Review Utok 5008 - smartphone octa-core la 999 lei
1/16529
calendar_month 23 Iul 2014, 13:30
Utok ne-a pus la dispozitie pentru teste o unitate a recent lansatului Utok 5008, primul smartphone cu procesor octa-core al brandului romanesc si noul varf de gama al companiei pe care il puteti cumpara la pretul de 999 de lei. Ce inseamna smartphone cu procesor cu opt nuclee, display HD si design care mizeaza pe un profil slim de 7,1mm in aceasta suma? Sa aflam impreuna.
Unboxing
In pachetul comercial veti gasi device-ul, o baterie de 2500 mAh foarte subtire, incarcatorul, un cablu USB - microUSB, castile (insotite de buretei) si ghidurile de utilizare Utok.


Design
Daca va plac device-urile cu design simplu sau, am indrazni sa spunem, chiar sobru, atunci Utok 5008 poate fi incadrat in aceasta categorie. Carcasa este neagra integral si doar logo-ul UTOK, destul de mic si pozitionat pe capacul de pe spatele device-ului, ni-l identifica. Ne place faptul ca Utok ales sa nu complice lucrurile si sa prezinte consumatorilor un smartphone ce ofera o oarecare eleganta. Ceea ce atrage in mod automat atunci cand puneti mana pe device, este grosimea de doar 7,1 mm a aparatului.

Este slim in adevaratul sens al cuvantului si are o greutate ideala pentru dimensiunile generale. Cu alte cuvinte, se simte foarte bine in mana, mai ales ca spatele terminalului este din plastic mat care ofera aderenta buna.
Pe partea frontala, sub ecranul de 5 inch, veti gasi trei butoane sensibile la atingere, Menu, Home si Back.

In partea de sus a ecranului avem casca pentru convorbiri, senzorul ce regleaza automat luminozitatea ecranului (in cazul in care este activata optiunea) in functie de mediul in care folositi telefonul, senzorul de proximitate camera frontala de 5MP si un LED care notifica intermitent rosu in cazul in care aveti notificari sau daca bateria smartphone-ului este descarcata sub limita de 15%.

Latura dreapta a telefonului gazduieste butonul Power / StandBy.
Pe latura stanga a aparatului gasim butoanele pentru volum.
Baza terminalului adaposteste mufa microUSB.
Latura superioara dezvaluie mufa audio standard de 3,5 mm.
Pe spatele Utok 5008 gasim camera foto de 8MP si blitul LED, iar in partea de jos difuzorul principal al smartphone-ului.


Sub capacul din plastic ce acopera bateria veti gasi cele doua sloturi pentru SIM-uri (unul micro SIM, iar celalalt pentru SIM normal) si slotul pentru cardurile microSD.

Hardware si display

Specificatii principale:

  • Dual SIM - micro SIM si mini SIM (SIM normal)

  • Display - 5 inch, rezolutie 1280 x 720 pixeli, IPS OGS, tehnologie multitouch in 5 puncte

  • Procesor - Mediatek 6592, opt nuclee la 1,7GHz

  • GPU - Mali-450, patru nuclee

  • RAM 2GB RAM (DDR3)

  • Stocare - 8GB (aproximativ 6 GB disponibil pentru utilizator), plus Slot carduri microSD (pana la 32GB)

  • Conectivitate - Wi-Fi IEEE 802.11b/g/n, 3G, Edge, GPRS, GPS, A-GPS, NFC, Bluetooth 4.0, FM Radio

  • Senzori - G-Senzor, Senzor de proximitate, Senzor de lumina

  • Porturi - Micro USB, Micro SD, Intrare pentru casti 3,5 mm

  • Foto: camera principala de 8MP (AF, Gea-tagging, Face Detection), blit / camera frontala - 5MP

  • Software - Android 4.2 Jelly Bean, cu aplicatii preinstalate - Google Play, FM Radio, Gmail, Google Plus, Google Maps, Navigation, Facebook, Youtube, Garantie, Seenow, Elefant eReader, Zonga, Getlokal

  • Baterie - 2500 mAh

  • Dimensiuni - 146 x 71 x 8 mm

  • Greutate - 137 grame

  • Valoare SAR - 0,77 W/Kg


Chipset-ul smartphone-ului ar trebui sa ruleze orice aplicatie din Google Play fara efort.
Utok 5008 se bazeaza pe un procesor MediaTek MT6592 cu opt nuclee (ARMv7) la 1,7GHz, pe un GPU Mali 450 MP (patru nuclee) si 2GB RAM (DDR3). Configuratia este una peste medie ca cifre, dar nu putem omite faptul ca solutia hardware folosita este una ieftina. Iar acest lucru se reflecta din doua puncte diferite de vedere: in primul rand, costul total al smartphone-ului este de 999 lei, iar in al doilea rand, performantele nu sunt chiar comparabile cu solutiile venite producatori precum Qualcomm, Nvidia etc.
Tocmai pentru ca vorbim despre primul smartphone cu procesor octa-core de la Utok, trebuie s-o facem fara drapaje. Nu va puteti astepta la performante uluitoare de la acest smartphone, dar puteti fi siguri ca ele vor depasi multe solutii quad-core de pe piata apropiate ca pret de achizitie, cel putin la nivel local si cel putin pe hartie.
Cu alte cuvinte, am ajuns la rezultatele testelor benchmark pe care le aveti in continuare si din care va puteti da seama ca Utok 5008 nu sta rau deloc!
Quadrant

