  • Baterie: 3000 mAh


Continut cutie comerciala:

In cutie veti gasi tableta UTOK Hello 7K, incarcatorul, un cablu USB, un adaptor OTG si manualul de utilizare. Ne-ar fi placut, avand in vedere ca vorbim despre o tableta pe care o puteti utiliza si ca telefon, ca producatorul sa puna in pachet si un handsfree.

Constructie si Design:
Carcasa este din plastic mat, are un aspect general placut si ofera o aderenta buna in mana utilizatorului.

Tableta este subtire si usoara.

Pe partea frontala singurele elemente vizibile, in afara de ecran, sunt camera pentru Skype, difuzorul pentru telefonie si senzorul de ambianta.

La latura dreapta avem butoanele fizice de Power / standby si volum.

Baza si latura stanga a tabletei nu adapostesc nici butoane si nici mufe.
In partea superioara a tabletei gasim mufa micro USB pentru incarcare si conectare la PC si jack-ul audio de 3,5mm.

Pe spatele tabletei gasim difuzorul, in extremitatea de jos, iar in partea de sus camera foto cu blit.

Tot aici, insa sub un capac ce acopera toata partea superioara de pe spatele tabletei, gasim slotul pentru SIM (mini SIM) si slotul pentru carduri microSD.

Display si sunet:
Display-ul ofera ceea ce te astepti sa ofere un device de 7 inch cu rezolutie HD. Este foarte luminos si datorita tehnologie IPS ofera unghiuri de vizualizare foarte bune. Filmele la rezolutie HD se vad excelent, iar jocurile arata foarte bine pe acest ecran.



Ceea ce am putea reprosa, este calitatea foliei aplicata pe display. Avand in vedere ca ecranul nu are o protectie din fabrica, de tipul Gorilla Glass sau alta tehnologie, folia este binevenita, dar recomandam schimbarea ei cu una de calitate.
Pe parte de sunet nu sunt foarte multe de spus. Sunetul redat de difuzorul pe de spatele tabletei nu este de cea mai buna calitate, basul lipseste cu desavarsire si nu exista o dinamica audio. Totusi, trebuie sa spunem ca sunetul redat este clar, atat in jocuri cat si la redarea filmelor. La cuplarea unei perechi de casti, lucrurile se schimba mult in bine, asta in principal evolutiilor aduse de sistemul de operare Android 4.4.
Hardware si benchmark:
Procesorul MediaTek 8392 cu opt nuclee alaturi de unitatea de procesare grafica Mali 450 MP4 reprezinta o optiune excelenta pentur un device situat la acest nivel de pret. Pentru cei care au uitat, MT 8392 este procesorul promovat de catre cei de la MediaTek drept primul "true octa core", respectiv primul procesor cu opt nuclee reale. Nu este tocmai cea mai noua sau performanta solutie de la MediaTek, dar este una care inca isi demonstreaza puterea (si consumul relativ redus) pe device-urile mai accesibile. Prin urmare, cu astfel de specificatii era de asteptat ca Utok Hello 7K sa nu ofere suprize neplacute. Iar lucrurile asa stau: nu am intampinat niciun fel de probleme de fluenta in utilizare, nu exista laguri in aproape nicio aplicatie pe care am rulat-o in cadrul testului. Real Racing 3 se misca si arata aproape impecabil pe acest device de la UTOK, navigarea web este foarte fluenta, multitasking-ul ruleaza fara efort... pe scurt, nu avem ce reprosa tabletei din acest punct de vedere.

Iata rezultatele obtinute in Quadrant, AnTuTu si Vellamo:
Quadrant

AnTuTu

Vellamo

Functie de telefonie:peste asteptari
Sunetul se aude foarte clar si foarte puternic in cazul in care veti folosi tableta pe post de telefon. Nu recomdam totusi utilizarea in acest mod (pentru ca inca ni se pare penibil sa pui la ureche un device de 7 inch), dar un handsfree rezolva, partial macar, problema de ergonomie, fie ca vorbim despre unul Bluetooth, fie despre unul cu fir si casca.

Esential este ca in timpul apelurilor (am vorbim la Utok Hello 7K mai mult de 30 de minute) nu am intampinat probleme tehnice (zgomote, pacanituri - cum vreti sa le spuneti - sau intreruperi). Functia de telefonie este foarte bine implementata. Desigur, pentru ca vorbim despre undevice 3G, cel mai mult veti folosi SIM-ul pentru date, atunci cand nu aveti acces la un hotspot WiFi.
Software si aplicatii preinstalate:
Utok Hello 7K ruleaza Android 4.4 KitKat aproape curat, cu interfata pe care o cunoasteti deja la Utok.

O functie interesanta pe care am gasit-o pe Hello 7K este "multi windows", respectiv posibilitatea de a minimiza aplicatiile si a le face sa ruleze in ferestre. Aceasta functie va permite sa rulati doua sau mai multe aplicatii in acelasi timp redimensionand ferestrele de lucru.


Compania a preinstalat pe tableta cateva aplicatii pe care, de asemenea, le cunoasteti daca ati folosit un produs sub brand Utok sau daca ati citit review-urile. (Google Play, Gmail, Google Plus, Google Maps, Navigation, Facebook, Youtube, Garantie, Seenow HD, Elefant eReader).
Autonomia este foarte buna
Pentru o tableta cu functie de telefonie si pe care am folosit-o in teste ca atare, respectiv am facut apeluri si am fost apelati, Hello 7K se comporta peste asteptari.
Am folosit doua scenarii pentru testarea bateriei. Primul scenariu este cel de utilizare mixta - am instalat si rulat testele benchmark, am instalat si rulat Real Racing 3 si ne-am jucat in jur de 30 de minute, am rulat timp de 20 minute clipuri YouTube HD, am facut browsing timp de 15 minute, am vorbit la telefon timp de 30 de minute + plus butonatul inevitabil pentru setari. Cu tot standby-ul aferent (WiFi activat sau date 3G permanent), luminozitate setata la nivel mediu, in utilizare mixta am obtinut 17 ore si 30 de minute (!) pana la avertismentul de baterie de 15%. Trebuie sa spunem ca rezultatul este unul peste asteptari.

Al doilea scenariu este strict realizat pe parte de redare video. Am rulat filme si clipuri HD pe Youtube (evident, cu functia WiFi activata) cu luminozitate la maximum si am obtinut doua ore si 18 minute pana la aparitia avertismentului de baterie descarcata - 15%.

Daca rulati un film HD stocat local, la luminozitate medie (credeti-ne, indoor nu aveti nevoie de luminozitate mai mare pentru display) si fara WiFi activat, puteti obtine lejer peste 4 ore de autonomie Video-playback.
Concluzie:

Utok Hello 7K are un pret de 599 de lei pe site-ul companiei. In acest cost primiti si un card microSD (CLS10) de 8GB, cadou si Bonus o suta de carti in format electronic pentru - Elefant reader, si un abonament de o luna de (TV + Filme) pe Seenow.
Asa cum spuneam la inceput, pe piata exista deja produse similare tabletei de la Utok, insa nu neaparat mai bune, ci doar concurente. Hello 7K ne-a placut si nu vedem niciun motiv pentru a nu recomanda noul produs al companiei romanesti.