Review Sony SmartWatch 3: un pas inainte
calendar_month 26 Nov 2014, 11:00
Am testat recent Motorola Moto 360, ceasul inteligent de la Motorola, care, in ciuda aspectului premium, a primit de la noi multe bile negre. Astazi, a venit randul Sony SmartWatch 3. Am testat ceasul, iar in continuare gasiti impresiile pe care ni le-a lasat device-ul.
Inainte de review-ul propriu-zis, le multumim celor de la CEL.RO pentru ca ne-au pus la dispozitie o unitate de test!
Sony Smartwatch 3 vs. Motorola Moto 360
Nu incepem fara motiv acest review pentru ceasul Sony cu o comparatie cu Moto 360. Exista cateva diferente majore intre cele doua device-uri, pentru ca targeteaza un public diferit, desi ca functionalitate se aseamana foarte mult. Moto 360 se vrea un device premium si, cel putin la capitolul design, isi atinge acest scop, are corp metalic, un ecran rotund care redeseneaza practic cadranul traditional, dispune de o curea de piele de foarte buna calitate, dar este scump si ofera o autonomie extrem de redusa.
De cealalta parte, Sony SmartWatch 3 tinteste un public cu gusturi mai ...sport, am putea spune, sau un public mai pragmatic. Sony puncteaza cu primul smartwatch dotat cu GPS. Corpul gadgetului este imbracat in cauciuc dur, ecranul este patrat, cureaua este una tot din plastic cauciucat, cu un sistem de prindere de tip clips. Sony Smartwatch 3 este mai ieftin decat Moto 360 si ofera o autonomie mai mult decat rezonabila pentru un astfel de gadget (nu dezamageste la acest capitol).
Unboxing
Sony SmartWatch 3, a treia generatie a ceasului inteligent al Sony, vine intr-o cutie din plastic transparent, care ne lasa, inca de pe "raft", sa vedem produsul.
O idee buna din partea Sony: totul (sau aproape totul), la vedere! In cutie, sub ceas, veti gasi un cablu de incarcare (cam prea scurt) si un ghid de pornire. Asta este totul: simplu si la obiect din partea companiei pe parte de ambalaj.
Design si constructie
Design-ul nu respecta linia SmartWatch 2 de la Sony, forma ceasului este apropiata de conceptele Samsung similare, cu exceptia Motorola Moto 360 (strict vorbind despre design!).
Display-ul este patrat (1,63 inch) si incadrat de o rama neagra aflata, alaturi de ecran, sub sticla usor curbata. Deasupra ecranului se afla senzorul de lumina si microfonul care preia comenzile vocale.
Unicul buton fizic este pozitionat pe latura dreapta a ceasului si NU imita forma remontorului clasic, rotund, al ceasurilor traditionale. Avem de-a face cu un buton ce aminteste de cel de power/standby regasit pe aproape orice smartphone.
Spatele Sony SmartWatch3 este din metal, dar nu arata atat de bine pe cat te-ai astepta de la o companie precum Sony. Cel putin, asta este impresia pe care ne-a lasat-o spatele ceasului. In partea de jos, gasim un capac din cauciuc care ascunde mufa micro USB de incarcare a gadgetului.
Bratara din cauciuc, mai ales versiunea neagra pe care am avut-o noi la test, este un magnet pentru praf. Iti dai seama de acest lucru abia dupa ce porti o zi, doua gadgetul.
Curatarea se face prin spalare (chiar daca este certificat IP68, NU recomandam spalarea sub jet de apa!), dar pentru stergerea de apa va trebui o carpa care sa nu lase niciun fel de scame. Altfel, va treziti ca reluati procesul. Asa ca, din acest punct de vedere, este o mica bataie de cap. Desigur, exista pe piata si bratari de culori diferite (se achizitioneaza separat), culori deschise care fac mai putin vizibile urmele de praf.
Ecran si sistem de operare. Deja-Vu cu Android Wear
Ecranul de mici dimensiuni care utileaza gadgetul este foarte luminos, iar Sony a reusit sa implementeze foarte bine functia de reglare automata a luminozitatii, prin intermediul senzorului aflat deasupra ecranului. Display-ul raspunde foarte bine la atingere si nu exista probleme la acest capitol.
Ca grafica, avem Android Wear si ...cam atat. Spre deosebire de OS-ul Android, Wear nu a fost customizat de niciun producator, cel putin pana acum. Asa ca avem Android Wear UI peste tot.
Desigur, ca si in cazul Moto 360, exista posbilitatea sa schimbati interfata ceasului iar asta se face simplu, prin tinerea degetului pe ecran pana apare meniul dedicat, ori prin intermediul setarilor la care aveti acces prin apasarea, aproximativ doua secunde, a butonului fizic.
Am testat recent Motorola Moto 360. Din pacate, concluziile legate de sistemul de operare al Google raman cam neschimbate (si in cazul Sony).
Android Wear are, inca, multe probleme de rezolvat (de la bug-uri si pana la ...a-si justifica existenta, iar aici suntem cat se poate de subiectivi, recunoastem). Nu Sony este de vina pentru ceea ce face Google cu Android Wear, asa cum nici Motorola nu este.
