Review TP-Link Archer C5 AC-1200
1/16687
calendar_month 09 Dec 2014, 10:00
Am testat in ultima perioada Archer C5 AC-1200, un nou router din categoria small business de la TP-Link, care vine "la pachet" cu noul standard WiFi 802.11ac si capabilitati dual band, si cu doua porturi USB, alaturi de o multitudine de functii pe care cu siguranta le veti aprecia.

Va prezentam astazi concluziile la care am ajuns in urma utilizarii noului router de la TP-LINK, cu precizarea ca aparatul va deveni disponibil oficial pe piata locala chiar in aceste zile la un pret de aproximativ 450 lei. 439 lei (pret recomandat).
Unboxing

In cutia comerciala veti gasi routerul, cele trei antene externe ambalate separat, un cablu ethernet, alimentatorul extern, un ghid utilizare binevenit pentru oricine are semne de intrebare legate de configurarea aparatului si un CD pentru instalare/configurare.

De remarcat este faptul ca TP-Link Archer C5 AC-1200 poate fi gestionat si cu ajutorul device-urilor mobile cu Android sau iOS, prin intermediul aplicatiei TP-Link Tether, asupra careia vom reveni mai tarziu.
TP-Link este un producator cunoscut, in principal, pentru produsele sale competitive in segmentul entry-level, avand un succes comercial destul de mare. In ultimul an, TP-Link a facut un salt mai mult decat necesar si a propus consumatorilor produse avansate, dar relativ accesibile, cu target home&business si functionalitati pe care le gaseam, pana de curand, doar in gama de top a jucatorilor din industria de profil.
TP-Link Archer C5 AC-1200 este un router cu design reusit si discret, dar care puncteaza in primul rand la capitolele dotari si functii. Aparatul are dimensiuni de 243mm x 160.6mm x 32.5 mm, este de culoare negra si putem spune ca e destul de mic raportat, din nou, la ceea ce incorporeaza, ca tehnologie.

TP-Link Archer C5 AC-1200 are sase antene, trei interne pentru banda de 2,4GHz, respectiv trei antene externe, optimizate pentru banda de 5GHz.

Toate mufele si butoanele routerului Archer C5 se afla pozitionate traditional, pe partea din spate a aparatului. Aici gasim, de la stanga la dreapta: mufa de alimentare, butonul de pornire/oprire, un comutator pentru oprirea sau pornirea transmisiei Wireless si doua mufe USB 2.0 care incadreaza ledurile ce indica starea. In continuare, avem mufa Internet si cele patru porturi LAN. In extremitatea dreapta de pe spatele routerului gasim si un buton de Reset (resetarea routerului se realizeaza prin mentinerea apasata a butonului dedicat timp de opt secunde).

Antenele externe sunt si ele pozitionate pe spatele aparatului, dupa cum vedeti in imagini.
Pe partea frontala a TP-Link Archer C5 AC-1200 gasim LED-urile care notifica modul de functionare al routerului.

Configurare
Instalarea si configurarea Archer C5 sunt relativ simple si pot fi facute rapid. In plus, ghidul de configurare tiparit, aflat in cutie, va ajuta chiar si un novice sa in seteze routerul fara prea mari probleme si intr-un timp record. Mai mult, aveti la dispozitie doua optiuni pentru confirgurare: prima este via Web, iar a doua, cu ajutorul CD-ului aflat in pachetul comercial.
Recomandam, desigur, configurarea via browser, datorita rapiditatii cu care se face, dar pentru cei mai putin familiazati cu o astfel de operatiuni recomandam folosirea CD-ul si a modului "Easy Setup Assistent".