AnTuTu X

Vellamo

Revenind cu picioarele pe pamant, adica la experinta reala oferita de Utok 5008, am ajuns la concluzia ca device-ul face fata cu brio cam oricaror sarcini, dar exista si o exceptie. Mai exact, se comporta excelent pe parte multimedia, respectiv rulare de content video de calitate HD/FullHD, dar bate in retragere atunci cand il punem la treaba cu jocul Real Racing 3, ce ruleaza, in anumite momente, sacadat. Dar este singurul titlu de joc ce ne-a aratat limitele device-ului, iar cum noi am ales RR3 ca reper pentru toate testele care implica smartphones sau tablete, nu puteam trece peste el. Orice alt joc am instalat pe telefon a rulat perfect, de la Angry Birds, la Raging Thunder 2.
Comparatie display: Utok 5008 (HD- 1280 x 720p) vs, LG G Pro Lite Dual (qHD - 960 x 540p)
Luminozitate setata la maxim

Ce ne-a placut la Utok 5008 este ca filmele sunt rulate excelent indiferent de rezolutie iar ecranul HD isi face treaba foarte bine, culorile si luminozitatea sunt foarte bune si nu am intampinat niciun lag pe parcursul vizionarii. Cu alte cuvinte, la playback video smartphone-ul sta excelent.
Si pe parte de multitasking Utok 5008 se descurca admirabil. Pe scurt sunt eliminati acei timpi morti in care comutati intre aplicatiile deschise, iar acestea ruleaza fluent atunci cand le aduceti in ecranul de lucru.
Autonomie
In testul Video playback (rulare permanenta film fullHD cu luminozitate la maximum) Utok 5008 a stat in picioare doua ore si 38 de minute (avertisment de baterie descarcata 15%). Se putea si mai bine, insa trebuie tinut cont de faptul ca am folosit ecranul la capacitate maxima pe toata durata rularii filmului.
In regim dual SIM activ cu actualizari pornite pentru conturi de socializare si email-uri, 20 de minute de gaming, o ora de ascultat muzica, realizat cateva fotografii si apeluri in jur de 30 de minute, vizionare clipuri Youtube 20 de minute smartphone-ul acopera o zi de utilizare. Daca userul este unul care nu se desprinde de telefon, s-ar putea ca bateria de 2500 mAh sa nu satisfaca cerintele, cel putin in regim dual SIM cu actualizarile setate pe automat. Este clar ca grosimea generala a aparatului de doar 7,1 mm a impus o solutie de compromis pentru baterie care, la 2500 mAh trebuie sa sustina un procesor octa-core (chiar daca vorbim opt nuclee reale care intervin in functie de necesitatile de procesare) si un display HD destul de luminos.

Ce ne-a surprins este faptul ca bateria nu se consuma deloc in standby (l-am lasat la 80% baterie seara si l-am gasit la acelasi nivel de 80% dimineata).
Camera foto
Camera principala la Utok 5008 este de 8MP, ofera AutoFocus, Face detection si Geo-tagging si HDR care chiar face diferenta in momentul in care nu dispuneti de destula lumina pentru a fotogafia fara blit. Fotografiile realizate cu Utok 5008 au o calitate peste medie raportata la gama de senzori de 8MP pe care o gasim pe device-urile aflate sub brand romanesc. Vedeti mai jos cateva exemple (clic pe imagine pentru dimensiune mare).



Audio
La auditia in apeluri, volumul se dovedeste de mare ajutor daca va aflati intr-un mediu zgomotos. Sunetul este clar si puternic si de cele mai multe ori veti simti nevoia sa apasati pe butonul de volum minus. O bila alba din partea noastra. Si la capitolul redare muzica Utok 5008 isi face treaba foarte bine si aveti la dispozitie activarea unor efecte pentru dinamica sunetului. Din pacate, castile din pachet nu se ridica la nivelul calitativ al smartphone-ului asa ca va recomandam sa folositi o solutie alternativa.

Concluzie
La pretul de 999 lei Utok 5008 reprezinta o evolutie a modelului 500Q (quad-core) de la acelasi brand. Cum spuneam mai sus, nu va asteptati la minuni din partea terminalului pentru ca veti avea parte de ele. Dar experienta generala oferita de 5008 este cea garantata de pretul de "sub" o mie de lei (999 lei). Este un device pentru cei care apreciaza un display ce ofera calitate, pentru cei care se axeaza pe rularea sarcinilor multiple, dar dezamageste la capitolul baterie daca sunteti genul de utilizator care nu lasa telefonul sa "respire".