Ce probleme am intampinat? Pur si simplu, descoperi ca gadgetul s-a deconectat de la smartphone (conexiune Bluetooth), fara sa te fi departat de el.
Functia de control vocal nu se activeaza intotdeauna "la prima strigare" si te pomenesti ca incepi sa tipi la ceas "Ok Google", pana iti vine acru si ...nu se intampla nimic daca nu apelezi la touchscreen (slide de sus in jos pentru intrarea in modul de functie vocala). Pe de alta parte, atunci cand functioneaza, controlul vocal este bine interpretat de device, chiar si in romana.
Hardware
Hardware-ul este similar celorlalte device-uri din gama de pe piata, cel putin ca memorie interna si RAM.
Specificatii complete:
- Display: 1,63 inch (tehnologie Transflective), rezolutie de 320 x 320 pixeli;
- Procesor: quad-core ARM A7, 1.2 GHz;
- Memorie: 512MB RAM, 4GB memorie interna;
- Senzori: senzor ambiental, accelerometru, compas, gyro senzor, GPS;
- Conectivitate: Bluetooth 4.0, NFC, Micro USB;
- Control device: control vocal, control prin atingere, control prin gesturi;
- Notificari: vibratie sau prinderea ecranului
- Software: Android Wear, compatibil cu Android 4.3 sau mai nou;
- Baterie: Li-Po 420 mAh (autonomie estimata de producator - pana la 2 zile de utilizare moderata, pana la 4 zile de stand-by);
- Dimensiuni: 36 x 51 x 10 mm;
- Greutate: 45 grame;
- Certificare IP68 - rezistenta la apa
Aplicatii si functionalitate
Spre deosebire de Moto 360, de exemplu, Sony SmartWatch 3 nu dispune de senzor pentru monitorizarea ritmului cardiac, asa ca o aplicatie precum Cardiograph, disponibila in Wear Store, nu functioneaza cu device-ul japonez, desi poate fi instalata.
In rest, lucrurile sunt destul de clare: te limitezi la aplicatiile pe care le ai la dispozitie prin intermediul magazinului dedicat Wear. Am instalat cateva dintre acestea si putem spune ca ruleaza foarte bine, insa ecranul minuscul, de forma patrata, transforma experienta de utilizare intr-una destul de incomoda. Ce poti face cu Sony SmartWatch 3 si sa iti si iasa foarte bine este sa te joci ...Tic-Tac-Toe :)
Lasand gluma, daca sunteti genul de utilizator activ, care vrea sa isi urmareasca, la propriu, numarul de pasi, ei bine, la acest aspect SmartWatch 3 se decurca onorabil, prin aplicatia dedicata (preinstalata in sistemul de operare Wear), Steps.
De asemenea, notificarile de sms-uri, apeluri, email etc, vi se vor parea utile, daca tineti smartphone-ul in geanta sau pur si simplu nu aveti chef sa il scateti din buzunar.
In cazul apelurilor, trebuie sa spunem ca ne-ar fi placut sa poti raspunde direct de pe ecranul ceasului (mai ales daca folositi un handsfree pentru muzica, de exemplu). Din pacate, tot ceea ce poti face atunci cand esti sunat este sa respingi apelul cu un sms prestabilit... Si este mare pacat ca Sony a omis aceasta functie. Ramanem la parerea ca Android Wear mai are de parcurs cateva upgrade-uri serioase pana va ajunge la maturitate.
Autonomie
In sfarsit, avem un ceas inteligent care te tine o zi intreaga, chiar daca il stresezi ore intregi. Tine doua zile, asa cum spune producatorul, la utilizare moderata, daca setezi display-ul sa intre in repaus si sa se activeze doar cand aduci mana in pozitia clasica din care privesti orice ceas. In acest mod, dar utilizat aproape permanent si conectat la smartphone, Sony Smartwatch 3 si-a consumat 50% din baterie in aproximativ noua ore!
Un rezultat excelent, raportat la cat ofera, ca autonomie, alte device-uri concurente (cu Android Wear).Concluzii si pret
Sony SmartWatch 3 costa pe CEL.ro 1169 de lei si este semnificativ mai ieftin decat Motorola Moto 360 care ajunge la un pret de aproximativ 1.500 de lei, avand ca singur plus senzorul de ritm cardiac, dar care esueaza la capitolul autonomie. Daca ar fi sa facem o recomandare pragramatica intre Sony SM 3 si Moto 360, am merge pe Sony, desi Motorola a realizat un device ceva mai inedit ca design (dar doar in lumea mica a smartwatch-urilor).
Exista inca multe probleme de rezolvat cu Android Wear, probleme preluate, desigur si de Sony SmartWatch 3, asa cum ati citit mai sus, dar fata de generatia anterioara a ceasurilor inteligente de la Sony, SmartWatch 3 este un pas inainte. Chiar daca este unul mic. Implementarea GPS in Sony SmartWatch 3 poate fi pentru multi un plus indeajuns de important pentru a cumpara gadgetul, alaturi de autonomia foarte buna pentru categoria de produse despre care vorbim, si pretul rezonabil pentru un wearable de brand.
Noutati