Procesul de configurare prin browser este foarte simplu, doar introduceti adresa IP a router-ului (implicit 192.168.0.1) si ajungeti in interfata de configurare. Aici stabiliti userul si parola (sau folositi setarile default), selectati tipul de conexiune sau alegeti detectarea automata a acesteia, dupa care optati pentru configurarea retelelor. Puteti alege intre configurarea a doua retele concurente (in benzile de 2,4GHz si 5GHz) sau, pur si simplu, configurarea unei singure retele dintre cele doua disponibile. Pasul urmator si ultimul, de altfel, in configurarea routerului pentru internet este securizarea retelei sau retelelor stabilite, dupa caz.
Dupa cum spuneam anterior, cele doua USB-uri sunt un avantaj excelent pentru acest aparat in fata altor optiuni de pe piata. Implementarea porturilor USB 2.0 permite folosirea routerului in patru moduri. Acces de la distanta via FTP, functie de media sharing, accesarea unor solutii de stocare conectate la Archer C5 si, nu in ultimul rand, posibilitatea de folosire a unei imprimante in reteaua wireless.
Management via TP-LINK TETHER, aplicatia mobila
Am facut la inceput referire la aplicatia pentru iOS si Android, "TP-LINK Tether", iar acum revenim cu cateva randuri dedicate acestui software foarte util. Aplicatia, care are aceeasi interfata si in Android si in iOS, va permite gestionarea de la distanta a routerului.
Cu ajutorul aplicatiei, puteti, dupa ce v-ati autentificat in prealabil, sa accesati routerul si sa vedeti ce device-uri sunt conectate la acesta si chiar sa blocati anumite aparate pe care nu le doriti in retea. In acelasi timp, aplicatia are un modul de Control Parental, pentru limitarea acesului copiilor la internet. Aceeasi aplicatie va ofera si acces la setari complexe, cum ar fi stabilirea unor noi retele si schimbarea parolelor.


Pentru companii mici si pentru acasa
TP Link isi plaseaza noul produs in segmentul small Business, dar Archer C5 poate fi recomandat, datorita pretului rezonabil, si end-userilor, pentru gaming online sau streaming de content HD cat si pentru descarcarea fisierelor de dimensiuni foarte mari.
Ce face din TP-Link Archer C5 AC-1200 un router bun atat pentru companii mici cat si pentru acasa?
In primul rand, pretul de sub 500 de lei la care va fi disponibil pe piata. Apoi, vorbim despre implementarea celor doua porturi USB si despre functiile media Streaming, ce permit partajarea imprimantelor, documentelor sau fisierelor media folosind un server FTP. Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa conectati un dispozitiv de stocare, de exemplu, la una dintre cele doua mufe USB si sa configurati si securizati un server FTP, astfel incat angajatii sa aiba acces wireless la diverse fisiere.

Principalul atuu al TP-Link Archer C5 AC-1200 este suportul a doua benzi simultane pentru viteze wireless combinate de pana la 1.2Gbps in banda de frecventa de 2.4Ghz si in banda de frecventa de 5GHz concomitent, alaturi de noul standard WiFi 802.11ac.
Astfel, aveti posibilitatea sa configurati doua retele care vor functiona simultan, fara interferente, si care va vor permite sa alegeti reteaua in banda de 2,4GHz, pentru navigare pe internet si activitati de zi cu zi, sau banda de 5GHz, atunci cand descarcati fisiere de mari dimensiuni, demarati o sesiune de gaming online sau faceti streaming HD.
Din pacate, insa, nu toate device-urile mobile sau portabilele "vad" banda de 5GHz. Am testat reteaua pe 5GHz pe un pe un Apple iPad 4 si totul a decurs excelent. Probleme am avut cu terminalele mobile de generatie mai veche sau aflate intr-o zona medie de pret. Cu alte cuvinte, daca decideti sa cumparati un astfel de router si sa-i folositi resursele la maximum, trebuie sa va asigurati ca si device-urile pe care le veti conecta sunt compatibile. Acesta ar fi cam singurul dezavantaj al benzii de 5GHz, solutie mai putin sugrumata decat banda de 2,4Ghz, folosita de majoritatea device-urilor wireless. Desigur, si atunci cand vorbim despre viteza pe internet furnizata de catre cele doua benzi, lucrurile sunt diferite in mod dramatic. Iata vitezele de download si upload obtinute in SpeedTest X pe iPad 4 in reteaua de 5GHz si in cea de 2,4GHz:
(TP-Link Archer C5 AC-1200 - retea 5 GHz - RDS Fiber Link)

(TP-Link Archer C5 AC-1200 - retea 2,4 GHz - RDS Fiber Link)

Acoperire
TP-Link Archer C5 AC-1200 ofera o acoperire buna, insa comparabila cu majoritatea routerelor de "casa". Nu acesta este atuu-ul sau ci, mai degraba, stabilitatea semnalului pe benzile amintite. Pentru cine doreste o acoperire semnificativ mai mare, exista, desigur, optiuni mai scumpe, precum Archer C7 sau competitia, reprezentata de Asus RT-ACxxx sau alte modele. Pretul este, insa, dublu si nu intotdeauna justificat, mai ales daca ramanem in zona home-user si small business.
In concluzie, TP-Link Archer C5 AC-1200 reprezinta in mod cert o optiune excelenta rapotata la pret pentru cei care doresc sa faca un upgrade de la solutiile entry-level, la un router cu specificatii si functii pe care de obicei le gasim intr-un target de cost dublu.